5 preizkušenih načinov za odpravo nespečnosti

0

Če se sredi noči prebujate, imate večkratno prekinitev spanca ali pa se prebujate prezgodaj, je to zagotovo opozorilni znak za nespečnost. Z njo se nekateri že spoprijemate, a na žalost verjetno na premalo učinkovit način. Dobra novica je, da nespečnost lahko odpravite na povsem naraven, s tem pa tudi na zdrav in varen način.

No, in če vas muči nespečnost, naj vas potolažimo s tem, da zagotovo niste edini z motnjami spanja. Tovrstna nadležna težava je namreč precej pogost pojav – tako pri nas kot drugje po svetu. Ena od naših raziskav pa kaže celo na to, da več kot polovica prebivalstva spi manj kot sedem ur na dan. V resnici pa odrasli potrebujejo med 7 in 9 ur spanja. Poleg kakovostnega in mirnega spanca v resnici potrebujemo tudi dovolj počitka. Vse omenjeno je nujno potrebno za nemoteno fizično in duševno delovanje.

V nadaljevanju vam posredujemo nekaj odličnih nasvetov za učinkovito reševanje nespečnosti. Nasveti so dobro preizkušeni in v večini primerov zares delujejo, če se jih dosledno držite.

1. Določite si svoj urnik spanja

Nespečnost je lahko del vaših noči tudi zato, ker v posteljo odhajate ob različnih urah. Ni namreč vseeno, ali hodite spat ob deveti, deseti uri ali morda celo po polnoči. Ure spanja pred polnočjo naj bi bile celo dvojno učinkovite.

Urnik spanja

Uredite si urnik spanja, na primer od 11h zvečer do 7h zjutraj.

Rešitev je, da si vnaprej splanirate urnik spanja. Hodite spat približno ob isti uri. Tu in tam pa si seveda lahko privoščite kakšno izjemno. Če bo vaš odhod v posteljo pred polnočjo, pa še toliko bolje.

2. Čez dan bodite čim bolj aktivni

Marsikomu med vami bi se v popoldanskem času, ko opravite večji del svojih obveznosti, prilegel krajši ali pa celo nekoliko daljši počitek. Namesto tega raje odidite na sprehod ali se ukvarjajte s kakšno drugo aktivnostjo. Če pa že nujno potrebujete popoldanski počitek, naj ta traja največ 15 minut.

Dejstvo je, da ljudje, ki si privoščijo daljše popoldansko poležavanje, zvečer težje zaspijo. Če se torej le da, se tej obliki razvajanja raje odpovejte, saj vam lahko na dolgi rok prinese več slabosti kot koristi.

3. Izogibajte se kavi in alkoholu

Nekateri kavoljubci zadnjo skodelico precej močne kave spijejo tudi pozno zvečer ali popoldne. Temu se je potrebno izogniti, razen če vas morda kdaj čaka kakšna obveznost, na primer priprava na izpit oziroma učenje. S pitjem napitkov, ki dajejo posebno vrsto energije, je najbolje zaključiti v zgodnjem popoldanskem času. Tudi pitje alkohola v poznih urah precej otežuje spanec.

Namesto kave si zvečer raje privoščite zdrav zeliščni čaj ali drug napitek, ki na nočni počitek ne bo imel negativnega vpliva. Odlično dene tudi kozarec toplega mleka.

4. Zvečer ne opravljajte aktivnosti, ki povečujejo napetost

Nekateri svoja najtežja dnevna opravila želijo opraviti čim prej, spet drugi jih prelagajo, tudi do poznih večernih ur. S tem pa si seveda samo povečujejo napetost, ki nadvse slabo vpliva na spanec. Zvečer se torej ne priporoča opravljati aktivnosti, ki prinašajo slabo voljo, izgubo energije ali stres.

Meditacija pred spanjem

Meditacija pred spanjem dokazano pomirja in izboljšuje kakovost spanca.

Odločite se, da boste vse obveznosti opravili čim bolj zgodaj v dnevu, zvečer pa si raje privoščite kakšno bolj sproščujočo aktivnost. Z družinskimi člani se lahko na primer usedete za mizo ter odigrate zanimivo družabno igro. Ali pa si vzamete nekaj časa za meditacijo.

5. Privoščite si sproščujočo kopel in prijetno glasbo

Na povsem naraven način lahko nespečnost preženete tudi tako, da si pred spanjem privoščite sproščujočo kopel. Voda naj ima ravno pravšnjo temperaturo, vanjo pa lahko kanite eterično olje, ki še posebej sprošča.

Za piko na i med namakanjem v banji poskrbite še za kakšno prijetno instrumentalno glasbo, ki vas bo odlično pripravila na miren in nadvse kakovosten spanec.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.