6 nasvetov za »jesenske« kolesarje

0

Za navdušene kolesarje je jesen prečudovit letni čas, saj ponuja nešteto možnosti za opazovanje in občudovanje narave. V tem času se narava še toliko hitreje spreminja ter pridobiva svoje barve. Če boste spreminjanje narave opazovali s kolesa, bo vse skupaj še toliko bolj doživeto.

A nikakor ne pozabite, da se jeseni dnevi hitro krajšajo, mimogrede se pojavi še nenapovedana ploha, temperature so nižje kot poleti. Vse to narekuje, da morate jeseni kolesarji biti še toliko bolj pripravljeni na svoje podvige.

1. Izberite pravo lokacijo za opazovanje spektakularnih barv

Najverjetneje kolesa ne poganjate vedno po enem in istem terenu. Jeseni si za cilj zadajte kakšna prav posebna mesta, kjer boste lahko s kolesa stopili in kar nekaj minut občudovali pisane barve. Če najraje poganjate v hrib in z višje lokacije opazujete naravo, je to še bolj vznemirljivo. Obenem pa veliko nevarneje, zato pred odhodom na hrib, ki je odet v jesenske barve, temeljito preverite svoje kolo.

Opazovanje narave na kolesu jeseni

Opazovanje narave je v jesenskem času nekaj spektakularnega.

Pred vožnjo preverite zavore in menjalnik. Nekaj časa namenite še čiščenju in mazanju verige. S tem ne boste podaljšali samo življenjske dobe verige ter odlično poskrbeli za delovanje menjalnika, temveč se boste tudi na pot odpravili veliko mirneje.

2. Kondicijo ohranjajte tudi z drugimi aktivnostmi

Ker ste bili v poletnem času morda večji del prostega časa na kolesu, se z drugimi aktivnostmi niti niste imeli časa ukvarjati. Jesenski čas pa tudi zima sta idealna, da se pričnete ukvarjati še z drugimi vrstami športa. Obiščite telovadnico, smučajte, drsajte, skratka izberite si vsaj eno vrsto aktivnosti, ki vam bo pomagala vzdrževati kondicijo.

Ko bodo zunanje temperature in druge okoliščine manj ugodne za kolesarjenje, se raje kot na kolo odpravite v fitnes dvorano. Svojo moč za poganjanje kolesa lahko krepite še z drugimi oblikami vadbe.

3. Bodite vidni zase in za vse druge udeležence na poti

Jeseni so dnevni vse krajši. A to še zdaleč ne pomeni, da je treba kolo pospraviti in se prenehati voziti z njim. Izberite mirno in poznano cesto. Če se boste na kolo usedli pozno popoldne ali zgodaj zjutraj, se primerno opremite. Oblecite se v čim svetlejša kakovostna kolesarska oblačila. Kolo opremite z ustreznimi lučmi ter jih namestite na vidna mesta. Luč je ne nazadnje dobrodošla tudi na čeladi.

Zadnja in prednja svetilka za kolo Magicshine

Zadnja in prednja svetilka za kolo Magicshine (Extremevital.com)

Opremljeni s svetlimi oblačili in lučmi boste dobro vidni za vse druge udeležence na poti. Obenem pa bo tudi vam veliko jasneje, kje se nahajate. Če kolesa ne boste opremili s potrebnimi lučmi, se vam bo v mraku ali ponoči tudi najbolj znana pot zdela povsem nova.

4. Spremljajte vremenske razmere

Če se tudi v jesenskem času s kolesom radi odpravljate v hribe ali gore, je še toliko pomembneje, da vnaprej spremljate vremenske razmere. Še preden odkolesarite proti cilju, preverite vremensko napoved.

Za vsak slučaj imejte vedno pripravljen plan B, če boste med potjo opazili bistveno poslabšanje vremena. V takšnih razmerah je veliko bolje, da si vrh prihranite za toplejši čas. Sicer pa je jeseni s kolesom bolje zaiti kam drugam kot pa na večji hrib ali goro.

5. Primerno in ravno prav se oblecite

Ker so v jesenskem času razlike med dnevnimi in večernimi temperaturami lahko precej velike, se vedno primerno in dovolj oblecite, a obenem ne pretiravajte. Zjutraj imejte na sebi dovolj topla oblačila, ki jih boste čez dan zlahka lahko odstranili, če se bodo temperature dvignile.

Kolesarska oblačila Castelli

Kolesarska oblačila Castelli: hlače z naramnicami, brezrokavnik in vetrovka (Extremevital.com)

Jeseni vam zelo prav pridejo tudi tanke rokavice in vetrovka. Med jesensko vožnjo na kolesu boste namreč uživali še bolj, če boste dobro opremljeni in kakovostno oblečeni.

6. Poskrbite za ustrezne pnevmatike

Jesen vas na cesti neredko preseneti s spolzkostjo. Za takšno podlago morate na kolesu imeti ustrezne pnevmatike. Guma mora imeti dovolj profila, ker bo lažje odvajala vodo. Pred odhodom vedno preverite še, ali je v pnevmatikah dovolj zraka.

Jesensko kolesarjenje bo torej za vas lahko prav tako užitek, toda le če se boste prilagodili nekaterim malenkostim, ki pa se na cesti izkažejo za izjemno pomembne. Na najpomembnejše smo vas vsekakor opozorili tudi mi.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.