Kako temeljito očistiti kolo?

0

Če se s kolesom pogosto vozite po blatnih poteh, morate biti pri njegovem čiščenju še toliko temeljitejši ter doslednejši. Tudi sicer je dobro, da kolo temeljiteje očistite vsaj enkrat na mesec.

Seveda ni vseeno, kako čiščenje kolesa poteka. Kolo je treba negovati prav tako skrbno kot avto. Če ste do sedaj s čiščenjem kolesa imeli kar nekaj težav, vam bomo v nadaljevanju zaupali koristne nasvete in trike, ki vam bodo pri tem opravilu prišli še kako prav.

Čiščenje kolesa z vsakdanjimi gospodinjskimi pripomočki

Ko domov pripeljete umazano in blatno kolo, imejte pri roki preproste pripomočke, ki jih sicer vsak dan uporabljate pri gospodinjskih opravilih.

Priskrbite si nekaj povsem običajnih krp, ščetko (lahko kar zobno), čopič, vedro, mehko krtačo s kvadratno glavo, vrtno cev z razpršilom ter gobice. Poleg tega vam bo prav prišlo še stojalo za kolo, orodje za čiščenje ter odlaganje verig, kakovosten razmaščevalec in mazivo.

Čiščenje po vnaprej določenih korakih

Kolo se navadite čistiti postopoma oziroma po vnaprej določenih korakih.

Najprej z mlačno in čisto vodo napolnite dve vedri vode. Poleg njiju položite krtačo, gobice in krpe. Kolo nato postavite na delovno mizo oziroma na stojalo. Treba ga je namreč dvigniti s tal, da boste imeli dostop tudi do težje dostopnih delov.

Zatem odstranite kolesa. Namesto njih lahko nastavite nosilec verige, da boste ohranili napetost na pogonskem sklopu. Lotite se razmaščevanja verige; nanjo nanesite razmaščevalec, ki se mora prijeti na čim več verižne površine. Po nekaj minutah razmaščevalec z verige nežno sperite z vodo.

Z zobno ščetko, ki bi jo sicer zavrgli, lahko očistite težje dostopne oziroma manjše dele kolesa. Ko boste vse nežno očistili, sperite z rahlim tokom vode.

Čiščenje manj umazanih delov

Ko boste temeljito očistili verigo, kolesa in vse bolj umazane dele, se lotite še čiščenja manj umazanih in manj zahtevnih delov kolesa. Gobico sedaj pomočite v drugo vedro s čisto vodo.

Najprej temeljito umijte okvir; na obeh straneh oziroma z vseh strani. Nato vse skupaj sperite z vodo. Zahtevnejše predele kolesa lahko očistite s hrapavo stranjo gobice, toda bodite pri tem dovolj nežni.

Čiščenje pnevmatik in platišč

Za čiščenje pnevmatik in platišč uporabite mehkejše in večje krtače. Na ta način boste lahko z najmanjšo mero truda očistili prav vsak kotiček teh delov kolesa.

Krtačo pomočite v vedro z vodo, ki ste jo pred tem uporabili za čiščenje okvirja. Z njo nato pričnite čistiti pri ventilu, drgnite vse do konca po kolesu. Kolo obrnite ter ponovite čiščenje nasprotne strani. Enako naredite še na drugi pnevmatiki.

Na koncu pritrdite kolesa nazaj. Celotno kolo pobrišite še s suho krpo in ga posušite na zraku.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.