Izbira smučarskih očal: kaj vse morate vedeti?

0

Smučarska očala so bolj ali manj obvezna oprema vsakega smučarja, zato je pomembno, da veste, kako izbrati najprimernejša zase. Pri tem naj ne gre le za slog, ampak naj na vašo končno izbiro vpliva več dejavnikov. Smučarska očala igrajo pomembno vlogo pri udobju na smučišču.

Oblika smučarskih očal, izbrana stekla in način, kako se prilegajo smučarski čeladi, vpliva na to, kako dobro ščitijo vaše oči pred UV-žarki in drugimi vremenskimi vplivi, kot so sneg, dež in megla. Oglejmo si podrobneje nekatere od teh pomembnih dejavnikov.

Oblika smučarskih očal

Smučarska očala so na voljo v treh osnovnih oblikah. Ovalna, okrogla in velika. Od oblike vašega obraza je odvisno, katera vrsta bo za vas najprimernejša. Če imate ovalen obraz, so ovalna očala najverjetneje najboljša izbira, če imate okrogel obraz, so verjetno boljša okrogla očala, če imate večji obraz, pa so za vas morda primernejša velika očala.

Smučarska očala Uvex Downhill 2100 CV (2023)

Smučarska očala Uvex Downhill 2100 CV (Extremevital.com)

Vse to so seveda samo osnovna vodila, natančneje pa boste lahko model očal izbrali na samem licu mesta. Ravno zato se svetuje nakup smučarskih očal v trgovini s smučarsko opremo in ne prek spleta. Slednje je sicer mikavno, saj so cene navadno precej nižje. V tem primeru določen model najprej poiščite v fizični trgovini in jih preizkusite, preden enake naročite prek spleta.

Kako izbrati ustrezne leče?

Ko enkrat veste, katera oblika smučarskih očal je najprimernejša za vaš obraz, je čas, da razmislite še o lečah. Obstajata dve glavni vrsti leč. Zrcalne in nezrcalne ali prozorne. Vsaka prihaja s svojimi prednostmi in slabostmi. Zrcalne leče so običajno bolj elegantne, vendar zmanjšujejo vidljivost v slabih svetlobnih pogojih.

Smučarska očala Atomic Savor Big HD (2023)

Smučarska očala Atomic Savor Big HD (Extremevital.com)

Nezrcalne leče po drugi strani zagotavljajo boljšo vidljivost, vendar ne nudijo veliko zaščite pred bleščanjem ali UV žarki. Na splošno so zrcalna stekla idealna, če nameravate smučati predvsem v sončnih dneh, medtem ko so nezrcalna stekla primernejša za nočno smučanje ali kadar je vidljivost zaradi megle ali oblačnosti slaba.

Morda še nasvet, da kupite smučarska očala, ki omogočajo enostavno zamenjavo leč in na ta način, namesto dodatnih očal, kupite le dodatno lečo.

Prileganje očal smučarski čeladi

Pri nakupu smučarskih očal je dobro misliti tudi na to, da se pravilno prilegajo vaši čeladi. Med očali in čelado namreč ne sme biti vrzeli, prav tako mora biti občutek med nošenjem udoben. Ta vrzel lahko namreč povzroči dodaten upor vetra in premakne očala, kar oteži optimalno vidljivost med smučanjem.

Smučarska očala Salomon Radium Pro Sigma Photochromic (2023)

Smučarska očala Salomon Radium Pro Sigma Photochromic (Extremevital.com)

Dobro prileganje med smučarsko čelado in očali bo zagotovilo največje udobje in optimalno vidljivost ob smučanju pri visokih hitrostih ali na razgibanem terenu. Največ težav nepravilna izbira smučarskih očal oziroma leč povzroča pri vožnji na osenčenem delu smučarske proge, kjer grbine niso dobro vidne.

Izbira okvirja smučarskih očal

Pri izbiri smučarskih očal je treba poleg sloga upoštevati tudi okvir očal. Ta naj bo iz kakovostnih materialov in naj omogoča dovolj zračenja. Slednje je potrebno, da se leča ne rosi in s tem moti pregled nad okolico, kar je lahko med smuko še posebej nevarno. Obstaja kar nekaj različnih modelov in s tem načinov zračenja.

Smučarska očala Poc Zonula Clarity

Smučarska očala Poc Zonula Clarity (Extremevital.com)

Okvirji z manjšimi režami morda dopuščajo nekoliko manj pretoka zraka, a je na drugi strani pri modelih z večjimi režami lahko težava pretirano ohlajanje predela okoli oči. V prvem primeru vam bo pod očali morda nekoliko vroče v določenih trenutkih, pri drugih vas bo ob ekstremnih razmerah precej zeblo. Lahko bi rekli, da je dobro imeti na zalogi vsaj dva para očal za različne vremenske razmere.

Na voljo so smučarska očala z eno ali dvema lečama. Prve so nekoliko cenejše in veljajo morda za manj kvalitetne, saj povzročajo več rosenja. Kupite lahko tudi takšna, ki gredo povsem enostavno preko očal z dioptrijo. V vsakem primeru pa se s svojimi vprašanji oglasite pri prodajalcu, ki vam bo znal pomagati s svojim znanjem in izkušnjami.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.