12 napak pri nakupu smučarskih čevljev

0

Ljudje pogosto kupimo napačne smučarske čevlje. Na žalost pa to ugotovimo šele, ko nam pokvarijo zimske počitnice. Nakup smučarskih čevljev ni nekaj, kar bi morali opraviti v naglici. Pomanjkanje časa pa je le ena izmed mnogih napak, ki jih ljudje delajo pri nakupu. To se vam lahko hitro maščuje s krči v nogah, otiščanci, bolečinami in drugimi težavami.

Da bi se temu izognili, smo pripravili seznam najpogostejših napak pri nakupu smučarskih čevljev. Spoznajte jih in prepričani smo, da pri naslednjem nakupu ne boste imeli težav.

1. Videz smučarskih čevljev vas prevzame

Med smučanjem si vsakdo želi biti oblečen po zadnji modi. Za to lahko poskrbite z lepimi smučarskimi hlačami in jakno, medtem ko se pri nakupu smučarskih čevljev ne zanašajte preveč na videz. Čevlji, ki se ujemajo z vašimi oblačili, se morda ne ujemajo z vašimi stopali ali smučarskim znanjem. Zato je nujno, da si izmerite stopala in upoštevate mnenje strokovnjaka.

2. Izbira udobnih smučarskih čevljev

Malo verjetno je, da so smučarski čevlji, ki so izdelani iz trde plastike, lahko tudi udobni. Kadar ljudje posegajo po udobnih smučarskih čevljih, se najpogosteje zgodi, da kupijo prevelike ali preširoke smučarske čevlje. Posledično je noga v njih preveč ohlapna, kar otežuje prenos gibov na smuči, zaradi česar se boste hitreje utrudili.

Moški smučarski čevlji Tecnica Mach1 120 MV (2024)

Moški smučarski čevlji Tecnica Mach1 120 MV (Extremevital.com)

3. Precenjevanje smučarskega znanja

Dober prodajalec vas bo vedno vprašal, kakšno je vaše smučarsko znanje, saj to precej vpliva na izbiro smučarskih čevljev. Če deset let smučate po en teden, nimate deset let izkušenj, ampak deset tednov, kar je velika razlika. Pomembno je, da ste pri tem popolnoma iskreni, saj boste v nasprotnem primeru kupili smučarske čevlje, ki ne ustrezajo vašemu smučarskemu znanju.

4. Nakup pretrdih ali premehkih smučarskih čevljev

Pogosta napaka je, da ljudje izberejo pretrde ali premehke smučarske čevlje. Pri tem pa ni pomembno samo smučarsko znanje, ampak sta pomembna dejavnika tudi vaša višina in teža. Višji in težji smučarji, ki prvič smučajo, praviloma potrebujejo trše smučarske čevlje kot nižji in lažji začetniki. Glede trdote smučarskih čevljev je zato najbolje poslušati strokovnjaka.

5. Nakup smučarskih čevljev je za vas barantanje

Zavedajte se, da so dobri smučarski čevlji naložba za več sezon. Zato je pomembno, da vedno izberete tisi par, ki se vam najbolje prilega, ne pa tistega, ki je najcenejši. Prodajalcu lahko poveste, kakšen je vaš proračun, vendar to še ni zagotovilo, da boste odšli domov z najprimernejšimi smučarskimi čevlji.

Ženski smučarski čevlji Nordica Sportmachine 65 (2024)

Ženski smučarski čevlji Nordica Sportmachine 65 (Extremevital.com)

6. Smučarske čevlje preizkušate z napačnimi nogavicami

Na žalost se dogaja, da ljudje preizkušajo smučarske čevlje v nizkih nogavicah, nekatere dame pa celo v hlačnih nogavicah. Smučarske čevlje boste vedno uporabljali s smučarskimi nogavicami, zato je logično, da jih je potrebno preizkusiti v njih.

7. Med preizkušanjem pancerjev nosite preozke hlače

Smučarske čevlje boste težko pravilno obuli v ozkih kavbojkah, ki jih ne morete zavihati dovolj visoko, da bi se čevlji optimalno prilegali nogi. Namesto tega vam priporočamo, da nosite hlače, ki jih lahko brez težav zavihate vsaj do kolen.

8. Med preizkušanjem imate predolge nohte na stopalih

V uvodu smo že omenili, da se morajo smučarski čevlji pravilno prilegati. Zato izmerite stopala in preizkusite različne modele. Toda, če boste imeli na stopalih predolge nohte, se lahko zgodi, da boste imeli zaradi njih občutek, da so smučarski čevlji premajhni. V izogib temu vam svetujemo, da si nohte prej postrižete.

Moški smučarski čevlji Tecnica Mach Sport 100 MV (2024)

Moški smučarski čevlji Tecnica Mach Sport 100 MV (Extremevital.com)

9. Za preizkušanje si ne vzamete dovolj časa

Pomanjkanje časa je ena najpogostejših napak pri nakupu smučarskih čevljev. Če želite najti prave smučarske čevlje, morate preizkusiti veliko različnih modelov, pri tem pa si je za vsakega posebej treba vzeti dovolj časa, da boste ugotovili, ali se prilega pravilno.

10. Smučarski čevlji se ne ujemajo z vezmi

Včasih pride do izbire smučarskih čevljev, ki se ne ujemajo s tipom smuči. Nakup freeride smučarskih čevljev vam ne bo koristil, če imate tekmovalne smuči. Splošno pravilo je, da trše smuči zahtevajo trše smučarske čevlje, zato bi bili v tem primeru najboljša izbira tekmovalni smučarski čevlji.

11. Pri nakupu ne upoštevate mnenja prodajalca

Če želite izbrati prave smučarske čevlje, poiščite nasvet strokovnjaka. Ti ljudje so strokovno podkovani in na podlagi vaših odgovorov vam predlagajo najboljši par. V tem primeru je glavni cilj najti smučarske čevlje, ki vam kar najbolj ustrezajo.

Ženski smučarski čevlji Atomic Hawx Ultra 85 GW (2024)

Ženski smučarski čevlji Atomic Hawx Ultra 85 GW (Extremevital.com)

12. Smučarske čevlje naročite prek spleta

Če naročate smučarske čevlje prek spleta, se lahko zanesete samo na informacije, navedene na spletni strani, prikrajšani pa boste za mnenje strokovnjaka in seveda za njihovo preizkušanje. Naš nasvet je, da se izogibate naročilu smučarskih čevljev na internetu. Če vas je navdušila cena, jih pred tem preizkusite v trgovini in šele nato naročite prek spleta.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.