Kako temeljito očistiti tekaške čevlje?

0

Med tekom vas lahko kaj hitro zanese na razpotja polna blata. Po teku so vaši tekaški copati seveda umazani in treba jih je skrbno očistiti. Veste, kako se lotiti tega procesa, ki je pravzaprav nujno potreben za dobro vzdrževanje obutve za tek?

V nadaljevanju predstavljamo koristne napotke za čiščenje tekaških čevljev. Postopek vzame manj kot 5 minut časa. Zanj potrebujete le umivalnik s pipo, mehko krtačko in razkužilo. Za piko na i je dobrodošlo še sredstvo za hidroizolacijo.

Še preden pritečete domov

Če so copati zelo umazani, je treba blato in drugo umazanijo očistiti čim prej – še preden pritečete domov. Lahko jih operete v bližnjem potoku. Blato je namreč najlaže očistiti, ko je še sveže. Uspešni boste tudi, če podplata udarite skupaj – čevlja najprej držite za pete, nato za sprednji del.

Čiščenje tekaških copat v domačem okolju

Ko pritečete domov, najprej na umazanih copatih zrahljajte vezalke. Nato iz čevljev odstranite vložka. Izperite ju ter pustite, da se posušita v dobro prezračenem prostoru. Čevlja sperite pod tekočo vodo. Če je potrebno, uporabite mehko krtačko, na primer staro zobno krtačko, ki je ne potrebujete več. Na takšen način vam bo uspelo temeljito odstraniti blato in umazanijo.

Po pranju čevlje posušite. Tudi te pustite v dobro prezračevanem prostoru, in to pri sobni temperaturi. Ne smejo biti izpostavljeni direktni sončni svetlobi, prav tako ne blizu vira toplote, kot je denimo radiator. Tekaški čevlji so suhi hitreje, če njihovo notranjost napolnite s časopisnim papirjem. Preden v čevlja vstavite vložka, mora biti obutev povsem suha. Če iz njih prihaja smrad, v notranjost razpršite nekaj dezinfekcijskega razpršila.

Prepovedi pri čiščenju tekaške obutve

Za čiščenje čevljev za tek v nobenem primeru ne uporabljajte pralnega stroja, pralnega praška, mila ali kakšnega podobnega sredstva. V nasprotnem primeru čevlje kaj hitro lahko poškodujete. Obutev shranjujte na prostem, nikoli na primer v plastični vrečki. Prostor shrambe mora biti suh, dobro prezračevan ter zaščiten pred soncem in drugimi manj ugodnimi zunanjimi dejavniki.

Kako pogosto čistiti tekaške čevlje?

Odgovor je jasen, preprost in logičen: po vsakem teku – nekoliko temeljiteje pa po teku v blatu. Če ste tekli v normalnih, torej ne preveč umazanih okoliščinah, iz čevljev odstranite le vložke, obutev pa pustite stati v suhem ter dobro prezračevanem prostoru. Če ste tekli po blatu, pa se držite zgoraj navedenih napotkov. Odstraniti je treba čim več blata, preden se čevlji posušijo.

Zakaj je tekaško obutev potrebno čistiti?

Čiščenje tekaških copat in druge športne obutve je pomemben del skrbi za opremo, seveda, če želite, da vam bo koristila čim dlje. Posušeno blato namreč lahko izjemno neugodno vpliva na materiale. Ti se precej hitreje obrabijo. Umazanija hitro prodre tudi v vlakna materiala, kar povzroča mehansko obrabo.

Tekaški čevlji On Cloudflyer

Tekaški čevlji On Cloudflyer (Extremevital.com)

Potenje stopal ustvarja vlažno okolje. To pa pospešuje razmnoževanje bakterij. Posledica so izjemno neprijetni vonji, kar lahko postane nevzdržno. Za zmanjšanje omenjenega je običajno dovolj, da po vsakem teku čevlje temeljito prezračite.

Shranjevanje tekaške obutve

Ob koncu tekaške sezone čevlje za tek temeljito sperite in jih pustite, da se povsem posušijo. Ne shranjujete jih v plastični embalaži, zaprti škatli, v slabo zračenih prostorih, predalih ali športnih torbah. Pazite tudi, da ne bodo izpostavljeni neposredni sončni svetlobi.

Za konec še en koristen nasvet: vedno, ko se odpravite na tek, obujte čiste nogavice!

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.