13 zlatih pravil za tek

0

Radi tečete? Morda pa s tekom šele pričenjate? V vsakem primeru smo za vas pripravili srečnih 13 pravil teka, ki vam bodo zagotovo v pomoč pri izboljšanju svoje tekaške kondicije. Poleg tega se boste z njihovo pomočjo izognili tudi takšnim in drugačnim poškodbam. Upoštevajte jih in rezultati zagotovo ne bodo izostali.

 1. Prepričajte se, da je tek za vas primeren. Ste stari več kot 40 let? Morda obenem še pretežki? Preden začnete teči, se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom.
 2. Pred treningom se vedno ogrejte. Med treningom namreč prihaja do velikih obremenitev mišic. Zaradi neogretih mišic lahko pride do raznovrstnih poškodb. Po treningu ne pozabite na raztezne vaje in ohlajanje.
 3. Svoje treninge načrtujte vnaprej. Vpisujete si jih lahko v telefon, računalnik ali pa kar na papir. Tako boste vedno vedeli, kdaj vas čaka naslednji trening. S tem bo tudi motivacija večja.
 4. Ne pozabite na počitek. Ta je namreč prav tako pomemben kot trening. Vsak teden si vzemite vsaj en dan za to, da počivate, saj se bo tako vaše telo lahko regeneriralo.
 5. Vedno poslušajte svoje telo. Če vas kaj boli, pri teku ne vztrajajte na vsak način. Poškodbo boste lažje preprečili, kot zdravili.
 6. Zavedajte se, da boste imeli tudi slabe dneve. Navadno takšni dnevi minejo hitro in že naslednji dan boste polni energije ter se z veseljem odpravili na tek. Poskušajte se držati svojega programa.
 7. Ne prehitevajte! Nikar si prehitro ne zastavite previsokih ciljev. To po domače pomeni, da tedenske kilometrine ne povečujete za več kot 10 %. Počasi stopnjujte tudi intenzivnost teka ter tek kombinirajte še z drugimi športi.
 8. Bodite potrpežljivi. Ni vam potrebno postavljati časovnih rekordov, vaš cilj na začetku naj bo ta, da pretečete 30 minut, ne da bi se vmes ustavljali.
 9. Pijte dovolj tekočine. Vedno poskrbite za to, da boste dovolj hidrirani. Pijte pred, med in po teku.
 10. Priskrbite si kakovostne tekaške copate. Le-ti vam morajo biti ravno prav, zagotavljati morajo udobje in dobro blažiti udarce pri teku. Za nasvet pri izbiri se lahko obrnete na strokovnjaka v specializirani prodajalni.
 11. Poskusite čim več časa teči po mehki podlagi. Trde podlage, kot sta na primer asfalt in beton, pospešujejo obrabo sklepov.
 12. Tecite s pogovorno hitrostjo. To pomeni, da ste se zmožni med tekom normalno pogovarjati.
 13. Ne pozabite tudi na pravilno tehniko teka. Z njo boste dosegli boljše rezultate ter se izognili različnim možnim poškodbam. Zato se prijavite na tečaj oziroma analizo teka.

Našteli smo vam kar nekaj koristnih nasvetov. Potrebujete le še nekaj motivacije ter dobre volje in že lahko stečete novim tekaškim zmagam naproti.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.