Otroci in deskanje na snegu: kako začeti?

0

Uživanje v zimskem športu, ki se ga z veseljem lotite, je lahko še intenzivneje, če ga izvajate s svojimi otroki. Vse skupaj je lahko izjemna dogodivščina, ki je niti otroci ne bodo pozabili kar tako. Navajanje otrok na zimske športe pa je obenem lahko kar precej velika umetnost in znanost. Zlasti to velja za bordanje. Omenjena aktivnost od vas zahteva zelo veliko mero potrpežljivosti in dobre taktike. Če sami v tovrstnem športu niste najbolj vešči, otroka raje vpišite v tečaj.

Seveda pri učenju bordanja na snegu obstaja precej veliko različnih pristopov; tudi ko gre za učenje malčkov. Pomembno pa je, da izbrani sistem temelji na dobrem konceptu. Ta je navadno sestavljen iz vsaj nekaj ključnih komponent. Na sploh velja, da naj bo učenje bordanja pri otrocih kar se da zabavno in naj se prične nekje v zaprtem prostoru in ne direktno na mrzlih belih strminah.

Uspešno navajanje otroka na deskanje na snegu

Eno od ključnih točk smo že spoznali. To je, da mora biti učenje deskanja na snegu za otroka čim bolj zabavno. V nasprotnem primeru lahko dosežemo zgolj to, da otrok do aktivnosti dobi odpor. Pomembno je tudi, da se usvajanje veščin prične nekje v zaprtem prostoru. Nato je treba poskrbeti za vso potrebno snowboard opremo, ki je ni malo. Otroka je treba obleči tudi v primerna oblačila ter obutev, ki zagotavljajo toploto.

K2 set: otroški snowboard Vandal z vezmi

K2 set: otroški snowboard Vandal z vezmi Vandal (Extremevital.com)

Četudi ste izkušeni deskar na snegu, je včasih bolje, da učenje deskanja otroka raje prepustite strokovnjaku. Investirajte vsaj v nekaj ur. Dobro je, da malček veščine usvaja tudi pod tujim in strokovnim okriljem. Z učenjem ne prehitevajte. Naj bo čim bolj postopno.

Oglejte si videoposnetke o deskanju otrok začetnikov

Ko otroku razložimo osnove bordanja na snegu nekje v prijetni topli dnevni sobi, je seveda čas za odhod ven na prosto na najbližjo belo strmino. Pred tem si za piko na i skupaj z malčkom oglejte še kakšen dober video posnetek o deskanju na snegu za otroke začetnike. Otrok naj vidi, da lahko na snežni deski tudi pade. Sicer pa ga boste na to navadili že doma; v padce vključite blazine in odeje.

Ko iz varnega notranjega prostora otroka povabite ven na mraz in sneg, z njim ponovite vse osnove učenja in mu s tem približajte novo okolje. Naj malček prične graditi na spretnostih, ki jih je pričel razvijati v zaprtem prostoru.

Varno, prijetno in udobno učenje deskanja na snegu

Otroku lahko najhitreje dan na snegu pokvarijo hladna in mokra oblačila. Ko se boste torej z otrokom končno odpravili na učenje deskanja na snegu v naravo, poskrbite za vsa primerna oblačila in obutev. S seboj vzemite torbo, v kateri so shranjena dodatna suha oblačila, nogavice, rokavice, krema za sončenje, robčki in prigrizki.

Otroški snowboard čevlji Deeluxe Rough Diamond (2022)

Otroški snowboard čevlji Deeluxe Rough Diamond (Extremevital.com)

Med učenjem zimske aktivnosti otroku privoščite več krajših odmorov. Na ta način se tudi težjih elementov ne bo naveličal vaditi. Med odmorom ga povabite v bližnji bar na topel čaj ali kakav.

Učni načrt za deskarje začetnike

Če svojega malčka želite deskanja na snegu naučiti res temeljito, učenje razdelite v nekajtedenske sklope. Lahko jih razdelite na šest delov.

  • V prvem tednu z njim vadite ravnotežje. Pri tem uporabite najrazličnejše ovire, ki spodbujajo otrokovo gibanje.
  • V naslednjem tednu je lahko na vrsti drsenje. Ta del predstavlja odlično krepitev samozavesti na deski. Otroku pomaga tudi pri razvijanju nekaterih drugih veščin.
  • V tretjem tednu ga lahko naučite ustavljanja. Uporabite površino z minimalnim naklonom ter se osredotočite predvsem na večje premike deske.
  • V naslednjem tednu z malčkom vadite zavijanje, saj že ve, kako se lahko ustavi. Lahko se premaknete na nekoliko bolj strm hrib. Vadita na zavojih – na petni ter prsni strani.
  • V petem tednu otroka lahko navadite na prenos teže.
  • V šestem tednu pa se osredotočite na nadzor robov.

Ko usvoji vse lekcije iz šestih tednov, je čas za njihovo združitev. Sedaj vam lahko sam od sebe pokaže, česa vsega se je naučil.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.