Vpliv kofeina na zdravje: prednosti in slabosti

0

O kavi je bilo napisanega že mnogo. Ljubitelji kave v tovrstnem napitku vidijo številne prednosti in “dokazom” o škodljivih učinkih niti ne verjamejo kaj dosti. Dokler jim kava prija in zaradi nje ne čutijo slabega vpliva na počutje ali celo na zdravje, se strastnim kofetarjem celo priporoča, da lahko brez pomislekov popijejo tudi do štiri skodelice na dan.

Najbolj znana sestavina kave pa je zagotovo kofein, ki prav tako velja za najbolj razširjeno psihoaktivno snov na svetu. A kavo sestavljajo še številne druge snovi, o katerih vemo veliko manj. Zanimivo pa je, da nekateri celo trdijo, da imata kava s kofeinom in kava brez kofeina povsem enake učinke na zdravje.

Za večino koristi torej ni odgovoren kofein. Vsekakor raziskave o kavi še zdaleč niso dokončne, kljub temu pa lahko izpostavimo vsaj nekaj prednosti in slabosti, ki so znane v tem hipu.

Ključne prednosti pitja kave

S pitjem kave povezujemo naslednje prednosti:

 1. Kava poveča telesno zmogljivost. Če približno uro pred vadbo popijete skodelico črne kave, se vaša zmogljivost telesa poveča tudi do 12 %. Kofein namreč poveča raven adrenalina v krvi, tovrstni hormon pa je odlična pomoč pri fizičnem naporu.
 2. Kava pomaga pri hujšanju. Kava vsebuje magnezij in kalij, kar telesu pomaga pri uravnavanju sladkorja v krvi. Posledično je vaše hrepenenje po sladkih dobrotah ter prigrizkih veliko manjše.
 3. Kava pomaga pri izgorevanju maščob. Kofein pomaga razgraditi telesno maščobo ter jo uporabiti kot gorivo za trening.
 4. Kava izboljšuje pozornost in koncentracijo. Zmeren vnos kofeina, 2 do 4 skodelice na dan, pomaga ohranjati ter izboljševati pozornost in koncentracijo.

 1. Kava zmanjšuje tveganje za nekatere bolezni. Študije so dokazale, da je splošno tveganje za prezgodnjo smrt pivcev kave za kar 25 % manjše kot pri tistih, ki kave ne pijejo. Razumno uživanje kave je na primer povezano tudi z manjšim tveganjem za možgansko kap in nekaterimi drugimi boleznimi.
 2. Kava dobro ščiti telo. Ker kava vsebuje veliko antioksidantov, ki se uspešno borijo s prostimi radikali, je odlična zaščita za telo.
 3. Kava lahko uspešno zmanjšuje tveganje za diabetes tipa II. Kofein dokazano zmanjšuje občutljivost na inzulin ter poslabša toleranco za glukozo. Posledično zmanjša tveganje za sladkorno bolezen tipa II.
 4. Kava dobro ščiti možgane. Visoke ravni kofeina v krvi uspešno zmanjšujejo tveganje za Alzheimerjevo bolezen. Prav tako zmanjšuje tveganje za demenco.
 5. Kava izboljšuje razpoloženje in pomaga v boju proti depresiji. Kofein stimulira centralni živčni sistem ter povečuje proizvodnjo nevrotransmiterjev, kot so dopamin, serotonin in noradrenalin, ki dvigujejo razpoloženje.

Ključne slabosti pitja kave

S pitjem kave pa povezujemo tudi nekatere slabosti:

 1. Manj kakovostna kava lahko vodi do zastrupitve. V nekakovostni kavi je veliko nečistih snovi, ki lahko povzročajo bolezni, glavobole in na sploh zelo slabo počutje. Samo eno uničeno zrnje v kavi lahko povzroči, da se s kavo zastrupimo. Če kupujete visokokakovostno kavo, vas to ne sme skrbeti.
 2. Kava vas lahko ubije. Da, tudi to je možno, a le če popijete na primer od 80 do 100 skodelic kave v relativno kratkem času; to je približno 23 litrov kave. Takšen odmerek je namreč smrtonosen.
 3. Kava povzroča nespečnost in nemir. Največja priporočena količina kofeina je 400 miligramov, to so približno 4 skodelice kave na dan. Če ste na kofein občutljivi, popijte manj kot 4 skodelice. Zanimiv je podatek, da je količina kofeina, ki je ustrezna za vas, dejansko zapisana v vašem DNK zapisu.

 1. Kava ni dobra za nosečnice. Če ste noseči, ne popijte več kot ene skodelice kave na dan. Če jo boste popili preveč, kofein lahko pride do ploda.
 2. Kava ni primerna za osebe z visokim holesterolom. Če imate visok holesterol, je bolje izbrati filtrirano kavo.
 3. Kava je nekoristna za otroke. Če bi kavo ponujali petletniku ali mlajšim otrokom, nanje lahko deluje zelo negativno. Ena od slabosti je na primer ta, da poveča mokrenje v postelji.

Zdravju prijazno pitje kave v zmernih količinah

Glede na omenjene prednosti in slabosti pitja kave lahko trdimo, da je kava prej koristna kot ne, a le če pijete dovolj kakovostno in v zmernih količinah. Za strastne ljubitelje kave je to odličen podatek, saj brez nje praviloma ne zmorejo dovolj dobro pričeti jutra, vsekakor pa si jo zagotovo privoščijo tudi po kosilu in vsaj eno v popoldanskem času.

Vsi tisti, ki kave ne pijete, pa imate na voljo vrsto zdravih in okusnih alternativ, ki vam prav tako večajo koncentracijo ter vam prinašajo še druge številne koristi.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.