5 nevarnosti smučanja izven urejenih smučišč

0

Ste vedeli, da vsako smučanje izven urejenega smučišča sodi v posebno vrsto smučanja, ki se imenuje prosto smučanje? Ta vrsta smučanja ima še številne podkategorije, na primer turno smučanje, alpinistično smučanje, variantno smučanje, potovalno smučanje, helikoptersko smučanje, divje prosto smučanje, smučanje po melišču, smučanje po puščavskem pesku ter še nekatere druge oblike.

Za te vrste prostega smučanja se najpogosteje odločajo drzni in adrenalina željni smučarji. Čeprav mislijo, da imajo dovolj izkušenj in znanja, pa se nikoli pravzaprav ne ve, kaj točno jih čaka na poti. V nadaljevanju vam predstavljamo 5 najpogostejših nevarnosti, ki pogosto prežijo na smučarje, prepojene z adrenalinom.

1. Snežni plaz

Snežni plaz lahko sprožijo človeški ali naravni dejavniki. Gre za zelo hitro premikanje večjih količin snega po hribu navzdol. Dogaja se pogosto in za človeka predstavljajo veliko nevarnost. Nekateri med njimi so tako intenzivni, da pogoltnejo skale in cela drevesa.

Verjetnost snežnega plazu

Ne smučajte na odsekih, kjer obstaja verjetnost snežnega plazu.

Ko zapade nov sneg, je za nevarnost za plaz največja, saj se sneg še ni povsem polegel. Še toliko bolj nevarno je to v strmejših pobočjih, kjer je naklon večji, kupi snega pa se zato premikajo še hitreje. Takšnih pobočij se je najbolje izogibati, vendar so za adrenalina željne smučarje ravno taki tereni najprivlačnejši. Če se že nameravate odpraviti na strma pobočja, priporočamo, da se premikate počasi in zelo previdno. In kaj storiti, če ugotovite, da nevarnosti snežnega plazu nikakor ne boste mogli ubežati, kljub temu da ste najhitrejši in najbolj izkušen smučar?

V prvi vrsti z vpitjem na to opozorite prijatelje. Na ta način jim ne boste samo pomagali, temveč jih boste opozorili tudi na to, kje se nahajate. Nato poskusite steči na stran od plazu, saj je na tem delu plaz najšibkejši. Če je v vaši bližini katero od naravnih zavetišč, ga seveda izkoristite. Dobra rešitev je tudi drevo, za katerega se močno oklenite.

2. Težave zaradi slabe orientacije

Prosto smučanje poteka po neurejenih predelih, ki niso posebej označeni. Če nimate posebnega občutka za orientacijo, se lahko kaj hitro pripeti, da se vam bo vse zdelo enako in niti ne boste imeli občutka, kje točno se nahajate.

Samo upate lahko, da se ne boste izgubili. Čas bo hitro tekel, vi boste iskali pot nazaj, noč se bo bližala. Jo boste znali preživeti nekje v beli in mrzli samoti? Če s seboj ne boste imeli primerne opreme, veste, da bo to verjetno ena od najtežjih in najdaljših noči v vašem življenju.

Ravno zato je pomembno, da ne rinete po svoje in da se držite svojih prijateljev oziroma da se, če se da, na take podvige ne odpravljate povsem sami.

3. Podhladitev

V primeru da se boste izgubili oziroma zašli, je velika verjetnost, da boste morali dlje časa preživeti na mrzlem. Če ne boste imeli prave volje in niti svetlobe, ker vas bo prehitela noč, lahko samo upate, da boste čim prej našli pomoč.

V nasprotnem primeru lahko pride do podhladitve vašega telesa. In kaj sledi? V najslabšem primeru lahko celo izguba življenja.

4. Slaba prva pomoč

Na progah izven urejenih smučišč ne pričakujte, da vas bo prva pomoč, ko jo boste potrebovali, našla hitro. Ravno zato je zelo pomembno, da imate pri sebi vsaj osnovne stvari prve pomoči. Predvsem pa je najbolje, da imate v svoji neposredni bližini prijatelje, ki vam lahko najhitreje pomagajo.

5. Možnosti za poškodbe so večje

Čeprav mnogi poudarjajo, da je nevarnost poškodb pri smučanju velika tudi na urejenih smučiščih, pa je vsekakor možnost, da se poškodujemo na neurejenih progah, bistveno večja. V kolikor torej niste povsem prepričani v svoje sposobnosti, se raje odpravite na urejeno smučišče.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.