7 zdravilnih učinkov artičoke

0

Artičoke, znane tudi kot globus ali francoske artičoke, so zelenjava v obliki storža. V bistvu gre za cvetne popke večjega grma, ki ga mnogi uvrščajo med zelenjavo. Čebulica artičoke je sestavljena iz trdih in vlaknatih zelenkasto vijoličnih zunanjih cvetnih listov, ki ščitijo neužitno belo dlakavo dušico in užitno sredico. Ko popek odcveti v cvet, postane celotna artičoka neužitna.

Artičoka je zelo okusna zelenjava, še posebej v kombinaciji s špinačo, s katero lahko pripravimo slastno omako. Čeprav mnogi najraje pripravijo okusno omako iz špinače in artičok, pa to še zdaleč ni edini način njihove priprave. Sezona svežih artičok je spomladi in jeseni, in če je ta zelenjava za vas manj znana, si v nadaljevanju preberite vse o njenjih izjemnih zdravilnih učinkih.

1. Artičoke dolgo ohranjajo sitost

Ena srednje velika artičoka vsebuje 7 g vlaknin, kar je skoraj tretjina priporočenega dnevnega vnosa vseh vlaknin. Znano je, da vlaknine ohranjajo sitost še dolgo po obroku in imajo številne koristi za zdravje. Med njimi naj izpostavimo uravnavanje ravni glukoze v krvi, zniževanje holesterola ter zmanjšanje tveganja za srčno-žilnimi boleznimi, možgansko kapjo in več vrstami raka. Pomembne so tudi za delovanje metabolizma.

2. Artičoke krepijo kosti

Z vsako zaužito artičoko boste v telo vnesli do petine priporočenega dnevnega vnosa vitamina K, ki ima pomembno vlogo pri zdravju kosti, strjevanju krvi in hitrejšemu celjenju ran. Če želite poskrbeti za močne kosti v pozni starosti, nikakor ne smete varčevati s tem hranilom.

3. Artičoka ščiti možgane

Cele artičoke vsebujejo tudi folat oziroma folno kislino. Ta pripada skupini vitaminov B in je povezan z zdravjem možganov. Raziskave so pokazale, da je pri ljudeh, ki so s prehrano zaužili dovolj folata, manjša verjetnost, da bodo zboleli za Alzheimerjevo boleznijo. Folat v tem primeru ublaži oksidativni stres in zavira nastanek zobnih oblog ter drugih zapletov, ki so povezani z razvojem Alzheimerjeve bolezni.

Priprava artičoke

V notranjosti artičoke se skriva užitna sočna sredica (srce artičoke).

Folat je pomembno hranilo tudi za ohranjanje zdravja srca in ožilja, v obdobju nosečnosti pa je ključnega pomena za preprečevanje anemije in zmanjšanje tveganja za nekatere prirojene okvare hrbtenice, lobanje in možganov.

4. Artičoka je odličen vir magnezija

Ena srednje velika artičoka vsebuje četrtino dnevnih potreb po magneziju. To je bistveno hranilo za uravnavanje krvnega tlaka, razvoj kosti, sintezo beljakovin ter nemoteno delovanje živcev in mišic.

5. Artičoke uravnavajo krvni tlak

Ali ste vedeli, da ena artičoka zagotavlja podobno količino kalija kot ena banana? Torej so tudi artičoke odličen vir kalija, ki je, podobno kot magnezij, nujen za delovanje živcev in mišic. Kalij pripomore tudi k zdravim kostem in ledvicam ter vzdržuje ravnovesje tekočin v telesu. Pridobivanje ustreznih količin tega minerala pospeši izločanje odvečnega natrija iz urina, kar posledično izboljša sposobnost uravnavanja krvnega tlaka.

6. Artičoke zagotavljajo fosfor

Ena cela artičoka zagotavlja približno 9 % priporočene dnevne vrednosti fosforja. To je še eno pomembno hranilo, ki podpira delovanje številnih telesnih funkcij pri porabi in shranjevanju energije, oblikovanju kosti in zob ter filtriranju odpadnih produktov presnove v ledvicah.

7. Artičoka vsebujejo veliko antioksidantov

Artičoke so dobro poznane tudi po svojih antioksidativnih lastnostih. Kot verjetno že veste, so antioksidanti pomembne spojine v zelenjavi in sadju, ki se v našem telesu bojujejo proti prostim radikalom – molekulam, ki lahko poškodujejo naše celice.

Artičoke so odličen vir vitamina C, ki je eden najmočnejših antioksidantov. Poleg tega vsebujejo tudi dva edinstvena antioksidanta, to sta cinarin in silimarin. Cinarin je antioksidant, ki je edinstven za artičoke in znižuje holesterol, pripomore k zdravim jetrom ter zmanjšuje tveganje za aterosklerozo in nekatere vrste raka. Silimarin pa ima pomembno vlogo pri zdravju jeter.

Artičoka je torej izjemno zdrava zelenjava, ki vsebuje veliko vlaknin, vitamin K, magnezij in pomembne antioksidante. V pločevinkah vam je na voljo preko celega leta, nikakor pa ne smete pozabiti na sveže artičoke, ki so spomladi in jeseni izjemno okusen dodatek na vašem krožniku.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.