5 nasvetov za naravno razstrupljanje jeter

0

Če vas pogosto boli glava, imate prebavne motnje, solzne ali srbeče oči, zamašen nos, če se čezmerno znojite, na telesu opažate alergije ali se soočate z zvonjenjem v ušesih, vam telo sporoča, da je v njem prišlo do zastrupljanja, česar telo morda ne bo sposobno rešiti samo.

Da je z vašim telesom nekaj narobe, boste ugotovili tudi zaradi nepravilnega srčnega ritma, okorelosti udov, jecljanja in nihanja razpoloženja. Morda je čas za razstrupljanje oziroma čiščenje jeter, s čimer boste iz svojega telesa izločili večino strupenih snovi, a le če se boste postopka razstrupljanja lotili pravilno.

1. Uživajte limone

Limona vsebuje limonoide, ki so v največji količini prisotni v lupini sadeža. Ravno zato je še toliko pomembneje, da uživate ekološko pridelane limone.

Limone

Limone vsebujejo limonoide, ki pripomorejo k čiščenju jeter.

Za učinkovito razstrupljanje jeter lahko poskrbijo še jabolka – z odvajanjem strupov ter odvečne vode iz ledvic, kisline v njih krepijo jetra in nase vežejo svinec ter živo srebro. Prav tako so koristne brusnice, ki so odličen vir flavonoidov, za katere je značilno, da odstranjujejo škodljive bakterije iz mehurja in ledvic.

2. Uživajte zdrava olja

Pri razstrupljanju jeter vam lahko odlično pomaga uporaba zdravih vrst olja. To so tiste vrste, ki vključujejo visoko vsebnost omega-3, omega-6 in omega-9 maščobnih kislin.

Uživajte predvsem laneno olje, olje avokada, sezamovo olje, orehovo olje in oljčno olje. Vsa olja prav tako pomagajo ledvicam izločati odvečno vodo, obenem učinkovito podpirajo imunski ter endokrini sistem.

3. Postrezite si zelenjavo, ki vsebuje veliko glutationa

Pomembno vlogo pri učinkovitem čiščenju jeter ima zelenjava, ki vsebuje večje količine glutationa. V to skupino zelenjave sodijo zlasti brokoli, brstični ohrovt ter zelje. Glutation je vrsta antioksidanta, ki jetrom pomaga pri izločevanju strupov.

Pri obnavljanju jeter prav tako odlično sodelujejo še artičoka, avokado in rdeča pesa. Za slednjo je značilno, da spodbuja tudi delovanje jeter in ledvic, hkrati velja za enega od najboljših čistil za kri.

4. Izberite prave začimbe

Poskrbite, da boste pri roki vedno imeli kurkumo, rožmarin in peteršilj – tudi v obliki začimb. Zanje je značilno, da spodbujajo nastajanje žolča ter krepijo jetra in ledvice.

Kurkuma za razstrupljanje jeter

Kurkuma je zelo uporabna začimba in hkrati odlična za razstrupljanje jeter.

Peteršilj obnavlja jetra ter odvaja vodo in strupe iz ledvic. Rožmarin čisti kri in ledvice ter spodbuja delovanje jeter ter žolčnika. Kurkuma preprečuje okvaro jetrnih celic, odpira žolčne poti ter povečuje pretok žolča.

5. Na jedilnik vključite regrat

Ko je sezona regrata, ga nabirajte še s toliko večjo vnemo, ker je že na splošno zelo zdrava vrsta zelenjave. V kombinaciji z jajci in drugimi začimbami je regrat izjemno okusen.

Sicer pa je regrat zlasti značilen po tem, da učinkovito odpravlja težave, povezane z žolčnikom, odstranjuje žolčne kamne ter deluje odvajalno.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.