Kako se izogniti glavobolu po teku?

0

Tek je za marsikoga od vas odlična sprostitev, pri kateri pozabite na vsakodnevne skrbi in obveznosti. Če vam le čas dopušča, si za tek vzamete vsaj uro na dan, nekateri med vami pa se mu posvečate predvsem takrat, ko imate nekoliko več časa, na primer ob vikendih.

Tek pa lahko poleg koristi v vaše življenje prinese tudi nekatere težave, če se ga ne lotevate po pameti in s pravo mero. Med pogostejšimi težavami, nad katerimi tarnajo tekači, so na primer glavoboli po teku, ki lahko trajajo dlje časa in so tako močni, da morajo po pomoč k zdravniku.

Zaupali vam bomo, kako se lahko na najboljši način izognete tej težavi, ki je vse prej kot dobrodošla, sploh pa, ker se teka lotevate tudi zato, da se boste po njem odlično počutili.

1. Pred in po teku zaužijte dovolj tekočine

Eden od glavnih vzrokov, zakaj vas takoj po teku začne boleti glava, je zagotovo pomanjkanje tekočine v vašem telesu. Poskrbite, da boste pred in po teku zaužili dovolj tekočine, seveda pa pri tem ne pretiravajte. Priporočamo vam uživanje navadne vode ali nesladkanega čaja.

2. Poskrbite za pravilno dihanje tudi po teku

Če ste tekač začetnik, je najbolje, da si, preden se podate na tek, preberete tudi nekaj o osnovah dihanja med tekom in po njem. V kolikor boste uporabili pravilne tehnike dihanja, bo verjetnost glavobola veliko manjša.

3. Uživajte magnezij

Pri glavobolu vam lahko zelo pomaga magnezij. Najbolje je, da v času teka in tudi sicer uživate živila, ki so bogata s tem mineralom. Zelo veliko magnezija na primer vsebujejo ribe (npr. postrv, losos in tuna).

Sicer pa magnezij lahko uživate tudi v obliki prehranskega dopolnila, ki ga enostavno stopite v vodi in zaužijete kot okusen napitek.

4. Poskrbite za ustrezno raven sladkorja v krvi

Pred tekom je najbolje, da zaužijete nekaj, kar vam bo omogočilo primerno raven sladkorja v krvi. Strokovnjaki bi vam priporočili zaužitje pomarančnega soka. Če ga boste popili pred tekom, je skrb, da vas bo po njem bolela glava, povsem odveč.

5. Zmasirajte predele med palcem in kazalcem

In če vas je že prehitel glavobol po teku in ne morete ukrepati na drugačen način, pomaga tudi masaža v predelu med palcem in kazalcem. Ta predel krožno masirajte nekaj časa in prav kmalu vam bo vsaj delno odleglo.

Če se boste držali prav vseh koristnih navodil, kako preprečiti glavobol po teku, vam zagotavljamo, da po tej priljubljeni športni aktivnosti niti ne boste vedeli, da glavobol sploh obstaja. In če se boste držali vsega, kar smo vam zaupali, vendar vas bo glavobol še vedno spremljal, je za začetek najbolje, da se pogovorite s svojim osebnim zdravnikom.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.