Kako kolesa peljati z avtomobilom?

0

Kolesarjenje je vse bolj priljubljena športno-rekreativna aktivnost. Zato ni nič presenetljivega, da so kolesa obvezna na vsakem dopustu, vse pogosteje pa se ljudje odločajo tudi za enodnevne izlete. V želji po odkrivanju novih poti se zato večkrat zgodi, da je potrebno do izhodiščne točke kolo prepeljati z avtomobilom. In kateri so najbolj priljubljeni načini?

Seveda lahko kolo vedno pospravite kar v kabinski del avtomobila, a morate pri tem upoštevati, da boste v najboljšem primeru morali odstraniti kolesa in podreti zadnje sedeže avtomobila. Ob tem pa vam bo preostalo zelo malo prostora za kolesarsko opremo, kaj šele za kakšnega dodatnega sopotnika.

Razveseljivo pa je, da nam številne inovacije v nosilcih za kolesa danes omogočajo transport koles na različne načine. Vi pa lahko izberete tistega, ki vam najbolj ustreza. Med najbolj priljubljenimi načini transporta koles z avtomobilom so:

  • na strehi vozila,
  • na vlečni kljuki,
  • na prtljažnih vratih.

Da bo izbira lažja, si poglejmo nekatere prednosti posameznega načina transporta koles.

1. Prevoz koles na strehi avtomobila

Prevoz koles na strehi avtomobila je najbolj priljubljen in razširjen. Za ta način transporta boste potrebovali kakovosten strešni nosilec. Danes so vam na voljo strešni nosilci za transport koles brez odstranitve njihovega sprednjega kolesa in takšni strešni nosilci, pri katerih je potrebno sprednje kolo odstraniti.

Strešni nosilec za kolo Thule Proride 598

Strešni nosilec za kolo Thule Proride 598 (Extremevital.com)

Prevoz koles na strehi avtomobila velja za najbolj stabilen in varen način transporta koles. Poleg kakovosti je pomembno, da je strešni nosilec enostaven za uporabo in da ga odlikuje dovolj velika nosilnost. Na ta način je strah pred tem, da bi vam kolo med transportom padlo s prtljažnika, popolnoma odveč.

Strešni nosilci za kolesa vam omogočajo neoviran dostop do prtljažnika avtomobila. Res pa je, da se s tem načinom transporta zaradi upora zraka lahko poveča poraba goriva. Pri tem načinu morate upoštevati, da morate dvigniti kolo nad glavo, kar pomeni, da za višje avtomobile ni najprimernejša izbira.

2. Prevoz koles na vlečni kljuki

Če imate vozilo, ki je opremljeno z vlečno kljuko, je smiselno razmisliti o kolesarskem nosilcu za na vlečno kljuko. Ta vam omogoča eleganten transport, saj ni potrebe po dvigovanju koles. Zato je primeren za vse vrste koles, še posebej pa za električna kolesa, ki so nekoliko težja.

Nosilec za kolesa za na kljuko Thule VeloCompact 926

Nosilec za kolesa za na kljuko Thule VeloCompact 926 (Extremevital.com)

Če se pogosteje odpravljate na kolesarska potepanja, potem razmislite o kakovostnejših modelih, ki so izdelani iz aluminija. Ti so lahki in hkrati dovolj trdni, da lahko nanje brez težav namestite 2 do 4 kolesa. Njihova dodatna prednost je, da imajo funkcijo nagiba, ki vam omogoča odpiranje prtljažnih vrat, večina od njih pa je opremljena tudi s ključavnicami.

Takšen način transporta koles je sicer zelo enostaven, je pa potrebno več pozornosti nameniti parkiranju avtomobila. Zaradi koles na zadku avtomobila je vidni kot omejen, zato je parkiranje lahko nekoliko oteženo.

3. Prevoz koles na prtljažnih vratih

Čeprav se marsikomu zdi prevoz koles na prtljažnih vratih nekoliko neroden, pa naj povemo, da je to izjemno varen in preprost način transporta koles. Potrebovali boste le kakovostne nosilce za na prtljažna vrata, na katerih lahko prevažate celo do 4 kolesa hkrati.

Prtljažnik za kolesa Thule ClipOn High 9104

Prtljažnik za kolesa Thule ClipOn High 9104 (Extremevital.com)

Tovrsten način transporta ima ogromno prednosti. Montaža nosilcev je hitra in enostavna, nalaganje koles pa zaradi nizke višine zelo preprosto. S temi nosilci boste popolnoma brez strahu zapeljali pod kakšen nizek podvoz ali v garažno hišo, saj ne boste omejeni z višino.

Res pa je, da boste s tem načinom transporta koles nekoliko omejeni z dostopom do prtljažnika, ker je odpiranje vrat lahko oteženo. Pri namestitvi nosilca pa je potrebna dodatna previdnost, saj je potrebno uporabiti poseben pritrdilni kit.

Extreme Vital: bogata ponudba nosilcev Thule

Za najbolj priljubljen način transporta koles je Thule zasnoval najbolj izpopolnjene modele strešnih nosilcev za kolesa. Ti vam omogočajo prevoz koles z različnimi dimenzijami plaščev in materialov. To je pomemben podatek za vse lastnike karbonskih koles, saj tovrstni nosilci Thule ne povzročajo poškodb materiala. Hitri zapenjalci pa omogočajo praktično in hitro namestitev na streho avtomobila.

Če se boste odločili za transport koles na vlečni kljuki avtomobila, lahko izbirate med različnimi modeli nosilcev za kolesa za vlečne kljuke. V ponudbi boste našli izključno najbolj kakovostne modele, ki vam omogočajo varen transport do treh ali štirih koles, zaščito proti kraji in lažje dostopanje do prtljažnika zaradi funkcije naklona nosilca.

Nosilci za kolesa Thule

Bogata ponudba nosilcev za kolesa Thule je na voljo v Extreme Vital.

V ponudbi Extreme Vital so vam na voljo tudi različni modeli Thule nosilcev za prtljažna vrata, na katerih lahko prevažate dva ali tri kolesa. Ti vam omogočajo enostavno in hitro pritrjevaje koles in popolnoma varen transport. Thule tehnologija Anti-Sway zmanjšuje vibracije, zato takšen način transporta ne poškoduje avtomobila, nekateri zložljivi modeli pa so enostavni in priročni tudi za shranjevanje, ko jih ne potrebujete.

Švedski proizvajalec Thule že leta predstavlja sinonim za kakovostne in uporabo preproste nosilce koles. Če se odločate za nakup katerega od omenjenih nosilcev, potem vsekakor ne spreglejte pestrega izbora modelov Thule, ki so vam na voljo v trgovini Extreme Vital.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.