Zakaj med tekom nositi sončna očala?

0

Med tekom vas sonce lahko precej moti, zato se težje osredotočite na vadbo. Naložba v dobra sončna očala se v tem primeru vsekakor izlača. Očala vam ne bodo pomagala le zaščititi oči pred soncem, temveč bodo pomagala proti utrujenosti oči ter pripomogla k izboljšanju vaše zmogljivosti.

Večina modelov sončnih očal za tek vključuje poseben sistem za oprijem, ki omogoča, da vam očala – ne glede na intenzivnost teka – ne padejo z obraza. To je zelo pomembno, saj si ne želite, da bi se morali na vsakih nekaj minut ustavljati in popravljati očala. Obenem se morajo dobro prilegati in ves čas teka ostati na svojem mestu, tudi ko se potite.

Sončna očala za tek bi morala biti pripomoček, ki vam daje občutek, da so del vašega telesa, ne pa nekaj, kar vam nenehno drsi po nosu. V nadaljevanju si poglejte največje prednosti, ki vam jih lahko prinesejo dobro izbrana tekaška očala.

1. Zagotavljajo zaščito pred UV žarki

Sončna očala za tek morajo biti opremljena s funkcijami za zaščito oči pred soncem. Praviloma vključujejo polarizirane leče, ki pomagajo zmanjšati bleščanje in izboljšajo vidljivost.

Tekaška sončna očala Uvex Sportstyle 231 2.0

Tekaška sončna očala Uvex Sportstyle 231 2.0 (Extremevital.com)

Imajo posebno prevleko za preprečevanje škodljivih učinkov UV žarkov. To je pomembno, saj prekomerno izpostavljanje UV sevanju povzroča težave z vidom. Odlikuje jih tudi trpežen okvir, kar je pomembno, če jih nameravate uporabljati tudi v drugih situacijah. Dobro so odporna na padce.

2. Omogočajo lahkoten tek

Tekaška sončna očala pomagajo izboljševati zmogljivost. Če so očala opremljena s posebnim premazom leč, to zmanjšuje utrujenost oči in izboljšuje kontrast, kar olajša vid v slabših svetlobnih pogojih. To je zlasti pomembno za tekače, ki trenirajo v večernih urah ali zimskem času, ko je dan krajši.

Tekaška sončna očala Oakley Corridor

Tekaška sončna očala Oakley Corridor (Extremevital.com)

Ena od pomembnejših lastnosti sončnih očal za tek je lahek okvir, ki omogoča, da vas očala med vadbo ne motijo. Najbolj kakovostni modeli vključujejo še nastavljive nosne blazinice. Tako se očala lahko udobno prilegajo vsaki velikosti obraza.

3. Dober pregled nad okolico

Ko se odpravljate na daljši tek, je ključnega pomena tudi to, da imate dober pregled nad okolico. Najboljša sončna očala za tek omogočajo jasen pogled, ne da bi vas pri tem oviral kateri koli del okolice, na primer stavbe ali drevesa.

Tekaška sončna očala Smith Shift Mag

Tekaška sončna očala Smith Shift Mag (Extremevital.com)

Da vam med dolgotrajno vadbo ne bodo povzročala nelagodja, morajo biti tekaška očala dovolj udobna. To denimo pomeni, da jih boste lahko brez težav nosili tudi tedaj, ko boste tekli v hrib.

4. Boljše počutje in privlačnejši izgled

Med tekom se boste s kakovostnimi sončnimi očali zagotovo počutili bolje. Tek je izvrstna vadba tudi poleti, a sta obraz in glava med vadbo lahko zelo vroča. Dobra sončna očala pripomorejo, da se boste počutili hladneje, saj se bo del toplote odbil od telesa. Obenem po njih ne bo kapljal znoj, kar bi lahko predstavljalo kar veliko težavo. Če med tekom nosite običajna sončna očala, vam je to verjetno dobro poznano.

Za konec lahko zapišemo, da so sončna očala za tek popoln dodatek za vsakega tekača. Oči ščitijo pred škodljivimi UV žarki in olajšajo vidljivost med tekom. Kakovostna tekaška očala omogočajo lahkotnejši tek ter dober pregled nad dogajanjem okoli vas, hkrati pa poskrbijo tudi za boljše počutje.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.