5 korakov do samostojne vožnje s kolesom

0

Že pri štirih letih imajo otroci dovolj ravnotežja, spretnosti, moči v nogah in razumevanja osnovnih navodil za vožnjo s kolesom. Kljub temu malčki nimajo vseh fizičnih sestavin ali pa se pred dopolnjenim šestim letom ne počutijo čustveno pripravljeni za vožnjo z dvokolesom.

Učenje vožnje otroka s kolesom se lahko še bolj zavleče, če starši izvajajo pritisk na otroka ali kažejo frustracije. Ko je vaš malček pripravljen na vožnjo s kolesom, lahko k učenju te življenjske spretnosti pristopite postopoma.

1. Nakup ustreznega kolesa

Kupite otroško kolo prave velikosti. Ko otrok sedi na sedežu, se mora z iztegnjenimi nogami dotikati tal. Če imate možnost, kupite nekoliko dražje in lažje kolo, saj bo v tem primeru za pogon potrebne manj moči nog.

Otroško kolo Specialized Riprock 12 Boys

Otroško kolo Specialized Riprock 12 Boys (Extremevital.com)

Izberite model, ki se ustavi s pedaliranjem nazaj. Otrok se bo sicer lahko igral z ročnimi zavorami, kar bo odvračalo njegovo pozornost od učenja, hkrati pa bo tudi nevarno, sploh v primeru uporabe prednje zavore.

2. Preprost začetek

Otroški poganjalec, ki nima pedal, je lahko odličen začetni pripomoček, saj otroka nauči ravnotežja in koordinacije ter mu da potrebno samozavest. Pedala se lahko odstranijo tudi z navadnega kolesa.

Otroški poganjalec Cruzee 12 (roza)

Otroški poganjalec Cruzee 12 (Extremevital.com)

Nekaj časa lahko uporabljate tudi pomožna kolesca, a pričakujte, da otroka lahko razočarajo, saj ga bodo upočasnila ali pa bo razvil navade, ki jih bo treba odpraviti, ko boste kolesca odstranili.

3. Ustrezna lokacija

Poiščite varen in odprt prostor, na primer prazno parkirišče ali tlakovano šolsko igrišče. Ozki pločniki in bližnji promet na ulicah v soseski lahko vas in otroka hitro spravijo ob živce. Za začetek naj otrok ustavljanje vadi s pritiskanjem pedal nazaj ter s spuščanjem nog, medtem ko vi kolo držite pokonci.

4. Čas za pričetek učenja

Držite za sedež otroškega kolesa ali pa se z roko oprimite zadnje strani otrokovega vratu, da ga boste umirili. Nato mu recite, naj prične vrteti pedala. Gledati mora predse in ne v tla, saj mu bo to pomagalo, da bo vozil naravnost.

Z veliko vaje bo otrok usvojil natančnejše krmiljenje. Bodite poleg, dokler vožnja ne bo uravnotežena in se bo otrok gibal s primerno hitrostjo. Nato kolo spustite. Če pride do padca, ga potolažite in spodbudite, da se bo ponovno usedel na kolo.

5. Samostojna vožnja

Učenje vožnje s kolesom lahko traja eno popoldne, en teden ali celo dlje. Učenje ustavite, ko ni več zabavno, in z njim nadaljujte naslednji dan oziroma takrat, ko bo otrok zopet pokazal voljo. Če vse skupaj postane preveč stresno, otroka lahko prične poučevati tudi kdo drug.

Otroško kolo Specialized Jett 16 Single Speed (2023)

Otroško kolo Specialized Jett 16 Single Speed (Extremevital.com)

Če se otrok pozno nauči voziti kolo, iz tega ne delajte težave. Tudi nekateri najboljši učitelji vožnje kolesa in kolesarji so se voziti kolo naučili precej pozno.

Ne pozabite na uporabo čelade!

Ob vsem tem pa ne pozabite, da mora otrok obvezno nositi kolesarsko čelado. Ta se mu mora tesno prilegati in ne sme nihati. Med obrvmi in robom čelade mora biti prostor širok samo dva prsta. Tudi trakovi naj bodo zategnjeni tako, da bo med trakom in brado prostora za dva prsta. Začetniki naj uporabljajo še ščitnike za kolena in komolce.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.