10 negativnih učinkov nespečnosti na zdravje in počutje

0

O nespečnosti govorimo, kadar ne moremo zaspati ali se ponoči neprestano zbujamo. Znano je, da ima vsakdo obdobje, ko ima težave s spanjem. Kadar pa se to dogaja vsaj trikrat na teden in dlje kot tri mesece, temu pravimo kronična nespečnost.

Dolgotrajno nespečnost je vedno treba obravnavati resno. Če se spopadate z njo, se pogovorite z osebnim zdravnikom, saj lahko dolgotrajno pomanjkanje spanja povzroči resne zdravstvene težave. V nadaljevanju spoznajte, kako lahko nespečnost vpliva na zdravje in počutje.

1. Utrujenost

Ena najpogostejših posledic nespečnosti je utrujenost. Utrujenost, do katere pride zaradi nespečnosti, se razlikuje od običajnega občutka utrujenosti ali pomanjkanja energije. V tem primeru gre za občutek izčrpanosti, ki vpliva na delo in vsakodnevno življenje, ob tem pa se pogosto pojavijo tudi glavobol, omotica in utrujenost mišic.

2. Težave z razpoloženjem

Že dve noči slabega spanca vas lahko spravita v slabo voljo, daljše pomanjkanje spanca pa povzroča tudi velika nihanja v razpoloženju, pojavljata se lahko ekstremna jeza in žalost. Kronična nespečnost lahko sčasoma privede celo do resnih motenj v razpoloženju, kot sta depresija in tesnoba.

Depresija zaradi nespečnosti

Kronično pomanjkanje spanca lahko vodi do depresije ali tesnobe.

Izkazalo se je, da je pri ljudeh, ki se spopadajo z nespečnostjo, petkrat večja verjetnost, da bodo zboleli za depresijo, kot pri tistih, ki nimajo težav s spanjem. Zato je, ko se pojavijo prvi simptomi nespečnosti, potrebno čim hitreje reagirati.

3. Stres

Študije so pokazale, da je pri odraslih ljudeh, ki spijo manj kot 8 ur na noč, večja verjetnost, da se bodo spopadali s stresom, še posebej z občutkom preobremenjenosti ali izgube potrpljenja. Prav tako je opaženo, da je pomanjkanje spanja glavni razlog za višje ravni stresa v primerjavi z ljudmi, ki se pohvalijo s kakovostnim spancem.

Preberite tudi:

4. Manjša učinkovitost možganov

Verjetno ste že sami opazili, da vam v primeru dveh neprespanih noči možgani ne delujejo tako, kot bi morali. Motnje spanja in s tem kronična utrujenost lahko poslabša vaš spomin, koncentracijo in sposobnost sprejemanja pravih odločitev. Raziskave so pokazale, da lahko zgolj 5 ur spanja na noč bistveno prispeva k slabi presoji in bolj tveganemu vedenju.

5. Povečana telesna teža

Manj kot 7 ur spanja na noč je lahko dovolj tehten razlog, da boste sčasoma začeli pridobivati na telesni teži. Znanstveniki so mnenja, da pomanjkanje spanja vpliva na nepravilno delovanja hormonov, ki nadzorujejo občutek lakote in sitosti.

Debelost zaradi nespečnosti

Kronična nespečnost je lahko vzrok za pridobivanje telesne teže.

Zato lahko dolgotrajno pomanjkanje spanja povzroči večje tveganje za pojav debelosti in z njo povezanimi zdravstvenimi težavami, kot so sladkorna bolezen, visok krvni tlak ter bolezni srca in ožilja.

6. Pomanjkanje spolne želje

Kronična nespečnost vpliva tudi na hormone, ki nadzorujejo spolno željo, na primer na testosteron. Moško telo namreč proizvaja testosteron med spanjem, zato lahko pomanjkanje spanca v drugi polovici noči močno zmanjša raven testosterona zjutraj.

7. Šibek imunski sistem

Znano je, da med spanjem telo sprošča beljakovine, ki nas ščitijo pred boleznimi in vnetji. Kronična nespečnost lahko negativno vpliva tudi na te procese, kar pomeni, da zmanjša število protiteles in celic, ki pomagajo pri boju proti okužbam. Raziskave kažejo, da je pri ljudeh, ki se spopadajo s pomanjkanjem spanja, večja verjetnost, da zbolijo za prehladom ali gripo.

8. Pojav sladkorne bolezni

Pomanjkanje spanja vpliva tudi na procese presnove krvnega sladkorja, kar poveča tveganje za pojav sladkorne bolezni. Študije so pokazale, da je pri odraslih ljudeh, ki spijo manj kot 5 ur na noč, kar 2,5-krat večja verjetnost, da bodo zboleli za sladkorno boleznijo, kot pri tistih, ki spijo 8 ur in več.

Preberite tudi:

9. Bolezni srca

Kronična nespečnost je lahko vzrok za težave s srcem. Nekatere študije so pokazale, da lahko pri moških zgolj ena neprespana noč vodi k visokemu krvnemu tlaku.

Bolezni srca in ožilja

Dolgotrajna nespečnost zvišuje krvni tlak, ki vpliva na delovanje srca.

V primeru dolgotrajne nespečnosti lahko visok krvni tlak poškoduje arterije, posledično pa je moteno tudi delovanje srca. To pa poveča verjetnost za srčni infarkt in srčno popuščanje.

Preberite tudi:

10. Večje tveganje za različne nezgode

Dolgotrajna nespečnost poveča možnosti, da doživite kakršno koli nesrečo oziroma nezgodo. To je predvsem posledica utrujenosti in pomanjkanja koncentracije, ki jo povzroči pomanjkanje spanja.

Študije so pokazale, da je pri voznikih tovornjaka, ki so imeli težave z nespečnostjo, skoraj dvakrat večja verjetnost, da bodo doživeli nesrečo, kot pri ostalih voznikih tovornjaka, ki tovrstnih težav nimajo.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.