Katere tekaške hlače izbrati?

0

Dandanes je na voljo že toliko možnosti, da je tudi na prvi pogled enostavna izbira dobrih tekaških hlač lahko pravi izziv. Četudi se vam zdi, da so za tek dobre kakršnekoli bolj udobne hlače, se bo takšno mišljenje pri rednem teku ali teku na daljše proge precej hitro spremenilo. V nadaljevanju podajamo nekaj nasvetov, kako najti svoj slog tekaških hlač.

Izbor tekaške opreme

Ko s tekom že nekaj časa vztrajate redno, je priporočljivo začeti konkretneje vlagati tudi v novo opremo za tek, saj vam tekaška oprema veliko doprinese k optimalnim pogojem za tek, obenem pa so nova oblačila in obutev še dodatna zunanja motivacija zanj.

Vaša izbira tekaške opreme naj najprej vsebuje nujne stvari, kot so kvalitetni tekaški copati, nato kakovostna športna oblačila in šele nato dragocene dodatke, kot so razne tehnološke priprave za tek, od slušalk pa do držala za telefon.

Z dobrimi tekaškimi hlačami do optimalnega teka

Pri izbiri oblačil naj bodo vaša ključna točka poleg dobrih tekaških čevljev tudi dobre tekaške hlače. Če ste tekaški novinec, si za začetek seveda lahko omislite kratke hlače, ki jih že imate v predalu. Vendar pa boste z napredkom morda začeli spoznavati, kako pomembno je imeti dober par tekaških hlač. So namreč obvezen element, ki ga morate dodati v svoj tekaški repertoar.

Tekaške hlače Picture Sampa

Moške tekaške hlače Picture Sampa Black (Extremevital.com)

Pri nakupovanju tekaških hlač lahko na stojalih opazite različne dolžine, številne sloge in modele. Če niste prepričani, kaj potrebujete, je lahko pregledovanje vseh teh kratkih hlač kar zastrašujoča naloga. V nadaljevanju vam s strokovnimi in priročnimi nasveti razložimo, na kaj morate biti pozorni pri nakupu tekaških hlač.

Ali naš spol vpliva na izbiro tekaških hlač?

Tekaške hlače so vedno na voljo v moški, ženski in unisex različici. Vsak slog ima značilnosti, ki so specifične za spol in vam lahko pomaga pri udobnejšem teku.

  • Moške tekaške hlače so kot ženske in unisex lahko dolge, srednje dolge ali krajše, a imajo običajno daljši mednožni pas. Vgrajena podloga v njih nudi večjo oporo v dimljah, tako da jokerji niso nujni. Te podrobnosti ustvarjajo obliko, ki je bolj primerna za moško telo. Prav tako pa pomagajo preprečiti nelagodje ali odrgnine.
  • Pri ženskih tekaških hlačah je poudarek na boljšem prileganju običajno nekoliko širšemu ženskemu pasu, bokom in stegnom, imajo tudi krajše mednožje za krajše ženske noge.
  • Tekaške hlače unisex so kombinacija moških in ženskih hlač, brez značilnosti, ki so značilne za posamezen spol. Običajno ne nudijo toliko podpore in udobja kot moške oziroma ženske tekaške hlače.

Ali so vse tekaške hlače opremljene s podlogami?

Ne. Moške in ženske tekaške hlače so sicer opremljene s podlogami, a jih nimajo vsi modeli. Vendarle pa imajo tekaške hlače s podlogami svoje prednosti. Zagotavljajo podporo in uravnavanje vlage, zaradi česar se lahko pod tekaško opremo odpoveste nošenju spodnjega perila.

Ženske tekaške hlače On Running Shorts

Ženske tekaške hlače On Running Shorts (Extremevital.com)

Če se vam podloga kljub svojim prednostim še vedno zdi neprijetna, obstajajo tudi tekaške hlače brez nje. Da preprečite odrgnine in zagotovite podporo, lahko pod kratkimi hlačami brez podloge nosite kompresijske hlače.

Vrste in material tekaških hlač

Kompresijske hlače so alternativa običajnim tekaškim hlačam s podlogo. Obstajajo tudi drugi modeli tekaških hlač, kot so deljene tekaške hlače in hlače z V-izrezom.

Tekaške hlače so na voljo iz različnih tkanin, vključno s sintetičnimi in naravnimi vlakni. Najpogosteje so iz poliestra ali mešanic poliestra in sandeksa. Ta material iz sintetičnih vlaken je trpežen in lahek ter pomaga pri uravnavanju vlage. Vse to pa je za tek ključnega pomena. Tkanine iz naravnih vlaken, kot je bombaž, običajno vpijajo vlago, kar lahko povzroči drgnjenje in nelagodje.

Pravilna dolžina tekaških hlač in dodatki na njih

Na vprašanje glede prave dolžine tekaških hlač ni enotnega odgovora, saj je dolžina odvisna od osebnih preferenc ter telesnih značilnosti, tj. višine, teže in oblike telesa. Daljše kratke hlače lahko v toplih dneh kopičijo toploto in vlago, če nimajo ustrezne zračnosti, kar lahko vodi do drgnjenja. Krajši kroji pa manj omejujejo gibanje in omogočajo boljši pretok zraka, a niso primerni za hladnejše dni.

Ženske tekaške hlače Picture Arane

Ženske tekaške hlače Picture Arane Dark Blue (Extremevital.com)

Tekaške hlače imajo lahko še druge dokaj zabavne in predvsem praktične lastnosti, kot so žepi in odsevni vzorci. Žepi so običajno skriti pod pasom hlač in so lahko različnih velikosti. V nekatere lahko spravite telefon, drugi pa so tako majhni, da lahko vanje spravite le ključ. Na voljo so tudi žepi z zadrgami, ki bolje zavarujejo vsebino. Če tečete v okoljih s šibko svetlobo ali zgodaj zjutraj oz. pozno zvečer, je vaša vidljivost nujna. Odsevni detajli in svetle barve tekaških hlač tako povečajo vidnost in varnost vašega teka.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.