Pred odločitvijo: naj otrok smuča ali borda?

0

Vse do nedavnega smo otroke na snegu spremljali le na smučeh, s popularnostjo bordanja oziroma deskanja na snegu pa je situacija postala nekoliko drugačna. Ob tem pa so se pojavljala tudi mnoga vprašanja o tem, kdaj je najbolj primeren čas, da začnejo otroci bordati in ali je ta aktivnost zanje sploh priporočljiva.

Tako so se tudi mnogi starši, ki so odraščali na smučeh, znašli v dilemi, ali bodo svoje otroke naučili prvih smučarskih korakov ali pa jih bodo spodbudili k učenju bordanja, ki je še posebej med otroki vse bolj priljubljeno.

Zakaj se otroci večinoma učijo smučati?

Nekateri razlogi, zakaj se otroci večinoma učijo smučati in ne bordati, temeljijo na dejstvih, medtem ko drugi pač ne. Neko splošno mnenje o bordanju otrok je bilo, da ima ta aktivnost negativne učinke na kosti in kolena, da imajo otroci za bordanje premalo razvite gibalne sposobnosti, kot sta moč in ravnotežje, in na koncu, da je bordanje za otroke celo pretežko.

Otroške smuči Elan Maxx QS + vezi EL4.5 2020 - 70-90cm

Otroške smuči Elan Maxx QS + vezi EL4.5 2020 – 70-90cm (Extremevital.com)

Vendar pa je na drugi strani pomembno vedeti, da ni nobenih medicinskih dokazov, da otroci ne morejo bordati. Res je, da so njihove motorične sposobnosti nekoliko manj razvite, a to še ne pomeni, da se ne morejo učiti bordanja, ampak je potrebno le temu primerno prilagoditi proces učenja in uporabiti drugačen pristop. Še posebej za mlajše otroke je priporočljiv individualen pristop ena na ena, ki je bolj praktičen in tudi učinkovit.

Da je bordanje primerno tudi za majhne otroke, govori podatek, da je vedno več proizvajalcev opreme, ki nudijo deske, škornje in vezi, ki so posebej zasnovani za otroke, mlajše od treh let. Takšna prilagojena oprema omogoča lažje in varnejše učenje bordanja.

Bordanja se je težje naučiti od smučanja, a ga je lažje obvladovati

Čeprav je napredek v tehnologiji bistveno olajšal otrokom dostopnost do bordanja, pa v splošnem velja, da se ga je težje naučiti kot pa smučanja. Ne glede na starost velja tako za bordanje kot tudi za smučanje neko splošno pravilo, ki pravi, da se je smučanja lažje naučiti, a težje obvladati, medtem ko za bordanje velja, da se ga je težje naučiti, a lažje obvladati.

Otroški snowboard Burton Custom Smalls

Otroški snowboard Burton Custom Smalls (Extremevital.com)

Bordanje je aktivnost, ki je z vidika ravnotežja zelo specifična in pri kateri se hkrati naučite nekaj povsem novih tehnik. Namesto da bi noge pri ohranjanju ravnotežja uporabljali ločeno, kot je to pri hoji in smučanju, so pri bordanju s pomočjo vezi vpete na eno desko, vaše telo pa je obrnjeno proti hribu in ne naprej, kot je to na primer pri smučanju.

Bordanje zahteva posebno tehniko in kontrolo ravnotežja

Od deskarjev bordanje zahteva, da svoje telo uporabljajo na povsem nov način in uporabijo popolnoma novo tehniko, medtem ko je pri smučanju pozicija zelo podobna tisti pri hoji. To je eden od ključnih razlogov, zakaj se je smučanja lažje naučiti, a to velja za vse starosti in ne samo za otroke.

Otroški snowboard Burton Chopper Kid

Otroški snowboard Burton Chopper Kid (Extremevital.com)

Če vaš otrok ne kaže posebnega navdušenja nad bordanjem in je še zelo majhen, je priporočljivo, da začne s smučanjem. To ne pomeni, da mora, ampak je dejstvo takšno, da v tem obdobju otroci še niso sposobni natančne kontrole gibanja, ki je pomembna za bordanje, zato bodo veliko lažje kontrolirali smuči kot pa desko. Ko bodo enkrat osvojili smučanje in dobili občutek za drsenje po snegu, lahko brez težav preidejo na bordanje, saj jim bodo osnove smučanja pri tem zelo koristile.

Izberite aktivnost, ki bo otroku zabavna in ne prezahtevna

Torej, kakšen bi bil odgovor na vprašanje, ali naj se vaš otrok nauči bordati ali smučati? Če je otrok v obdobju, ko že hodi in je nad bordanjem navdušen, ni nobenega razloga, zakaj se ne bi preizkusil v tej izjemno priljubljeni aktivnosti na snegu. Morda bo imel v začetnih urah nekaj težav, vendar obstajajo številne prilagoditve v opremi in različni pristopi v učenju, ki pripomorejo k lažjemu usvajanju tehnike bordanja.

Otroške smuči Elan Sky QS + vezi EL4.5 2020 - 70-90cm

Otroške smuči Elan Sky QS + vezi EL4.5 2020 – 70-90cm (Extremevital.com)

Če otroka ne moti, da se bordanja uči kasneje, samostojno in po možnosti tudi hitreje, začnite na smučeh vsaj do sedmega leta starosti, ko lahko že začne uporabljati standardno opremo za bordanje, ima dovolj razvite mišice in tudi kontrolo nad svojim telesom.

Končna odločitev je tako popolnoma odvisna od vas, pri tem pa bodite pozorni na to, da izberete tisto aktivnost, ki je otroku všeč in zanj ni prezahtevna.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.