5 razlogov za vsakodnevno štetje korakov

0

Vsakodnevno gibanje ima ključno vlogo pri ohranjanju zdravja in dobrega počutja. Številne študije so pokazale, da lahko že kratki, a redni sprehodi zmanjšajo tveganje za različne bolezni in podaljšajo našo življenjsko dobo. Štetje korakov je zelo enostaven in učinkovit način, da se motiviramo k rednemu gibanju in spremljamo svojo aktivnost.

Pametne naprave, kot so pametni telefoni, zapestnice in ure, nam omogočajo natančno merjenje korakov in spremljanje napredka. Seveda pa moramo ob tem poznati nekaj osnovnih podatkov, kot so: koliko korakov narediti vsak dan, kakšna naj bo hitrost hoje in podobno. Prav tako ni vseeno, ali hodimo po ravnem ali v hrib.

1. Izboljšanje kardiovaskularnega zdravja

Sprehod na svežem zraku je ena najboljših oblik kardiovaskularne vadbe in pomaga pri zmanjševanju tveganja za srčne bolezni, visok krvni tlak, možganske kapi in sladkorno bolezen. Poleg tega je hoja odličen način za krepitev mišic in kosti, kar lahko preprečuje osteoporozo in druge težave s kostmi.

Pametna zapestnica za štetje korakov

Pametna zapestnica za štetje korakov kot odlična motivacija za redno hojo.

Nekateri podatki raziskav kažejo, da bi se lahko z nekaj enostavnimi spremembami v življenju izognili do 80 % prezgodnjih smrti. Poleg prenehanja kajenja, pitja alkohola in uživanja nezdrave hrane, sem sodijo tudi redni sprehodi oziroma hoja.

2. Izboljšanje duševnega zdravja

Stres v službi, pritiski okolice in pričakovanja so vsekakor dejavniki, ki slabo vplivajo na našo psiho. Znano pa je, da slabo psihološko stanje posameznika negativno vpliva tudi na celotno zdravje.

Redna vadba ima dokazano pozitiven učinek na duševno zdravje, saj zmanjšuje stres, tesnobo in depresijo. Sprehod je odličen način za sprostitev in umiritev ter lahko pripomore k boljšemu spancu in koncentraciji. Če imate to možnost, pojdite na sprehod v naravo, v gozd, nekam, kjer ne boste srečevali veliko ljudi.

3. Optimalna telesna teža

Če želimo izgubiti odvečno telesno težo ali preprečiti njeno pridobivanje, je redna vadba bistvenega pomena. Sprehod je odličen način za porabo kalorij in povečanje metabolizma, kar lahko privede do izgube teže in boljše telesne kondicije.

Hojo v tem primeru prilagodimo svojim zmožnostim in tudi končnemu cilju, ki je doseganje optimalne telesne teže. Štetje korakov nam je pri tem v veliko pomoč, saj je precej natančno izračunano, koliko korakov potrebujemo za kurjenje določenega števila kalorij.

4. Izboljšanje socialnega življenja

Sprehod je lahko družabna dejavnost, saj nas spodbuja k druženju in pogovoru s prijatelji in družino. Sprehod skupaj s partnerjem ali prijateljem lahko pomaga pri vzpostavljanju tesnejših odnosov in boljši kakovosti življenja. Seveda se lahko na pot odpravite tudi sami s seboj in počistite »nesnago«, ki vam povzroča stres.

V primeru da želite hoditi zgolj iz veselja in zaradi svojega fizičnega zdravja, pa vam bo morda družba še kako prav prišla. Še posebej če imate doma, npr. zaradi otrok ali tašče, nekaj manj možnosti za tovrstne pogovore, vam bo sprehod s partnerjem dvojno dobro del.

5. Izboljšanje produktivnosti

Redna vadba poveča zaloge naše energije, produktivnost in kreativnost. Sprehod med delovnim dnem pomaga pri zmanjševanju stresa in utrujenosti ter povečanju osredotočenosti in učinkovitosti. Številne študije so pokazale, da redna vadba vpliva tudi na zmanjšanje bolniških odsotnosti, saj krepi imunski sistem.

Vpliv hoje na produktivnost

Redna hoja povečuje produktivnost in kreativnost ter krepi imunski sistem.

Verjetno ste se že kdaj znašli v situaciji, ko vaši možgani niso znali opraviti niti z najbolj enostavnimi nalogami. Potem ste se odpravili na svež zrak, naredili nekaj korakov in megla v glavi se je pričela nemudoma dvigovati. Tako gibanje vpliva na človeka in to je dejstvo.

Kako se lotiti hoje in štetja korakov?

Koliko korakov naj bi naredil odrasel človek na dan? Priporočena količina je vsaj 10.000 korakov na dan, kar ustreza približno 8 kilometrom hoje. To ni vedno lahko doseči, zato je pomembno, da se postopoma navadimo na večjo količino gibanja. Začnemo lahko s kratkimi sprehodi in postopno povečujemo dolžino in hitrost hoje.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.