Kako izbrati poganjalca za otroka?

0

Poganjalci postajajo vse bolj priljubljeni, tako da ste verjetno ob ponudbi množice modelov, velikosti in materialov pogosto v dvomih, kateri je najboljši za vašega otroka. Zato smo za lažjo izbiro izbrali nekaj hitrih nasvetov, ki jih je potrebno upoštevati pri nakupu poganjalca.

1. Velikost

Kadar je govora o poganjalcu, mora biti njegova velikost prva stvar, na katero je potrebno pomisliti. Za ugotavljanje prave velikosti poznamo več načinov:

  • Ko vaš otrok stoji nad poganjalcem, mora obe nogi postaviti ravno na tla in imeti ob tem še vsaj 2 do 3 cm razmika nad sedežem.
  • Drugi način, s katerim lahko izmerite pravo velikost poganjalca, je uporaba meritve, pri kateri otroku izmerite razdaljo od mednožja do tal.
Otroški poganjalec Dema Beep Air LT

Otroški poganjalec Dema Beep Air LT (Extremevital.com)

Naj vas ne premami, da bi kupovali prevelik poganjalec, saj bo poganjalec prave velikosti otrok veliko lažje uporabljal, zato ga bo vozil pogosteje. Če želite, da ga bo otrok uporabljal dlje, raje poiščite dodatne možnosti, kot je nastavljiv sedež ali krmilo.

2. Teža

Praviloma otroški poganjalec ne bi smel tehtati več kot 30 % teže otroka, saj ga bo v nasprotnem primeru otrok težko obračal in premikal. Poleg tega upoštevajte, da ko se ga bo vaš otrok naveličal in mu ne bo več do njega, se boste pogosto znašli tudi v funkciji nosača poganjalca – lažji je zato veliko boljša izbira.

3. Material

Med poganjalci prevladujejo trije glavni materiali. Vsak od njih ima določene prednosti in slabosti, zato izberite tistega, ki otroku najbolj ustreza:

  • Leseni poganjalci: So lahki in ponujajo različne modne sloge, prav tako so prijaznejši do okolja. Zavedati pa se je potrebno, da niso tako nastavljivi kot na primer kovinski ali kompozitni.
  • Kovinski poganjalci: Izdelani so iz jekla ali aluminija in imajo pogosto nastavljive sedeže, ki jih prilagodite velikosti otroka. So težji kot pa tisti, ki so izdelani iz aluminija, a so zato manj trpežni. Če jih boste hranili na prostem, upoštevajte, da so nagnjeni k rjavenju.
  • Kompozitni poganjalci: Običajno so izdelani iz ojačane kompozitne plastike, zato so izjemno trpežni in ne bodo tako enostavno počili, rjaveli ali gnili. So pa zato nekoliko dražji, vendar je to lahko pametna naložba, če boste imeli poganjalec kasneje tudi za mlajše otroke.

4. Varnost

Posebno pozornost pri izbiri poganjalca je potrebno nameniti tudi varnosti. Pred nakupom se prepričajte, ali ima poganjalec zaobljene vijake, ki niso izpostavljeni in bi tako lahko opraskali otrokove noge. Poiščite poganjalca, ki ima na koncu krmila zaobljeno gumo, s čimer bodo otrokove roke ustrezno zaščitene v primeru padcev, prav tako pa bodo preprečile, da bi krmilo opraskalo vaše stene.

5. Zavore

Potrebno je vedeti, da so nekateri poganjalci opremljeni z zavorami, nekateri pa ne. Ali boste izbrali takšnega z zavorami, je odvisno predvsem od starosti otroka in njegove želje.

Otroški poganjalec Cruzee - rdeč

Otroški poganjalec Cruzee (Extremevital.com)

Mlajši otroci verjetno ne bodo uporabljali zavor, saj jim bo njihov naravni nagon veleval, da bodo za zaustavljanje uporabljali stopala. Če bo imel poganjalec zavore, jih lahko v tem primeru le zmedejo ali celo razjezijo, poleg tega pa večina zavor ni prilagojena majhnim otrokovim ročicam in so neprimerne za uporabo.

Starejši otroci se lažje vozijo z večjimi hitrostmi, zato bo poganjalec z zavorami zanje zagotovo varnejša izbira. Učenje uporabe zavor pa bo vašega otroka pripravilo tudi na kasneje, ko bo začel uporabljati kolo s pedali.

Na koncu ne pozabite še na izjemno pomemben nasvet. Najboljši poganjalec za vašega otroka je tisti, ki je varen in ga je prijetno voziti. Zavedajte se, da lahko le pravi poganjalec v otroku vzbudi ljubezen do kolesarstva, ki kasneje traja celo življenje.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.