Priprava smuči na zimsko sezono

0

Ko se v jesenskem času v visokogorju pojavijo prve snežinke, ljubitelji smučanja že razmišljajo, kdaj bodo iz svojih kotičkov potegnili smučarsko opremo in se odpravili na bele strmine. A kaj hitro se pojavi vprašanje, ali so bile smuči in smučarski čevlji po končani sezoni pravilno shranjeni? In kaj, če smuči niso več v najboljšem stanju? Potem je treba razmisliti o servisu ali nakupu nove smučarske opreme.

Komu zaupati servis smuči?

Vsak smučar se sam odloči, ali bo smuči servisiral sam ali jih bo zaupal strokovnjaku. Tisti bolj navdušeni smučarji opravijo servis kar doma, a je za to potrebno kar nekaj dodatne opreme, orodja, primeren prostor in ne nazadnje znanje o pripravi smuči. Toda takšnih domačih serviserjev ni prav veliko. Mnogi smuči raje odnesejo na strokovni servis. A če se lotite servisa na domu, si najprej pripravite ustrezne stolice in primeže ter pri obdelavi upoštevajte sledeče korake.

1. Čiščenje smuči in pregled vezi

Ker po končani sezoni smučarsko opremo pospravimo tudi v zaprašene kotičke, jo je pred nadaljnjo nego potrebno očistiti. Z vodo in krpo odstranimo prah in ostanke, ki so se nabrali na opremi. V primeru izredne umazanosti uporabite kar vrtno cev in jih temeljito očistite z vodo. Nato ne pozabite smuči temeljito obrisati in posušiti do suhega. Od tu naprej sledi pregled vezi. Preverite, ali so še vedno spravne in dobro nameščene.

2. Brušenje smuči

Brušenja robnikov se lotite le v tem primeru, če ste temu resnično vešči, kajti izredno hitro se zgodi, da se obrusi preveč robnika in ga nato ni dovolj za nadaljnje brušenje. Ta postopek je najbolj zahteven, saj so od njega odvisni kvalitetni zavoji na smučeh. Pred brušenjem z lepilnim trakom zaščitite vezi, da preprečite vdor prahu, ter odstranite odluščene poškodbe po celotni smučki.

Najprej je potrebno z lasnim merilom preveriti, ali je drsna ploskev konveksna, konkavna ali ravna. Če smučka ni ravna, jo je dobro odnesti na obdelavo z ustreznimi stroji. Robniki na drsni oblogi se najpogosteje obdelujejo s pomočjo kotnika in pil. Stranski rob se pri zahtevnejših smučarjih pripravi glede na disciplino, ki jo želimo voziti. Da ne pride do nekontroliranih zavojev, ostre robnike spoliramo z gumico.

3. Mazanje smuči

Voskanje smuči je finejši del obnove smuči. Za to izvedbo potrebujemo likalnik in vosek oziroma mažo. Na dnu likalnika držimo mažo in počakamo, da se ta prične topiti. Nakapljamo po celotni dolžini smuči. Nato s temperaturo, primerno za glajenje, mažo enakomerno razporedimo po smučeh od konice do repa. Pri tem pazimo, da je likalnik ves čas v gibanju, saj se lahko hitro zgodi, da poškodujemo drsno podlago. Pustimo, da se maža suši približno 30 minut.

Ohlajeni vosek nato s posebnim strgalom ostrgamo in odstranimo presežno plast. S tem postopkom smo zaščitili drsni del smuči in zapolnili morebitne poškodbe od raz. Da dobro zasičimo drsno plast, ta del postopka lahko ponovimo. Na koncu pa vse skupaj zgladimo še s krtačo.

4. Hramba smuči

Ko smuči pripravimo na novo smučarsko sezono, jih po končani smuki vedno očistimo in posušimo. Le v tem primeru bodo robniki in drsna plast uporabni dlje časa. Zelo pomemben je tudi transport smuči, saj največkrat poškodbe na smučeh dobimo ravno zaradi neustreznega prenosa. V specializiranih trgovinah se dobijo torbe za zaščito med prevozi. S tem smuči v celoti zaščitimo in preprečimo, da bi jih pri nalaganju eno na drugo poškodovali.

Nakup nove opreme je draga investicija, zato se oklepajmo dejstva, da nam dobro vzdrževana smučarska oprema lahko dolgo časa služi. Tako smuči kot smučarski čevlji in smučarske palice morajo biti deležni ustrezne nege, saj bodo le na ta način imeli dolgo življenjsko dobo in jih ne bo težko prodati naprej.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.