6 blagodejnih učinkov kolesarjenja na zdravje

0

Kolesarstvo je množična oblika rekreacije, saj je izjemno priljubljeno, relativno poceni in skoraj vsakomur dostopno. Lahko bi zapisali, da praktično ni družine, ki ne bi imela doma vsaj enega kolesa. Veliko družin pa je takšnih, kjer ima prav vsak član svoje kolo.

Sicer pa je kolesarjenje odlična vrsta športa za krepitev zdravja in boljše počutje, za oblikovaje telesa in sprostitev. Priporočljivo je za vse generacije, tudi za starejšo in seniorje, ki želijo čim dlje ostati v formi in ohraniti svoje zdravje.

1. Zmanjševanje tveganja za različne bolezni

S kolesarjenjem lahko pridobite kondicijo, izgubljate odvečne kilograme, oblikujete mišice ter se sproščate. Najpomembnejši vpliv ima ta vrsta športne aktivnosti na zdravje.

Kolesarjenje za fit postavo

S kolesarjenjem do zdravja, odlične kondicije in fit postave.

Z rednim kolesarjenjem lahko v veliki meri zmanjšujete tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja, povečujete vzdržljivost telesa, znižujete visok krvni pritisk, izboljšujete prebavo ter zmanjšujete stres.

2. Delovanje velikih mišičnih skupin

Med kolesarjenjem najbolj sodelujejo velike mišične skupine:

  • spodnje mišice nog,
  • zadnjične mišice,
  • sprednje stegenske mišice,
  • zadnje stegenske mišice.

Aktivne so tudi trebušne mišice in mišice spodnjega dela hrbta ter mišice na rokah. Te skupine mišic pomagajo kolesarju ohranjati ravno držo.

3. Pridobivanje in ohranjanje vzdržljivosti

Zdravo kolesarjenje priporočamo vsem, ki želite ohraniti ali pridobiti vzdržljivost. Dobrodošlo je tudi za vse, ki imate težave s kolenskimi vezmi in križem. Predstavlja odličen kardio trening.

Starostniki na kolesu

Kolesarjenje je odlična aktivnost tudi za starostnike.

Kolesarjenje je kot nalašč za starejšo populacijo, ki želi ostati v formi in poskrbeti za svoje zdravje. Starejši, ki jim klanci predstavljajo težave, se danes lahko odločijo za električno kolo, s katerim je premagovanje kilometrov mnogo lažje, a še vedno zdravju izjemno prijazno.

4. Občutno zmanjševanje stresa

Kolesarjenje ugodno vpliva na razpoloženje in v veliki meri zmanjšuje negativne posledice stresa na zdravje. Med poganjanjem se sprošča hormon sreče. Verjetno ste že slišali za t. i. tekaško zadetost, ki jo lahko občutijo tudi kolesarji.

Gre za naval evforije, ki jo nekateri športniki opisujejo celo kot izven telesno, transcendentno izkušnjo. Morda pa boste srečo, da omenjeno stanje občutite, imeli tudi vi.

5. Spodbujanje hujšanja

Odrasla oseba z 80 kilogrami lahko v uri kolesarjenja porabi več kot 650 kalorij. Vadba je zlasti primerna za oblikovanje nog in zadnjice. Če radi pogosto kolesarite navkreber, pa bo dobro deloval tudi vaš zgornji del telesa.

Kolesarjenje za hujšanje

Z rednim kolesarjenjem lahko pokurite veliko kalorij in shujšate.

Kolesarjenje sodi med nižje intenzivne telesne aktivnosti, zato je še posebej koristno za vse, ki imajo težave s sklepi. Tek in druge višje intenzivne vadbe so zanje namreč preveč obremenjujoče.

6. Krepitev srca

Kolesarjenje odlično vpliva na krepitev srca. Med vadbo vam kri požene po žilah, zato se vam zazdi, kot da ste se šele v tem hipu povsem prebudili, začutili moč, dobili veliko energije.

Za učinkovito uravnavanje telesne teže, holesterola, krvnega sladkorja in tlaka, kolesarite s hitrostjo od 15 do 20 km na uro. Za ohranjanje srčno-žilnega zdravja kolesarite vsaj 150 minut na teden. Med tednom poganjajte na krajših razdaljah, ob koncu tedna pa si privoščite daljši izziv.

Želimo vam veliko užitkov na kolesu!

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.