Turno smučanje za začetnike: 8 nasvetov

0

Ena izmed največjih in najlepših zimskih radosti je zagotovo turna smuka. A kolikor je to početje lahko uživaško in adrenalinsko, je po drugi strani lahko v primeru nespametnega ravnanja tudi nevarno. Kdor ima veliko splošne kondicije, mu vzpon na vrh zasnežene gore ne bo povzročal težav. Medtem ko tisti, ki znanja o smučanju nimajo, lahko pri spustu ogrozijo svoje življenja ali življenja drugih oseb.

Turno smučanje zahteva obvladovanje tehnike gibanja v zimskih razmerah, dobro znanje smučanja, poznavanje zakonitosti o snežnih plazovih, osnove o vremenu, znanje prve pomoči in dobro psihofizično pripravljenost. Gre za dejavnost, v katero se lahko vključi vsakdo. Če ste začetnik in se v ta vznemirljiv šport šele podajate, upoštevajte nekaj preprostih nasvetov, ki vam bodo v pomoč pri tej nepozabni pustolovščini.

Kaj je turna smuka?

Turno smučanje je vrsta smučanja, ki poteka po neoznačenih in neurejenih pobočjih izven smučišča, ampak šele po vzponu na vrh. Smučarji pri turnem smučanju uporabljajo posebne smuči tako za vzpenjanje kot za spust.

Je fizično in tehnično zelo zahtevno, saj zahteva visoko stopnjo telesne pripravljenosti in zbranosti. Če na kratko povzamemo: je kombinacija pohodništva, vzpenjanja s smučmi in smučanja po pobočju navzdol. Zahtevnejše ture pa vključujejo tudi alpinizem in plezanje.

1. Usvojite visoko raven znanja smučanja

Prvi korak za začetek turnega smučanja je samostojno smučanje po že urejenih progah. Če tega znanja nimate, vam svetujemo, da obiščete enega od smučarskih tečajev in se pod budnim očesom učiteljev smučanja naučite pravilnih zavojev in uporabe smučarske opreme.

Še preden se boste lotili prehoditi oddaljene gorske vrhove, boste morali samozavestno smučati tudi po strmih pobočjih. Prve podvige začnite z lažjimi turami in manj zahtevnimi pobočji. Poskusite s smučarskimi izleti in si z njimi povečajte samozavest na blažjih pobočjih. To je prvi bistveni korak k visokogorski turi.

2. Naučite se uporabljati turne smuči

Turne smuči so posebne, saj so izdelane tako, da omogočajo tako vzpon navkreber kot spust po pobočju. Modernejše turne smuči se že razstavijo in jih zlahka pospravite v nahrbtnik. Nekatere so izdelane v enem kosu, zato jih je potrebno na nahrbtnik pripeti, dokler teren ne dopušča hoje v njih.

Turne smuči K2 Wayback 96

Turne smuči K2 Wayback 96 (Extremevital.com)

Na turne smuči je za hojo navkreber potrebno namestiti t. i. kože oziroma pse. Njihova naloga je preprečevanje zdrsov pri hoji v zasnežen klanec. Nameščanje in odstranjevanje kože je sicer zelo enostavno.

Kože za turne smuči Marker Freeride Universal

Kože Marker Freeride Universal (Extremevital.com)

Turne smuči imajo tudi posebno vez, ki omogoča gibanje proste pete ali vpenjanje celotnega čevlja pri spustih. Smučarski čevlji so pri turni smuki drugačni kot pri alpski, saj so udobnejši in lažji, omogočajo pa tudi več manevrskega prostora.

3. Priskrbite si ustrezno opremo za turno smučanje

Če se boste želeli spopasti s snežno divjino, potrebujete najboljšo opremo, ki vam bo zagotovila čim varnejšo pustolovščino. Poleg kakovostnih smučarskih čevljev in smuči poskrbite še za druge dele opreme, ki vam lahko še kako pridejo prav. Najprej so za udobno hojo pomembne nastavljive palice in dereze.

Lavinska oprema - set Pieps

Lavinska oprema Pieps: žolna, lopata, sonda (Extremevital.com)

Med obvezno turno-smučarsko opremo pa sodijo še lavinska žolna, lavinska sonda in snežna lopata ter komplet prve pomoči. Med drugim v vašem nahrbtniku ne smejo manjkati žaromet, cepin, ustrezna hrana in pijača, rezervna oblačila, planinski priročnik, načrt poti ipd.

Veliko več koristnih informacij o izbiri ustrezne opreme za turno smučanje boste našli v prispevku na blogu Extreme Vital: https://www.extremevital.com/sl/blog/turno-smucanje

4. Izobrazite se o varnosti pred snežnimi plazovi

Ko se boste podali v svet turnega smučanja, se zavedajte, da med raziskovanjem obsežnih pobočij lahko pride do snežnih plazov. Razumevanje varnosti pred snežnimi plazovi je ključnega pomena, saj marsikomu lahko reši življenje.

Če se odločite za turno smučanje, najprej obiščite tečaj turnega smučanja, kjer vas bodo poučili, kako ravnati v primeru, če se znajdete v nevarnem snežnem plazu. Spoznali boste različne terene in vrste snežnih plazov ter vse ostale varnostne napotke, ki jih mogoče ne boste nikoli potrebovali, lahko pa že na prvi turi.

5. Poskrbite za svojo vzdržljivost

Turno smučanje zahteva visoko stopnjo telesne pripravljenosti in vzdržljivosti. Sprva poskrbite, da bo vaša stopnja telesne pripravljenosti takšna, da boste brez težav več ur prenašali napor in težji nahrbtnik. V vadbo vključite plezanje, treking, smučanje in hojo v snegu. Takšni treningi so lahko izčrpavajoči, zato poskrbite za zadosten vnos kalorij in tekočine.

6. Pridobite si nekaj plezalnih izkušenj

Turno smučanje je nepredvidljivo in včasih zahteva, da je del poti potrebno preplezati, naj si bo to po skali ali ledu. Zato ni odveč, da se pri odločitvi za turno smuko spopadate še z nekaterimi plezalnimi veščinami, saj vam lahko pridejo še kako prav.

Obiščite osnovni tečaj plezanja in poleg praktičnih veščin pridobite koristne informacije o uporabi plezalne opreme, ki pri visokogorskih turah ne sme manjkati.

7. Prve korake turne smuke opravite spomladi

Snežna podlaga je v spomladanskih mesecih drugačna. Sneg je uležan, a kljub temu skriva številne pasti. Turna smuka je torej spomladi varnejša, zato se svoje prve podvige turnega smučanja lotite v tem času. Če boste s seboj povabili še izkušenega strokovnjaka, vas bo seznanil z različno snežno odejo in vremensko dinamiko, ki ima ob tem še kako pomembno vlogo.

8. Za turno smuko poiščite partnerja

Na turno smučanje nikoli ne odhajajte sami. Tudi če zadeve že obvladate, si poiščite partnerja in gorski svet raziskujta skupaj. Če ste popolni začetnik turnega smučanja, je najbolje, da se priključite skupini s podobnimi interesi in z njimi nabirate kondicijo, osvajate vrhove, se učite nevarnosti, ki prežijo na vas, in še mnogo drugega.

Preden se odpravite na turno smuko, pa se najprej prepričajte o vremenski napovedi in določite cilj, kamor se boste odpravili. Doma svojim bližnjim zaupajte svoj načrt, da bi vas lahko našli, če bi ostali v snežnem plazu ali se poškodovali na poti.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.