6 načinov zdravljenja teniškega komolca

0

Komolec je zelo kompleksen sklep, blizu katerega so narastišča več glavnih tetiv. Te tetive komolca vključujejo tetivo iztegovalke, tetivo upogibalke in tetivo bicepsa. Vnetje tetiv v komolcu je običajno povezano s prvima dvema, pri čemer vnetje tetive iztegovalke imenujemo teniški komolec (lateral epicondylitis), vnetje tetive upogibalke pa golfski komolec (medial epicondylitis).

Tetive so vezivna tkiva, ki povezujejo mišice s kostmi. Kadar govorimo o tendonitisu v komolcu, imamo v mislih vnetje tetive, ki povzroči bolečino na sami tetivi ali v njeni okolici, prav tako pa smo omejeni pri gibanju ob vsakodnevnih aktivnostih. Kako zdraviti takšno vnetje, je odvisno predvsem od resnosti in narave poškodbe, saj pri tem lahko pride tudi do majhnih natrganj v tetivi.

Kateri so najpogostejši vzroki teniškega komolca?

Hiter in kratek odgovor na to vprašanje je, da je teniški komolec običajno posledica:

 • ponavljajočega se gibanja,
 • težkega dvigovanja,
 • določenih gibov,
 • uporabe računalnika,
 • vrtnarjenja,
 • slikanja,
 • igranja tenisa,
 • igranja golfa.

Verjetno se boste vprašali, kako je najlažje prepoznati teniški komolec. Najpogostejši simptomi vključujejo občutek bolečine na zunanji strani komolca, ki mu pravimo epikondil, prav tako pa boste bolečino občutili tudi v primeru, ko boste izvajali gibanje z rokami. Glavni razlog za to je, da pri gibanju z rokami uporabljate tudi kite v komolcu, zato se bolečina običajno tudi v tem primeru širi navzgor proti komolcu.

Kako teniški komolec ločiti od golfskega komolca?

Bistvena razlika med obema poškodbama, teniškim komolcem in golfskim komolcem, je v predelu bolečine. Le ta se v primeru teniškega komolca pojavi na zunanji strani, v primeru golfskega komolca pa na notranji strani komolca.

Pri igranju tenisa zahteva bekend udarec stabilno zapestje, kar sčasoma povzroči preobremenjenost tetive na zadnji strani zapestja. To lahko pripelje do teniškega komolca ali celo do vnetja zapestja. Čeprav poškodbo imenujemo teniški komolec, pa ponavadi tenis ni glavni vzrok za to vrsto poškodbe. Pojavi se lahko namreč ob katerem koli drugem ponavljajočim se gibanju, ki za tetive predstavlja dodaten stres.

Najučinkovitejši načini zdravljenja teniškega komolca

Ko je človek seznanjen z informacijo, da ima teniški komolec, pa marsikdo ne ve, kaj je v tem primeru najbolje storiti in kako ga je najbolje zdraviti. Spodaj je nekaj nasvetov, kako se boste najlažje spopadli s to poškodbo.

 1. Počitek: Če vaša aktivnost spodbuja bolečino, vam priporočamo, da vzamete nekaj dni do nekaj tednov počitka. Le ta je ključnega pomena, ki zagotavlja, da se bo vnetje hitreje pozdravilo, celjenje morebitnih natrganj tetive pa bo veliko hitrejše.
 2. Protivnetna zdravila: Bolečino v komolcu lahko bistveno zmanjšajo nesteroidna protivnetna zdravila. Vendar pa obstajajo dejavniki tveganja, zato je pomembno, da se pred začetkom jemanja zdravil posvetujete s svojim zdravnikom, tudi če jih boste dobili brez recepta.
 3. Led: Mrzli obkladki močno pomagajo zmanjšati bolečino, hkrati pa omejijo še večje poškodbe tkiva okoli komolca. Vendar pa je potrebno biti pri tem dosleden in hladiti mesto poškodbe z mrzlimi obkladki ali ledom na 10 do 20 minut.
 4. Opornica: Opornica za komolec je v pomoč pri omejevanju gibanja, ki vodi v bolečino, vendar je potrebno biti pozoren na to, da se je ne uporablja ves čas. Opornica pritiska na tetivo v komolcu, zato pomaga pri spreminjanju sile na tetivo, s čimer se bolečina zmanjša.
 5. Raztezanje: Če boste poskrbeli za redno raztezanje zapestja v obe smeri, tako upogibanje kot tudi iztegovanje, bo to pomagalo k stimulaciji poškodovanih tetiv, hkrati pa bo pospešilo gibljivost in celjenje poškodbe.
 6. Masaža: Nežno drgnjenje in masiranje boleče tetive spodbuja njeno celjenje in preprečuje brazgotinjenja tkiva, zato bodite pozorni na to, da tetivo masirate v različne smeri.

Kaj če osnovni ukrepi zdravljenja teniškega komolca ne delujejo?

Podobno kot pri večini ostalih poškodb je tudi čas zdravljenja teniškega komolca odvisen od resnosti poškodbe. Mnogi se počutijo dobro že po nekaj tednih, medtem ko pri drugih lahko traja celo 6 mesecev do enega leta, da se tetiva popolnoma zaceli.

Kirurški poseg je potreben v zelo redkih situacijah, lahko pa nekateri zdravniki uporabijo kortikosteroid, ki vam pomaga na začetku rehabilitacije.

Če zgoraj našteti načini ne delujejo, je fizioterapija zagotovo najboljši način za zdravljenje teniškega komolca. V sklopu fizioterapije obstajajo različni načini zdravljenja, kot so na primer masaža in raztezanje za izboljšanje gibljivosti, laser, ultrazvok, električna stimulacija in vlažni toplotni obkladki.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.