Bolečina v pokostnici zaradi teka: kaj storiti?

0

Dejstvo je, da je tek zdravju izjemno prijazen, seveda pa lahko med tekom pride tudi do poškodb. Daleč najbolj ogroženi so nedeljski tekači, ki teden preživijo v sedečem položaju za računalnikom, za vikend pa tečejo do skrajne onemoglosti.

Poškodb pri teku si zagotovo ne želi nihče, a jih skorajda prav vsak dobi. Najpogosteje pa so zanje seveda tekači krivi kar sami. Vemo tudi, da se poškodbam kljub dovolj pametnemu ravnanju ne moremo povsem izogniti, a zmernost pri vadbi je prav zagotovo najboljša preventiva.

Med najpogostejšimi tekaškimi poškodbami je zagotovo tudi bolečina v pokostnici. V nadaljevanju nekaj o tem, predvsem pa, kaj storiti, ko nas doleti tovrstna težava.

Boleča pokostnica predstavlja desetino tekaških poškodb

Na sploh je boleča pokostnica zelo značilna preobremenitvena tekaška poškodba. Obsega namreč kar 10 % vseh poškodb pri teku. Vsekakor je značilna še za druge športe, ki vključujejo tek, hitro pospeševanje in spremembe smeri. Vzrok za bolečo pokostnico je ponavljajoča se ekscentrična kontrakcija te mišice. Nekateri napačno mislijo, da je bolečina posledica vnetja pokostnice golenice.

Boleča pokostnica

Boleča pokostnica kot posledica uporabe nekakovostne tekaške obutve.

Najpogostejši vzroki za nastanek omenjene težave pa so pretrda podlaga, nepravilna tehnika teka, slaba oziroma nekakovostna ali manj kakovostna tekaška obutev ter slaba predpriprava na tek. Slaba novica je ta, da je bolečino v pokostnici precej težko odpraviti. Pogosto se takšna težava pri tekačih ponavlja. Vsekakor pa ne gre tako hitro obupati, v nekaterih primerih je dovolj že počitek in nato zamenjava tekaške obutve.

Zdravljenje boleče pokostnice

Bolečo pokostnico, ki nastane zaradi teka, lahko zdravimo na različne načine. Najprej je treba poskrbeti za vsaj začasno menjavo teka s katero drugo aerobno aktivnostjo, na primer s kolesarjenjem. Če slednje ne gre, je najbolje začasno prilagoditi tekaški trening. Učinkovito zdravljenje boleče pokostnice lahko poteka tudi s pomočjo hlajenja ter s protivnetnimi zdravili v obliki tablet ali krem.

Vsekakor je v sklop zdravljenja vključena tudi primernejša tekaška obutev, ki med samim tekom zagotavlja precej boljše blaženje. Vključiti je treba še posvet s strokovnjakom za tek in izboljšati tehniko teka oziroma treninga.

Kaj se lahko skriva za bolečo pokostnico?

Sicer redko, a se zgodi, da se lahko za bolečino v pokostnici skriva spontan preobremenitveni zlom oziroma “stress fracture”. Slednje je seveda bistveno bolj resna in nevarnejša vrsta tekaške poškodbe. Do tega pojava pride, ko ponavljajoče se obremenitve pri teku zaradi upogibnih sil povzročajo nalom in tudi zlom golenice. To se pri rekreativnih tekačih praviloma dogaja izjemno redko, pri sprinterjih pa pogosteje.

Bolečina v tem primeru na začetku vadbe praviloma postopoma izginja, a se ponovno povrne s počitkom. Težavi lahko dobro pomagajo primeren počitek, protivnetna zdravila, ocena tehnike teka, zamenjava trše tekaške podlage z mehkejšo, zamenjava manj kakovostne obutve s kakovostnejšo. Tekač pri slabši gibljivosti gležnja, prekratkih ahilovih tetivah potrebuje tudi temeljito obravnavo pri ortopedu, kineziologu in fizioterapevtu.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.