Smučarska čelada: obvezna ali ne?

0

Za aktivnosti na snegu je značilno, da so lahko precej nevarne, še posebej če zanje ne uporabljamo ustrezne opreme. Čelada za smučanje je sicer obvezna le za otroke do 14. leta starosti, a glede na morebitne posledice poškodb glave je najbolje, da jo uporabljate vsi aktivni smučarji.

V povprečju se v Sloveniji na smučiščih pripeti okoli 1.000 nesreč. To je vsekakor zadosten razlog, da si kupite smučarsko čelado, v kolikor si je še niste. S tem, ko boste zaščitili glave svojih najmlajših, pa se boste izognili tudi globam, ki vam jih lahko izrečejo nadzorniki smučišč ali policisti.

Prava velikost in udobje čelade

Ključna dejavnika za ustrezno čelado sta prava velikost ter udobje. Čelada mora biti na glavi dobro pritrjena, a vas obenem ne sme preveč stiskati. Prevelika čelada vas v primeru padca ne bo dovolj dobro zaščitila, saj vam med padcem lahko pade z glave. Za največjo varnost glave med smučanjem torej poskrbi pravilno izbrana čelada.

Še toliko bolje pa boste poskrbeli za svojo varnost, če bo imela čelada možnost pritrditve ščitnika za brado. Zelo dobro vam bodo služile tudi posebne blazinice za ušesa, ki jih boste po želji lahko kadar koli odstranili.

Dodaten razlog za nošenje čelade

Med smučanjem so najbolj na udaru kolena, glava, rame, hrbet in roke. Poškodbe glave se praviloma zgodijo med padci, ki pri smučanju niso redkost. Če imate na glavi ustrezno čelado, si s tem bistveno zmanjšate tveganje za resnejše poškodbe glave.

  • Pri udarcu v glavo lahko utrpite pretres možganov, ki se odraža na različne načine.
  • Ob udarcu lahko padete v nezavest.
  • Udarec v glavo lahko povzroči tudi krvavitve, kar pomeni, da bo potrebno šivanje.

Druga zaščitna oprema za smučanje

Poleg čelade je med smučanjem dobro imeti na sebi še posebno zaščito za hrbet, ščitnike za komolce, noge in podlaket ter smučarske rokavice.

Zaščita za hrbet naj bo čim lažja in udobna. Ščitniki za komolce naj vsebujejo posebne blažilne elemente, ki jih boste med vožnjo ovili okoli komolca. Kakovostni ščitniki za noge so narejeni iz najboljših polimerov. Dobra zaščita za podlaket pa je izdelana iz posebnih ogljikovih vlaken. Rokavice za smučanje naj vsebujejo posebno polnilo, ki skrbi za tople in suhe roke tudi v še tako hladnih dnevih.

Najbolje bo, da se odpravite v specializirano trgovino z zimsko opremo, kjer boste celotno zaščitno opremo, seveda tudi smučarsko čelado, našli na enem mestu. Poleg tega vam bodo pri izbiri pomagali zaposleni, ki bodo poskrbeli, da bodo izbrani kosi opreme zagotovo ustrezni in dovolj kakovostni.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.