Vrste tekmovanja v deskanju na snegu

0

Verjetno vsi poznate deskanje na snegu, adrenalinsko zimsko športno aktivnost, ki je tekom svojega razvoja ustvarila svojo subkulturo »snowboarderjev«, ki jih med drugim prepoznamo po posebnem slogu oblačenja.

Deskanje na snegu je danes vse bolj priljubljen zimski šport tako med rekreativci kot tudi med profesionalnimi športniki, zato ni nič nenavadnega, da na smučiščih srečamo vedno več rekreativnih deskarjev. Kar se tiče profesionalnih tekmovanj, pa je deskanje na snegu postalo tako razširjeno, da je postalo tudi olimpijska disciplina.

Tekmovanja v deskanju na snegu

V deskanju na snegu obstaja cela vrsta tekmovanj, ki se med seboj zelo razlikujejo in privabljajo številne gledalce. Zaradi svoje pestrosti discipline so tekmovanja razdeljena v tri kategorije, med katerimi so:

  • Alpska kategorija – imenujemo jo tudi tekmovalna kategorija ali race, kjer tekmovalci tekmujejo v paralelni tekmi drug proti drugem na isti progi.
  • Tekmovanja v prostem slogu – nekoliko spominja na vrsto tekmovanj v rolkanju, med njimi najbolj priljubljeno pa je tekmovanje v snežnem žlebu, kjer tekmovalci izvajajo številne atraktivne elemente.
  • Deskarski kros – poteka na različnih tipih terena in je adrenalina polno tekmovanje, ki predstavlja pravi izziv za vse vsestranske deskarje.

1. Alpska disciplina tekmovanj (alpine/race)

Paralelni slalom je tekmovalna disciplina, kjer se dva tekmovalca poženeta po strmini navzdol, pri čemer so vratca postavljena bolj skupaj kot pri paralelnem veleslalomu. Vratca so tudi bolj nizka, kar omogoča bolj direkten vhod v zavoj.

Alpsko deskanje na snegu

Slovenci imamo v alpskem deskanju na snegu kar nekaj odličnih deskarjev.

Paralelni veleslalom je najpogostejša oblika deskanja na snegu. Vratca so postavljena bolj narazen, pri čemer se tekmovalca istočasno podata na progo. Drug proti drugemu odpeljeta dve vožnji in v nadaljnji krog tekmovanja se uvrsti hitrejši tekmovalec.

Veleslalom GS je podoben smučarskemu, pri čemer so vratca veliko bolj narazen, kar pomeni, da so hitrosti še večje. Vsako tekmovanje je sestavljeno iz dveh tekov, najhitrejši tekmovalci iz prvega teka se uvrstijo v finale.

2. Tekmovanja v prostem slogu (freestyle)

Snežni žleb oziroma half-pipe je snežna cev, ki je v obliki črke U. Verjetno ste ga že zasledili na kakšnih rolkarskih dogodkih, le da ni bil izdelan iz snega. Tekmovalec se spusti po snežnem žlebu in ko pridobi ustrezno hitrost, skače preko robov in ob tem izvaja atraktivne elemente, kot so na primer rotacije, salte, nagibi in podobno.

Deskanje v snežnem žlebu

Pri deskanju v snežnem žlebu se ocenjujeta težavnost in izvedba.

Pri tem tekmovanju je pomembna tudi domišljija, saj se za razliko od ostalih tekmovanj tukaj ocenjuje slog in ne čas izvedbe. Zmagovalec je tisti, ki mu sodniška komisija dodeli največ točk, pri čemer se ocenjujeta tehnična zahtevnost elementov in njihova izvedbo. Podobno tekmovanje kot snežni žleb je disciplina quarterpipe, le da se v tem primeru elementi izvajajo le na eni strani cevi.

Velika skakalnica ali big air je, podobno kot skakalnice pri smučarskih skokih, sestavljena iz zaletišča in pristajalnega dela in omogoča skoke tudi do višine 5 metrov. Tekmovanje je sestavljeno iz le enega skoka, ki ga ocenijo sodniki.

3. Deskarski kros (boardercross)

Deskarski kros je zelo adrenalinsko tekmovanje, pri katerem se na progo požene istočasno od 4 do 6 tekmovalcev, zmaga pa tisti, ki prvi prečka ciljno črto. Proga je postavljena na takšen način, da ima veliko različnih zavojev, poleg tega pa številne naravne in umetne ovire, ki jih je potrebno preskočiti ali pa ustvarjajo valove ali bankine.

Deskarski kros

Pri deskarskem krosu se najpogosteje pomerijo štirje tekmovalci hkrati.

V dirki je kakršno koli oviranje na progi strogo prepovedano in je sankcionirano na takšen način, da je tekmovalec diskvalificiran in ne sme več nadaljevati s tekmovanjem. Na tekmovanju so običajno najprej kvalifikacije, v katerih mora vsak tekmovalec zaključiti dva teka in prvi trije se uvrstijo v naslednji krog. Po kvalifikacijah sledi tekmovanje na izpadanje, v nadaljnji krog tekmovanja se uvrstijo le zmagovalci posameznih voženj.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.