Nakup kolesarskega sedeža: ne naredite teh 7 napak!

0

Iskanje popolnega kolesarskega sedeža je kot iskanje doživljenjskega partnerja – pot je dolga, polna izzivov, vmes pogosto naredimo tudi nekaj napačnih korakov, a z vztrajnostjo pridemo do cilja. Nekateri tako sedež kot optimalnega sopotnika najdejo takoj, pri drugih pa je potrebno nekoliko bolj temeljito iskanje.

Danes boste izvedeli vse, kar morate vedeti o iskanju popolnega kolesarskega sedeža in na kaj morate biti pri izbiri še posebej pazljivi. Za optimalno kolesarjenje je nujno vzdrževanje kolesa in njegovih delov, eden od temeljnih pa je vsekakor kolesarski sedež. Ko najdemo pravega zase, ga tako nikoli ne menjamo, razen če se ta poškoduje.

Morda boste s pomočjo naših nasvetov ugotovili, kaj počnete narobe in na kaj bi morali biti bolj pozorni, saj je nakup kolesarskega sedeža pravi izziv tudi za izkušene kolesarje in kolesarke. V nadaljevanju spoznajte 7 napak, do katerih pogosto prihaja pri izbiri kolesarskega sedeža.

1. Novega sedeža ne peljemo na poskusno vožnjo

Pogosta težava in posledično nakup neustreznega sedeža je ta, da le-tega preizkušamo zgolj z rokami, namesto z zadnjim delom telesa. Če je le mogoče, ga moramo vedno vzeti na testno vožnjo. Veliko kolesarskih trgovin omogoča, da sedlo preizkusite, ali pa vam omogoči vračilo oz. menjavo, če z njim niste zadovoljni. Kupite lahko tudi več različnih modelov in nato enostavno vrnete tiste, ki vam ne ustrezajo.

2. Mehek sedež enačimo z udobnim

Če je sedež dobro oblazinjen, to še ne pomeni, da nam ustreza, saj je lahko še vedno neustrezne velikosti ali oblike. Ker naše sedalne kosti vedno iščejo trdno mesto za sedenje, lahko mehkoba pomeni tudi večji pritisk na občutljivejše dele.

Kolesarski sedež Specialized Power Pro Elaston

Kolesarski sedež Specialized Power Pro Elaston (Extremevital.com)

Optimalno je, da našo težo podpirajo sedalne kosti in ne mehko tkivo. Razliko med mehkim ali udobnim sedežem najlaže opazimo tako, da s sedežem opravimo krajšo testno kolesarsko vožnjo. Na mehkem sedežu se bomo dobro počutili približno 20 minut, če je sedež za nas neustrezen, bo sledila neprijetna vožnja, saj je porazdelitev teže na mehka tkiva res boleča.

3. Predvidevamo, da ista kakovost sedeža ustreza vsakomur

Vsak kolesar ali kolesarka ima drugačno obliko telesa, kar velja tudi za zadnjico. Zato so sedeži različnih dolžin, širin in trdote pomembna kategorija, ki jo je potrebno upoštevati. Pa tudi spol, saj imajo ženske po naravi boke nekoliko širše. Prav tako med kolesarji obstajajo določene razlike v občutljivosti telesa, pragu bolečine kolesarja, njegovem slogu in prileganju kolesa.

4. Ignoriramo točke pritiska

Kolesarski sedež lahko na različne načine sodeluje z našo anatomijo in tako nam mora zagotavljati olajšanje na mestih, ki so ob aktivnosti v nenehnem stiku z mehkimi tkivi. Pri poskusni vožnji se je dobro osredotočiti na to, ali nam sedlo pritiska na občutljiva mehka tkiva. Če je odgovor pritrdilen, bo potrebno preizkusiti drug stil sedeža.

Ženski kolesarski sedež Specialized Lithia Comp Gel

Ženski kolesarski sedež Specialized Lithia Comp Gel (Extremevital.com)

Sedeži se razlikujejo tudi glede na spol kolesarja, saj imajo moški in ženske zaradi drugačne oblike telesa različne potrebe. Priporočljivo je, da si kolesarke poiščete sedež, ki je po vrhu raven in ne ukrivljen navzgor od zunanjega roba do roba, saj imate zaradi tega občutek, da so vaše kosti stalno prisiljeno potisnjene bolj narazen, kar je neudobno in posledično sledi nesproščena vožnja, ki ji ni konca.

5. Ne preverimo širine sedalne kosti

Širina sedalne kosti ni vezana na velikost hlač, zato so nekatera podjetja razvila merilna orodja, ki so trenutno na voljo v številnih kolesarskih trgovinah. Z njimi lahko izmerimo razdaljo med sedalnimi kostmi, da bi našli popoln kolesarski sedež za nas. To ne sme biti preozko, sploh v primeru širših bokov, saj je posledično vožnja zelo neprijetna in boleča. Zagotovo si želite dovolj širokega sedeža, ki podpira sedalne kosti, saj sta na tem mestu največja teža in konstanten pritisk na sedež.

6. Nismo pozorni na svoj slog vožnje

Morda vas mika, da bi vstopili v lokalno trgovino in nemudoma začeli kot po tekočem traku kupovati sedeže za testiranje. Preden to storite, razmislite o morebitnih težavah, ki ste jih imeli s prejšnjim sedežem in o vašem dosedanjem načinu, dolžini, pogostosti ter vrsti vožnje. Sedeži za gorska kolesa namreč olajšajo prenos teže daleč nazaj, cestna sedla pa so ožja, da se izognete odrgninam.

Kolesarski sedež Specialized Phenom Comp

Kolesarski sedež Specialized Phenom Comp (Extremevital.com)

Če imate med vožnjo pogosto težave s pritiskom in odrevenelostjo, razmislite o sedežu z izrezom ali vdolbino, da se razbremenite pritiska. Če se nameravate udeležiti zelo dolgih vzdržljivostnih voženj, pa poiščite sedež s tanko plastjo gela na zgornji strani, da bodo prevoženi kilometri manj naporni.

7. Po nepotrebnem hitimo z odločitvijo

Morda se zdi nadležno in dolgotrajno neprestano menjavati in preizkušati kolesarske sedeže, dokler ne najdemo tistega pravega, vendar je testiranje vredno našega truda. Zato pri iskanju kolesarskega podpornika ne obupajmo, saj bo s pravim sedežem vsaka vožnja s kolesom nepozabno doživetje. Ko ga najdemo, bo kolesarski sedež postal tisti element, ki se ga po vožnji sploh ne bomo spomnili.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.