Lahko prehranski dodatki nadomestijo sadje in zelenjavo?

0

Predstavljajte si, da pred vami stojita sočen sadež in prehransko dopolnilo v obliki vitamina C. Kaj bi zaužili raje? Najverjetneje bi veliko prej ugriznili v sadež, sploh če vam je posebej ljub. Mislite, da bi sicer lahko z vitamini v obliki tabletk nadomestili sveže sadje in zelenjavo?

Strokovnjaki s področja živilstva in prehrane imajo o tem različna mnenja. A nekaj je popolnoma jasno: vseh snovi, ki jih z rednim uživanjem sadja in zelenjave vnašamo v telo, ne moremo nadomestiti z dopolnili. Sestavni del sadja in zelenjave so namreč tudi druge snovi, na primer fitonutrienti, ki še niso dodobra preučeni.

Uživanje svežega sadja in zelenjave

K boljšemu počutju in zdravju bistveno pripomore raznovrstna prehrana z rednim uživanjem sadja in zelenjave. Sadje poleg vode vsebuje veliko vitaminov, vlaknin, sadnih kislin, mineralov in ogljikovih hidratov.

Sadje in zelenjava

Sadje in zelenjava sta odlična vira raznovrstnih koristnih snovi.

Tudi zelenjava je bogat vir vitaminov, mineralov in antioksidantov. V primerjavi s sadjem vsebuje manj sladkorjev in z razmeroma velikim volumnom ter malo kalorijami daje občutek sitosti, ki je zlasti posledica velikega deleža vlaknin. Te so nujno potrebne za urejeno prebavo ter zdravo črevo.

Uživanje zamrznjenega sadja in zelenjave

Pri pripravi jedi se pogosto ne zavedamo, da sta lahko zamrznjena zelenjava in sadje prav tako zdrava. Sveže sadje in zelenjava namreč takoj po obiranju pričneta izgubljati hranila, zamrznitev pa to precej upočasni. Obenem se poveča količina antocianinov. Zanje je značilno, da imajo močan antioksidativni učinek, zato pomagajo pri zdravljenju srčno-žilnih bolezni.

Ni pa zaželena predolga toplotna obdelava, na primer kuhanje zelenjave, ker prihaja do izgube koristnih snovi. Priporoča se predvsem uživanje sveže, dušene ali pečene zelenjave.

Uporaba prehranskih dopolnil

Raziskave kažejo, da naj bi vsak tretji Slovenec redno užival vsaj eno prehransko dopolnilo. Z njimi se ne bi smelo pretiravati, dopolnjevati morajo samo normalen prehranski režim.

Prehranski dodatek v obliki kapsule

Večina strokovnjakov je enotnega mnenja: prehranski dodatki ne morejo v popolnosti nadomestiti sadja in zelenjave.

Zdrav človek, ki uživa zdravo in pestro hrano, prehranskih dopolnil praviloma ne potrebuje. Smiselno jih je uživati le občasno, na primer pri okužbah, večjih naporih in obremenitvah. Prehranska dopolnila iz neaktivnega človeka ne naredijo aktivnega. Potrebujejo jih zlasti športniki, ker imajo zaradi treningov ter naporov povečan metabolizem.

Koristen nasvet za konec

Najpomembneje je, da uživate sveže sadje in zelenjavo, sezonsko in lokalnega izvora. Vaš organizem je namreč na to najbolje prilagojen, tudi hranilna vrednost je najvišja. Po prehranskih dopolnilih posegajte samo tedaj, ko je to zares potrebno.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.