4 nevarnosti jesenskega teka

0

Odpadajoče listje z dreves, rjavi, rdeči in rumeni barvni odtenki ter optimalne temperature so tisti dejavniki, ki nas jeseni v naravi najbolj navdušijo in zaradi katerih se vanjo vedno znova radi vračamo. Toda, ali ste kdaj pomislili, da so to lahko tudi največje nevarnosti in pasti, ki prežijo na vas, če se nanje dobro ne pripravite?

Odpadlo listje je pogosto razlog za tekaške poškodbe v jesenskem času, ki vas lahko odvrnejo od te izjemno priljubljene športne aktivnosti tudi za več mesecev, zagotovo pa ni edina nevarnost, na katero je potrebno biti jeseni pozoren.

Zato vam na tem mestu predstavljamo nekaj najpogostejših nevarnosti jesenskega teka, ki vas čakajo v nepredvidljivih vremenskih razmerah in situacijah, ki so značilne za ta letni čas.

1. Odpadlo listje

Jesen je čas, ko se tudi narava pripravlja na zimsko spanje, zato z dreves odpada njihovo listje. Za marsikoga jesensko listje ustvarja prijetne občutke pod nogami, vendar pa predstavlja tudi veliko nevarnost za marsikaterega tekača, ne glede na to, ali teče po stezah, gozdnih poteh ali pa v urejenih mestnih parkih. Največjo nevarnost predstavljajo luknje, trnje, drevesne veje in druge neravnine, ki nam zaradi odpadlega listja niso vidne, zato so lahko razlog za marsikateri zvin gležnja.

Na najboljši način se boste temu izognili, če boste poiskali druge poti, kjer je tega odpadlega listja manj, hkrati pa poskrbeli za stabilno tekaško obutev, ki bo poskrbela za stabilnejši tekaški korak. Odpadlo listje je lahko tudi tehten razlog za odkrivanje novih tekaških poti in hkrati odlična priložnost za druženje s prijatelji in znanci, s čimer boste ostali tekaško motivirani tudi v nekoliko slabših pogojih.

2. Mokra podlaga in blato

Tudi če ne dežuje, sta jesenska megla in visok delež vlažnosti glavni razlog, da bo verjetno podlaga mokra, ko se boste odpravljali na tek. Poleg tega lahko na poti pogosto naletite na blato, ki pa ni le neprijetno, ampak tudi bistveno poveča verjetnost padca.

Tek po blatu

Ko tečete po blatu ali spolzkih koreninah, bodite še posebej previdni.

V tem primeru je najbolje skrajšati tekaški korak, v primeru zdrsa pa zmanjšajte hitrost teka, s čimer boste ohranjali ravnotežje in preprečili padce. Manjša hitrost teka zaradi mokre podlage pa je tudi odlična priložnost, da se malo nadihate in nato brez težav nadaljujete v svojem tempu.

3. Slaba vidljivost

Jesen je čas, ko je jutranja megla po nižinah nekaj že povsem običajnega, hkrati pa je to tudi čas, ko nas tema doleti že sredi popoldneva. Glede na to, da se mnogi odpravljamo na tek v jutranjem ali poznem popoldanskem času, predpostavljajte slabo vidljivost, ki je specifična za to obdobje leta.

Še posebej če tečete ob bolj prometnih cestah, poskrbite za živahnejše barvne tone oblačil, ki so v kontrastu z okolico, s čimer boste poskrbeli, da vas bodo vozniki avtomobila že na daleč opazili. Če se odločate za tek v poznem popoldnevu, so odsevniki, naglavna lučka in drugi svetleči elementi obvezen del tekaške opreme. Z njimi boste poskrbeli, da boste vidnejši, pa tudi sami boste z njimi imeli boljšo vidljivost.

4. Nepredvidljive vremenske razmere

Neprestano deževje, ki marsikaterega tekača že spravlja v obup, je značilnost jesenskega obdobja. Spremenljivo vreme, pri katerem lahko naletimo na močne nalive, nevihte ali pa zgolj rosenje, nas tako prisili, da natančno spremljamo vremensko napoved in naše tekaške treninge prilagodimo trenutnim vremenskim razmeram. Brez težav se lahko odpravite na tek, ko zunaj rosi ali rahlo dežuje, poskrbeti je potrebno le za primerna oblačila, ki so dovolj topla in vas ščitijo pred dežjem in vetrom.

Deževne dneve pa lahko brez slabe vesti izkoristite tudi za vadbo v telovadnici, s katero boste na eni strani poskrbeli za dobro telesno pripravljenost, na drugi pa popestrili svojo tekaško vadbo.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.