6 zanimivosti o biatlonu, ki jih morate poznati

0

Biatlon, ki združuje nordijsko smučanje in streljanje s puško, je ena izmed tistih nekoliko bolj nenavadnih zimskih olimpijskih disciplin. Zgodba o tem športu je zelo zanimiva, prav tako pa tudi način, kako se je tovrsten šport razvil v svojo sodobno različico. V nadaljevanju si preberite šest zanimivosti o biatlonu, ki jih preprosto morate poznati.

1. Naravnost iz Norveške

Biatlon naj bi bil star že več tisoč let, saj so staro različico tega športa prvotno prakticirali kot način lova na živali za hrano in posledično preživetje. Na Norveškem so bile najdene štiri tisoč let stare skalne risbe, na katerih so upodobljeni lovci, ki so potovali na smučeh, oboroženi s kopjem, da bi ujeli svojo večerjo.

Nekaj tisočletij kasneje je puška sčasoma nadomestila kopje, biatlon pa je postal vadba za vojake. To se je nato razvilo v tekmovanje, ki je temeljilo na spretnostih in veščinah. Prvo uradno zabeleženo tekmovanje je potekalo leta 1767 tik ob meji med Švedsko in Norveško.

2. Olimpijski začetki

Biatlon je na olimpijskih igrah debitiral leta 1924 na zimskih igrah v Chamonixu v Franciji in na sporedu ostal do leta 1948. Po koncu druge svetovne vojne pa se svetu ta šport ni zdel več tako zanimiv, a se je sčasoma zopet zmagoslavno vrnil.

Biatlon na olimpijskih igrah

Biatlon na olimpijskih igrah leta 2002 v Salt Lake City.

Švedi so si za to športno disciplino zelo prizadevali, kar jim je tudi uspelo, saj je bil leta 1960 biatlon ponovno uveden na igrah v Squaw Valleyju. Še danes je to pomembna in uspešna tako moška kot ženska olimpijska disciplina.

3. Ženski biatlon

Trajalo je kar nekoliko dlje, da so tekmovalni dogodki prepoznali, da se tudi ženske zanimajo za ta šport in so v njem tudi zelo uspešne. Evropski pokal za ženske je bil tako ustanovljen leta 1982, dogodek je postajal vse bolj priljubljen in sčasoma pritegnil udeležence s kar treh različnih celin.

Leta 1986 je ženski biatlon postal enakovreden drugim nordijskim disciplinam in si priboril svoje mesto na svetovnem pokalu. Za uvrstitev ženske kategorije na olimpijske igre je bilo potrebno nekoliko več časa, to se je zgodilo šele leta 1992.

4. Kako biatlon sploh poteka?

Biatlon je dirka in v njej zmaga tisti, ki doseže najhitrejši čas. Tekmovanje vključuje vožnjo po progi na tekaških smučeh, nato pa se biatlonec ustavi in opravi strelski krog. Pri streljanju je potrebno zadeti pet tarč, ki so od biatlonca oddaljene 160 metrov, pri čemer ima zgrešitev tarče zanj tudi posledice. Te se spreminjajo glede na obliko tekmovanja, lahko pa vključujejo časovno kazen ali obvezno vožnjo po kazenskem krogu, ki tekmovalcu oteži dobro ter visoko uvrstitev med najboljše.

Obstaja več oblik biatlonskega tekmovanja:

  • Individualno vključuje pet krogov (skupno 20 km za moške in 15 km za ženske) in štiri kroge streljanja, izmenično v ležečem položaju (na trebuhu) in stoje.
  • Sprint je razdalja 10 km za moške in 7,5 km za ženske s tremi krogi in dvema krogoma streljanja.
  • Zasledovalna tekma vključuje postopen start na podlagi časovnih razlik iz predkvalifikacijskih tekem.
  • Na sporedu so tudi štafetne tekme s štirimi ekipami biatloncev za moške, ženske in mešane ekipe.

5. Paraolimpijski biatlon

Paraolimpijske igre ponujajo različne prilagoditve biatlona za športnike invalide. Slabovidni športniki na primer sodelujejo v tako imenovanem slepem biatlonu. Namesto streljanja s kroglami uporabljajo posebno puško, ki elektronsko komunicira s tarčo.

Športniki nosijo slušalke, pri iskanju tarče pa jih vodi serija zvočnih signalov: bližje kot je njihov cilj tarči, hitrejši so signalni piski. Še en drugačen zvok pa jim takoj po strelu sporoči, ali so zadeli ali zgrešili tarčo.

6. Katere države so v biatlonu najuspešnejše?

Biatlon je dokaj dostopen šport, saj za razliko od na primer drsalnih športov ne potrebuje posebnih prog ali naprav, za razliko od alpskega smučanja pa za trening ni potreben vzpon na visoke gore in strmine. Zato lahko v njem tekmujejo številni športniki iz držav celotnega sveta.

Posebej uspešne v biatlonu so evropske države, kot so Francija, Avstrija, Nemčija, Norveška, Švedska in Ukrajina, vendar se v mednarodni razvrstitvi dobro držijo tudi ZDA in Kanada. Na zimskih olimpijskih igrah v Vancouvru leta 2010 so športniki iz Belorusije, Kazahstana in Hrvaške osvojili zlate medalje na biatlonskih tekmovanjih.

Trdimo lahko, da biatlon velja za mednarodni šport, ki je tudi za gledalce in navijače vedno zanimiv – puške, hitrost in dirkanje – kot da bi spremljali napet akcijski film!

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.