Rokavice za smučanje: vprašanja in odgovori

0

Izbira ustreznih smučarskih rokavic je precej bolj pomembna, kot si predstavljamo, ko stopimo v trgovino s smučarsko opremo. Na voljo je kar nekaj različnih vrst rokavic, tako po dizajnu kot načinu izdelave in materialih. Ob pogledu na široko paleto izdelkov se nam nenadoma začnejo pojavljati vprašanja.

Več kot si jih zastavimo, bolj smiselna se nam zdijo in odgovori vse bolj pomembni. Prav nič kaj prijetno ni, če nas na smučišču zebe. To nam lahko v popolnosti uniči dan, ki bi moral biti sproščujoč in zabaven. Pa poglejmo najpogostejša vprašanja in odgovore okoli te tematike.

Smučarske rokavice na 1 ali 5 prstov?

Eno izmed prvih vprašanj, ki nam padejo na pamet ob pogledu na smučarske rokavice, je tisto o številu prstov. Večina se nas iz otroških dni spomni tistih na en prst, v katerih je bil zgolj palec ločen od preostalega dela rokavice. Prednost takšnih rokavic je v tem, da so zelo enostavne za oblačenje in deloma toplejše, ker se štirje prsti grejejo skupaj.

Ženske smučarske rokavice Leki Griffin S Mitt (2023)

Ženske smučarske rokavice Leki Griffin S Mitt (Extremevital.com)

Njihova slabost pa je v tem, da so precej okorne, ko je potrebno karkoli prijeti, odpeti ali zapeti zadrgo in podobno. V resnici pa je tako, da je skoraj vedno potrebno sneti rokavice za fina opravila, ne glede na to, katere nosimo. Nežnejši spol prisega na rokavice z enim prstom. Enostavnost in toplota pač štejeta.

Kako izbrati velikost rokavic za smučanje?

Pri izbiri smučarskih rokavic je treba nujno upoštevati njihovo velikost. Lahko izmerimo širino dlani in primerjamo s podatki proizvajalca, v vsakem primeru pa moramo rokavice pred nakupom pomeriti. Ključno vodilo pri izbiri rokavic je, da te niso ne premajhne ne prevelike.

Moške smučarske rokavice Reusch Mastery (2023)

Moške smučarske rokavice Reusch Mastery (Extremevital.com)

Gre namreč za to, da nas bo zeblo v obeh primerih, prav tako pa z njimi ne bomo imeli pravega oprijema. Prsti v rokavicah potrebujejo nekaj malega prostora, da ostanejo prezračeni in se pretirano ne potijo. Pred nakupom smučarskih rokavic jih je dobro preveriti še na smučarskih palicah.

So vse smučarske rokavice vodoodporne?

Na to se ne gre zanašati, zato pred nakupom preverimo ta podatek. Če kaj, potem je ena ključnih nalog, da nas zaščitijo pred mrazom, a tudi pred vlago. Smučarske rokavice morajo biti vodoodporne, da ohranjajo naše roke suhe in tople, zato izberemo rokavice z vodoodpornimi membranami, kot so Gore-Tex, in imajo dovolj toplotne izolacije.

Ali so smučarske rokavice namenjene le udobju?

Odgovor na to vprašanje je deloma negativen. Seveda je njihova osnovna naloga, da naše roke ohranjajo suhe in tople, a vendarle nudijo še mnogo več. Smučarske rokavice sodijo tudi v zaščitni del opreme vsakega smučarja ali deskarja na snegu.

Otroške smučarske rokavice Leki Worldcup S Junior (2023)

Otroške smučarske rokavice Leki Worldcup S Junior (Extremevital.com)

V resnici so pomembne za vse, ki se lotevajo aktivnosti na belih strminah. Med smuko, deskanjem ali sankanjem kaj hitro pride do zdrsa ali padca. Ta je lahko povsem nedolžen, a padec v moker sneg ali na poledenelo površino lahko povzroči več nevšečnosti. V prvem primeru ozebline, v drugem pa lahko pride do poškodbe, zato je ključno, da so rokavice dovolj kakovostne in ojačane na najbolj izpostavljenih mestih.

Ali obstajajo smučarske rokavice z grelci?

Tehnologija je na vseh področjih močno napredovala, zato nas v prihodnosti ne sme presenetiti kakšen model smučarskih rokavic, ki omogoča polnjenje ogrevalnega sistema preko USB priključka. Lahko pa že danes kupimo takšne, ki imajo na zunanji strani poseben žepek z zadrgo, v katerega vstavimo grelni gel, ki nato skrbi za to, da nam je med smuko še posebej prijetno.

Kako preprečiti zahajanje snega v rokavico?

Le kdo ne pozna zoprnega občutka, ko pri zapestju v rokavico vdre nekaj snega. To preprečimo z rokavicami, ki so nekoliko podaljšane v zapestnem delu in imajo tudi ustrezen patent, ki se tesneje prilega rokam. Ta del navadno skrijemo v rokav smučarske jakne ali bunde in svoje dlani povsem zaščitimo pred zunanjimi dejavniki.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.