Kako izbrati mestno kolo?

0

Življenje v večjih mestih ponuja številne prednosti. Po drugi strani pa se pri vožnji na delovno mesto lahko kaj hitro znajdete v večjem prometnem zastoju, ki vam ne jemlje samo energije, temveč tudi veliko časa. V takšnem primeru je zato veliko bolje sesti na kolo. A čeprav se boste z njim vozili samo do službe oziroma po mestu, si morate vseeno zagotoviti primerno.

Mestno kolo je narejeno prav za takšen tip vožnje. Na voljo vam je v vseh specializiranih prodajalnah s kolesi. Tam boste hitro ugotovili, da je možnosti izbire veliko, zato naj vam pri nakupu pomaga izkušeni prodajalec. A še preden se odpravite tja, je vsekakor dobro, da ste seznanjeni vsaj z nekaterimi osnovami.

Mestno kolo naj nudi veliko mero udobja

Mestno kolo se od športnega kolesa razlikuje zlasti po tem, da je udobnejše. Na njem se sedi pokončneje in s tem udobneje. Zanj je značilen širši sedež, saj med vožnjo najverjetneje ne boste opremljeni z oblazinjenimi kolesarskimi hlačami.

Mestno kolo Bottecchia 212

Žensko mestno kolo Bottecchia 212 (Extremevital.com)

Dobrodošel dodatek je vzmetenje sedeža. Kolo ima pretežno premer 28 palcev in precej ozke gume. Slednje olajša poganjanje. Mestno kolo ima v primerjavi z drugimi kolesi več opreme, na primer posebne varovalne strehe, ki ščitijo pred umazanijo, košaro, prtljažnik, učinkovite luči in stojalo. Tudi veriga mestnega kolesa je zaščitena bolj kot pri drugih kolesih. Preprosto zato, da si med vožnjo ne umažete čevljev ali hlač.

Izbira mestnega kolesa: na kaj paziti?

Mestno kolo z okvirjem iz aluminija je veliko lažje od kolesa z jeklenim okvirjem. Tudi v primerjavi z okvirjem iz ogljikovih vlaken mnogo bolje prenaša dolgotrajne obremenitve. Pri izbiri pazite na samo velikost okvirja, ki se vam mora prilagoditi glede na telesno višino. Pomembno je tudi višinsko nastavljivo krmilo.

Za najcenejša mestna kolesa je značilno, da so na voljo samo v eni velikosti. Nekateri proizvajalci sicer ponujajo dve velikosti, toda veliko več možnosti imate pri dražjih, a toliko bolj kakovostnih kolesih, kot so denimo mestna kolesa Schwinn.

Mestno kolo Schwinn Cruiser Hornet

Mestno kolo Schwinn Cruiser Hornet (Extremevital.com)

Manj kakovostna in kakovostna kolesa se med seboj ne nazadnje razlikujejo tudi po kakovosti sestavnih delov, kot so menjalniki, zobniki in verige. Za mestno kolo je dovolj že zadnji menjalnik s šestimi ali sedmimi prestavami, ki praviloma pokrije zahtevnostni in hitrostni razpon voženj po mestu. Najprimernejše so klasične mehanske zavore, medtem ko kolutne pridejo v poštev pri električnih kolesih.

Pred nakupom mestno kolo obvezno preizkusite. Pri tem vam bo pomagal prodajalec.

Kolo kupite v specializirani trgovini

Kakovostna mestna kolesa so vam na voljo zlasti v specializiranih trgovinah s kolesi. Ker večina med njimi kolesa ponuja tudi v svojih trgovinah na spletu, si lahko kolo izberete že doma. Svetujemo vam, da si izberete vsaj nekaj modelov koles, ki jih kasneje v fizični prodajalni pred nakupom preizkusite.

Ena od možnosti je tudi ta, da se najprej odpravite v fizično prodajalno s kolesi, kjer preizkusite več modelov mestnih koles. Nato si vzamete kakšen dan za premislek ter po spletu naknadno naročite izbrano kolo. Ne glede na to, kje se bo vaša nakupovalna pot pričela, je najpomembneje, da si zagotovite udobno mestno kolo po svoji meri.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.