Kratka zgodovina deskanja na snegu

0

Deskanje na snegu je šport, ki je nastal na križišču surfanja oziroma deskanja na vodi, rolkanja in smučanja. S prvima dvema športoma ga povezuje osnovna oprema – deska, ki je prilagojena glede na površino, z zadnjim pa so jima skupne zasnežene strmine. Za razliko od smučanja, kjer smo obrnjeni naprej, v smer vožnje, pri deskanju stojimo z nogami približno pravokotno na desko in smo v to smer tudi obrnjeni. Prav tako se pri deskanju na snegu ne uporablja palic, snowboard čevlji pa so načeloma mehkejši in bolj fleksibilni kot smučarski pancerji.

Kljub temu da so ljudje od nekdaj raziskovali možnosti drsenja z desko po različnih površinah, je deskanje na snegu razmeroma mlad šport. Začel se je razvijati v šestdesetih letih 20. stoletja in svojo popularnost krepil vse do konca 20. stoletja, ko so na zimskih olimpijskih igrah prvič nastopili tudi deskarji na snegu. Kljub profesionalizaciji pa deskanje še vedno nosi in predstavlja pomembno sporočilo svobode in iskanja lastnega izraza.

Začetki snowboardanja

Kljub mnogim preizkuševalcem drsečih ploskev na snegu je za »očeta deskanja na snegu« obveljal inženir Sherman Poppen. Izumil je namreč prototip moderne deske. Poimenovana je bila »Snurfer«, kar označuje združenje surfanja in snega. Model sta sestavljali dve smuči, priviti skupaj. Sherman je na sprednji del kasneje dodal tudi vrv za lažje krmiljenje in upravljanje z desko, posebnih vezi ali čevljev pa pri tem modelu še ni bilo. Snurfer je bil v trgovine sprejet kot otroška igrača, prodanih pa je bilo okoli milijon izdelkov.

Snurfer - deska za bordanje

Snurfer – prva deska in prototip modernega snowboarda.

Naslednji preboj v zgodovini deskanja na snegu je dosegel Dimitrije Milovich, ki je v letu 1975, na podlagi deske za surfanje, zasnoval »Winterstick«. Njegovi modeli so imeli od začetka kovinske robnike, ki pa se na snežni podlagi niso izkazali za optimalne, zato so jih opustili. Nove deske so samo še širile priljubljenost novega športa in vse več inovatorjev je razvijalo modele, ki bi združili surfanje s snežno površino.

Mednje gotovo sodi tudi Jake Burton Carpenter. Kot navdušenec nad »snurferji« je svoje življenje posvetil lastni proizvodnji in razvoju desk. Tako je nastala znamenita blagovna znamka Burton, ki je že svojim prvim modelom desk dodala posebne gumijaste jermene, ki so delovali kot vezi za čevlje, da ti niso neomejeno drseli po površini deske. V sodelovanju s Tomom Simsom sta do leta 1977 razvila prve snežne deske, kakršne poznamo danes.

Oblikovanje deskarske subkulture

Deskanje se je od svojih začetkov razvijalo bolj na robu. Kar nekaj časa je minilo, preden je splošna družba sploh zaznala, da se pred njihovimi očmi razvija nova športna uspešnica. K prepoznavnosti je veliko pripomogel tudi James Bond. V filmu Od tarče do smrti iz leta 1985 je namreč dvojnik Rogerja Moora, kaskader, deskal na snegu in poskrbel za izjemno atraktiven prizor, ki je priljubljenost športa ponesel na novo raven.

Kljub temu vsi deskanja na snegu še vedno niso želeli sprejeti. Snežna letovišča, kjer so kraljevali smučarji, so namreč ostajala zaprta za deskarje. Prepoved je le povečala prepad med tradicionalno kulturo smučarjev ter nastajajočo nekonformistično držo deskarske skupnosti, ki se je povezovala z rolkarsko.

Novi subkulturi je bil lasten stil oblačenja, ki se je navdihoval pri hip-hopu, glasba in uporniška drža. O tem priča tudi naslov prve revije za deskanje na snegu, »Absolutely Radical« iz leta 1985. Z vse večjim številom deskarjev in podporo zavarovalnic, ki so začele pokrivati ta šport, so smučišča morala na svoje strmine sprejeti tudi deskarje. Prvi uradni park, urejen del smučišča namenjen le deskarjem, je zaživel pozimi 1989/1990 v Kaliforniji in bil poimenovan »Polar Park«. Po navdihu rolkarskega sveta je park vključeval ograje, skakalnice in snežne kanale ter druge trde ovire.

Profesionalizacija športa

Pomembna za profesionalizacijo športa je bila uvrstitev dveh disciplin deskanja na snegu na seznam olimpijskih športov v letu 1994. Prvič so se deskarke in deskarji na snegu za olimpijske kolajne pomerili na Zimskih olimpijskih igrah na Japonskem leta 1998. Kljub pomembnemu priznanju športu se vsi s tem razvojem niso strinjali, saj je pomenil odmik od uporniške subkulture.

Poleg razvoja deskarskih tekmovanj, ki so osnova za profesionalizacijo vsakega športa, se danes veliko deskarjev usmerja tudi v združevanje z vizualnim izrazom. Veliko tekmovalnih profesionalnih deskarjev na snegu namreč del svojih delovnih ur posveča tudi sodelovanju s fotografskimi in snemalnimi ekipami. Nekaterim deskarjem pa to delo predstavlja celo središče vsega prihodka.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.