5 razlogov za uporabo kolesarskega števca

0

Kolesarjenje je ena najboljših oblik telesne aktivnosti, ki lahko izboljša vaše zdravje in kondicijo. In ne le fizično, pač pa tudi psihično počutje. Obenem pa kolo služi kot prevozno sredstvo, s katerim se zlahka izognemo mestni gneči in gremo po opravkih.

Ena od stvari, ki dodatno izboljša izkušnjo kolesarjenja, je uporaba kolesarskega števca. Kolesarski števec je majhna naprava, ki se pritrdi na krmilo kolesa in z različnimi funkcijami spremlja vaše kolesarske dejavnosti. Pa si oglejmo nekaj razlogov, zakaj si je dobro omisliti kolesarski števec.

1. Spremljanje hitrosti

Kolesarski števec med drugim omogoča, da spremljate svojo hitrost med kolesarjenjem. Če se želite izboljšati kot kolesar, morate vedeti, kako hitro se vozite. Kolesarski števec vam bo pomagal spremljati napredek in ugotoviti, kdaj ste dosegli svoj cilj.

Kolesarski števec Sigma BC 10.0

Kolesarski števec Sigma BC 10.0 (Extremevital.com)

Prav tako je uporabno spremljanje hitrosti, če se pripravljate na tekmovanje, saj lahko tako spremljate svojo konkurenco in obenem veste, na kateri točki pripravljenosti se nahajate. V tem pogledu vam bo v veliko pomoč izračunana povprečna dosežena hitrost.

2. Merjenje razdalje

Kolesarski števec vam omogoča, da spremljate razdaljo, ki ste jo prevozili. To je koristno, če želite spremljati svoj napredek pri daljših vožnjah ali svojo pot pri kolesarjenju v novih krajih.

Prav tako bo kolesarski števec za vas beležil skupne prevožene kilometre v določenem obdobju, pa naj bo to dan, teden, mesec ali kar celotna kolesarska sezona. Hkrati boste ves čas vedeli, koliko še imate do cilja.

3. Merjenje časa

Če se ukvarjate s kolesarjenjem kot načinom rekreacije ali v športnem pogledu, je pomembno, da spremljate čas, ki ga porabite za vožnjo. Kolesarski števec vam omogoča, da spremljate čas vožnje, kar je seveda uporabno za načrtovanje treningov in izboljšanje rezultatov.

Kolesarski števec Sigma Rox 2.0

Kolesarski števec Sigma Rox 2.0 (Extremevital.com)

Odvisno od modela števca boste imeli na razpolago različne informacije o času. Seveda ne bo manjkal niti prikaz ure, še bolj pa vam bo v pomoč morebitna aplikacija (osebni trener), ki vam bo s pomočjo dotlej nabranih podatkov sugerirala, kako hitro morate voziti, če želite doseči napredek.

4. Merjenje srčnega utripa

Mnogi kolesarji uporabljajo napreden kolesarski števec, ki s pomočjo posebnega pasu okoli prsnega koša brezžično meri srčni utrip. To kolesarju omogoča, da je ves čas na tekočem s stanjem srčnega ritma in tako ve, kdaj ima še nekaj prostora za pospešek oziroma kdaj se je potrebno umiriti.

S spremljanjem srčnega utripa lahko ugotovite, ali trenirate v pravem območju srčnega ritma in na ta način učinkovito izboljšate svojo telesno pripravljenost. Prav tako lahko spremljanje srčnega utripa pomaga pri načrtovanju treningov in prilagajanju same intenzivnosti.

5. Merjenje porabljenih kalorij

Kolesarski števec vam lahko pomaga tudi pri merjenju porabe kalorij med kolesarjenjem. Če imate določen cilj, kot je izguba teže ali ohranjanje kondicije, je pomembno, da spremljate svojo porabo kalorij glede na trenutno stanje in glede na zaužite kalorije pred treningom.

Kolesarski števec VDO M2.1

Kolesarski števec VDO M2.1 (Extremevital.com)

Kolesarski števec lahko natančno izmeri, koliko kalorij porabite med celotno vožnjo (tudi glede na težavnost proge), kar vam bo pomagalo pri načrtovanju prehrane in vadbe.

Kako izbrati ustrezen kolesarski števec?

Pri izbiri kolesarskega števca je pomembno, da upoštevate svoje potrebe in proračun. Obstajajo različne vrste kolesarskih števcev, od preprostih modelov, ki merijo samo hitrost in razdaljo, do bolj naprednih modelov, ki merijo tudi srčni utrip in porabo kalorij.

Pred nakupom kolesarskega števca se prepričajte, da ustreza vašemu kolesu in da ima vse funkcije, ki jih potrebujete. Prav tako preverite, ali je števec dovolj enostaven za uporabo in namestitev, saj je pomembno, da se lahko osredotočite na kolesarjenje in ne na zapleteno upravljanje naprave.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.