10 pravil, ki jih morate na cesti upoštevati kolesarji

0

Policija vsako leto opozarja voznike na strpno in previdno vožnjo, še posebej jih skrbi za ranljivejše udeležence, kot so kolesarji in motoristi. V prometu pogosto odločajo le stotinke sekunde. Dovolj je že en sam majhen trenutek nepazljivosti in življenje se lahko korenito spremeni.

Zato kolesarji, spoštujte cestno-prometne predpise ter upoštevajte priporočila za večjo varnost. Vožnjo na kolesu vedno prilagodite svojim sposobnostim in razmeram na cesti. Za varnost na cesti lahko najbolj poskrbi vsak kolesar sam, če upošteva vsaj spodaj omenjene predpise.

1. Za kolesarje na cesti veljajo isti predpisi kot za ostale udeležence

Ko kot kolesar vstopate na cesto, se morate zavedati, da za vas veljajo isti predpisi kot za ostale udeležence v prometu. Pri kolesarjenju za svojo varnost lahko naredite največ sami, če upoštevate prometne predpise, pravila prednosti, prometne znake ter drugo signalizacijo.

2. Uporabljajte kolesarske pasove, kolesarske steze ali kolesarske poti

Za vožnjo uporabljajte izključno vse kolesarske površine, večinoma od njih je označena s prometnimi znaki ali talnimi oznakami. Kjer takšnih površin ni, se lahko vozite po robu vozišča samo v primeru, če prometna signalizacija tega izrecno ne prepoveduje. Pri vožnji ob desnem robu vozišča lahko zavzamete največ do 1 metra od roba vozišča.

3. Kolesarite s tehnično brezhibnim kolesom

Preden se boste podali na kolo, preverite tehnično brezhibnost kolesa, še posebej sprednjo in zadnjo zavoro, belo luč spredaj ter rdečo luč zadaj, odsevnike na pedalih ali na boku, zvonec, ustrezno napolnjene pnevmatike, primerno nastavljeno višino krmila in sedeža.

4. Nosite zaščitno kolesarsko čelado

Obvezno nosite zaščitno kolesarsko čelado, saj le ta znatno prispeva k večji varnosti in zmanjša težo posledic in poškodb glave. Uporaba čelade je za otroke in mladostnike do 18. leta zakonsko obvezna, toda vsak pameten kolesar jo bo nadel na glavo, ne glede na starost in imidž.

Velika ponudba kolesarskih čelad vam je na voljo v specializirani kolesarski trgovini Extreme Vital. Izbirate lahko med različnimi vrhunskimi proizvajalci, svetujemo pa vam, da se ob nakupu obrnete tudi na nasvet prodajalca, ki vam bo glede izbire kolesarske čelade znal ustrezno svetovati.

5. Pri vožnji ponoči se opremite z lučmi in odsevnimi oblačili

Vsak dobro viden kolesar je na cesti zagotovo varnejši, zato med vožnjo vedno nosite živo pisana ali svetla oblačila, z dodatnimi odsevnimi telesi, kresničkami in odsevnimi trakovi. Temna oblačila še dodatno otežijo vidljivost ostalim voznikom, še posebej v megli, dežju in snegu. Bodite pozorni, da imate na kolesu vedno nameščene predpisane luči, ki so obvezne v vožnji ponoči in ob slabi vidljivosti.

6. Med vožnjo ne uporabljajte telefona ali drugih naprav

Voznik ali kolesar na cesti ne sme uporabljati naprav ali opreme, ki bi bistveno zmanjšale slušno in vidno zaznavanje. Uporaba telefona ali slušalk ovira vožnjo in kolesarja kaj hitro odvrne od osredotočenosti od vožnje, s slušalkami v ušesih pa dogajanja okoli sebe niti ni možno slišati.

7. Hitrost vožnje prilagodite stanju cest in svojim sposobnostim

Kako hitro boste kolesarili, je odvisno od vaših sposobnosti obvladovanja kolesa. Hitrost vedno prilagodite trenutnim razmeram na cesti, gostoti prometa, vremenskim razmeram, vidljivosti in preglednosti ceste.

Največja dovoljena hitrost na kolesarskih poteh in stezah je 25 km/h, v območjih umirjenega prometa in pločnikih 5 km/h, na ostalih dovoljenih cestah pa kot za ostala vozila. Vedno kolesarite tako hitro, da se boste zlahka ustavili pred pričakovano oviro.

8. V skupini vozite drug za drugim in upoštevajte varnostno razdaljo

Če kolesarite v skupini, poskrbite za ustrezno razdaljo med vozečimi. V vožnji z otroki ali nepoznanimi kolesarji naj bo razdalja med kolesarji najmanj za eno kolo. Bolj sposobni kolesarji, ki imate za seboj že kar nekaj prevoženih kilometrov, pa se za kolesarjem pred vami vozite tako, da boste lahko še pravočasno zavirali ali se umaknili morebitni oviri, vendar naj razdalja ne bo manjša od 30 cm.

9. Vsako spremembo smeri vožnje obvezno nakažite z roko

Kolesa nimajo smerokazov, zato morate pri zavijanju v prvi vrsti upoštevati vso prometno signalizacijo, pri vsaki spremembi smeri vožnje se s pogledom levo nazaj najprej prepričati, da lahko varno zavijete, nato spremembo pravočasno nakažete z bočnim iztegom roke na stran, v katero zavijate. Med zavijanjem držite krmilo z obema rokama.

10. Ne vozite pod vplivom alkohola in drugih opojnih substanc

Vožnja na kolesu pod vplivom alkohola ali drugih substanc je lahko izredno nevarna in je zakonsko strogo prepovedana. Nerazsodnost na kolesu lahko hitro pripelje do prometne nesreče ali morebitnega padca. Naj vam bo vožnja na kolesu v užitek in zadovoljstvo, zato si kozarček rajši privoščite doma kot na poti.

Kolesarstvo je šport pustolovščin in lepih razgledov, a ima vseeno lahko veliko nepričakovanih pasti.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.