5 napak pri izbiri čevljev za tek

0

Tek je izjemno priljubljena kardio vadba, ki prinaša veliko prednosti za telo in splošno počutje posameznika. Prav vsestranskost vadbe, ki je primerna tako za začetnike kot izkušene športnike, spodbuja tudi razvoj tekaške opreme. Med najpomembnejše kose gotovo sodijo čevlji za tek.

Tekaški svet je vsako leto poln tehnoloških dosežkov in razvojev novih materialov, ki omogočajo še boljšo izkušnjo tekačev, prav tako tudi dobre rezultate. Obenem smo lahko priča vedno novim stilom, zato je izbira novih tekaških čevljev včasih kar težka odločitev. Dobro je poznati pogoste napake, v katere se ujamejo kupci ob nakupu, in vedeti, kako se jim izogniti.

1. Ocenjevanje velikosti

Prvi korak pri nakupu tekaških čevljev je, da poznate velikost svojih stopal. Za čevlje, ki jih boste uporabljali pri teku, lahko neustrezna velikost pomeni bolečine, poškodbe in hudo zmanjšano motivacijo za vadbo. V veliko trgovinah vam je na voljo strokovno merjenje stopala, s katerim lahko preverite dolžino od prstov do pete ter s tem potrdite ali ovržete svoje ocene.

Tekaški čevlji New Balance FuelCell Propel V2

Moški tekaški čevlji New Balance FuelCell Propel V2 (Extremevital.com)

Morda boste imeli možnost celo izmeriti stopalni lok in širino, kar je ključno za izbor ustreznega modela. Vaše stopalo se namreč upogiba na enem mestu, prav tako tekaški čevlji, in dobro je, da se bo čevelj ob teku pregibal tam, kjer se naravno že vaše stopalo.

2. Ne razlikujete širine in volumna čevlja

Čevlji imajo različne širine in različno prostornino oziroma volumen. Tekaški čevelj mora ustrezati širini stopala, a včasih je ta zamešana z volumnom. Vsak pretesen občutek čevlja na nogi namreč ne pomeni, da je čevelj preozek, lahko gre tudi za premajhen volumen.

Tekaški čevlji Under Armour Flow Velociti Wind

Ženski tekaški čevlji Under Armour Flow Velociti Wind (Extremevital.com)

Ustreznost prostornine lahko določite s preprostim preizkusom. Na čevlju zavežite vezalke tako, da se čevelj dobro prilega, a ne pretesno. Nato položite prste med luknjice za vezalke. Pri ustreznem volumnu bosta med luknjicami dva prsta. Trije prsti pomenijo, da čevelj nima zadostne prostornine, en prst pa pomeni preohlapno prileganje. Neustrezen volumen lahko sčasoma vodi celo do poškodb stopal, zato bodite pozorni.

3. Čevlje pomerjate prezgodaj

Tako je, dejansko obstaja urnik, kdaj je dobro pomerjati obutev za tek. Pa ne zato, ker bi se ob določenih urah počutili bolje, temveč ker tekom dneva stopala nekoliko otečejo. Za to, da bi našli par, ki ustreza vašemu stopalu, tudi ko je to izpostavljeno večjim naporom in pritiskom, ki ga denimo predstavlja tek, je dobro čevlje poizkusiti pozno popoldne ali zvečer. Na ta način boste videli, kateri model deluje ugodno na vaše utrujeno stopalo in izbrali kroj ter mehkost, ki vam najbolj ustrezata.

4. Vztrajate pri svoji običajni velikosti

Če imate za seboj že nekaj porabljenih parov tekaških čevljev, morda mislite, da natančno poznate svoje mere. A treba je vedeti, da se stopalo spreminja in »običajna« velikost ni ista, kot je bila nazadnje. Stopalo je sestavljeno iz majhnih mišic, ki dnevno podpirajo telo in gibanje, kar lahko rezultira v malih spremembah in »rasti« velikosti, saj se te mišice počasi raztezajo.

Tekaški čevlji Brooks Adrenaline GTS 21

Moški tekaški čevlji Brooks Adrenaline GTS 21 (Extremevital.com)

Razlike med določenimi velikostmi tekaških čevljev so praviloma majhne, saj ne gre za razliko celotne številke, ampak imamo na voljo velikosti, ki se stopnjujejo po tretjinah ali celo četrtinah običajnih velikosti. Le nekoliko večja velikost, ki na zunaj nikakor ni opazna, pa bo poskrbela, da bo udobje ob teku takšno, kot se ga sploh ne spominjate, ker ste vztrajali pri tesnih čevljih »svoje« velikosti.

5. Edini kriterij je izgled

Izgled ni nepomembna kategorija pri izboru tekaške opreme, saj lahko pozitivno vpliva na vašo motivacijo, samozavest in s tem tudi kvaliteto treninga. A videz ne sme biti edini kriterij pri izbiri tekaških čevljev, saj vas ne odlična barvna kombinacija ne najnovejši stil ne bo obvaroval pred bolečimi stopali.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.