Kako izbrati kolo za otroka?

0

Zagotovo se boste strinjali s trditvijo, da je kolesarski izlet v otroški družbi eden od najprijetnejših načinov preživljanja prostega časa. Skupne aktivnosti v naravi otrokom ne le približajo zdrav življenjski slog, ampak poskrbijo tudi za to, da znajo ceniti svobodo gibanja. Kako se otrok počuti na kolesarskem izletu, pa je seveda v veliki meri odvisno tudi od izbire ustreznega kolesa.

Če se ravno odpravljate v športno trgovino po kolo za svojega otroka, se zavedajte, da je pri izbiri kolesa najpomembneje to, da izberete kolo primerne velikosti. Poleg tega so za dobro izbrano otroško kolo pomembni še nekateri drugi dejavniki, ki vam jih bomo zaupali v nadaljevanju.

1. Vrste otroških koles

Izbirate lahko med številnimi vrstami otroških koles za fante in deklice. Za najmlajše vam priporočamo nakup tricikla. Ta ima zadaj teleskopsko palico, s katero lahko usmerjate otroka pri vožnji. Zelo priljubljeno je tudi kolo brez pedal – poganjalček.

Če želite kupiti poganjalčka ali otroško kolo, vam svetujemo, da ne spregledate bogate ponudbe specializirane kolesarske trgovine Extreme Vital. Njihovo pestro izbiro koles priznanih blagovnih znamk lahko preverite kar v spletni trgovini, in sicer na naslednji povezavi:

S poganjalčkom so proizvajalci nadomestili kolesa s pomožnimi kolesci, za katera je bilo ugotovljeno, da negativno vplivajo na pravilno rast otrokove hrbtenice. Poganjalček predstavlja odlično metodo učenja kolesa s pedali. Ko se otrok dobro privadi nanj, mu bo manjkalo samo še nekaj ur prakse, da se bo naučil vožnje s pravim kolesom.

Prava otroška kolesa se med seboj ločijo po dimenziji koles, ki se meri v inčih oziroma colah in je definirana kot premer sprednjega in zadnjega kolesa. Pri nakupu torej upoštevajte naslednje:

  • 12-colska kolesa so primerna za otroke med tretjim in četrtim letom starosti;
  • 16-colska so namenjena otrokom med četrtim in šestim letom starosti;
  • 20-colska so primerna za otroke med petim in osmim letom starosti;
  • 24-colska so namenjena otrokom med devetim in enajstim letom;
  • za otroke, starejše od enajst let, so primerna 26-colska kolesa.

2. Otrok naj še pred nakupom kolo preizkusi

Otrok naj bo pri nakupu kolesa z vami. Usede naj se na sedež izbranega kolesa, ki naj bo pri tem spuščeno na najnižjo točko. Kolo je zanj primerno veliko v primeru, da je sedež čisto spuščen, otrok pa sedi tako, da so njegova stopala na tleh.

To je pomembno zato, ker se mora otrok pri vožnji počutiti varno, kar pa je možno le takrat, ko z nogami lahko kadar koli stopi na tla. Ko bo otrok rastel in napredoval v tehniki vožnje, lahko sedež postopoma dvigujete.

3. Ostala oprema na otroškem kolesu

Nekoliko starejši otroci bodo pri izbiri kolesa že pozorni na to, da ima kolo prtljažnik, sprednjo in zadnjo luč, blatnike, prestave in privlačno barvo.

Blatniki pridejo prav še posebej, če živite na podeželju; s prestavami pa bo otrok veliko lažje premagoval klance. Posebno pozornost namenite sedežu, ki naj bo oblazinjen in vzmeten. Kolo naj bo opremljeno tudi z vsemi potrebnimi lučmi in odsevniki.

4. Kolo kupite pri specializiranem proizvajalcu

Zelo pomembno je, da otroško kolo kupite pri specializiranem prodajalcu. Na trgu lahko dobite tehnično brezhibna nova kolesa, medtem ko morate biti pri izbiri rabljenih nekoliko bolj pozorni. Če se boste odločili za nakup rabljenega, vam priporočamo, da se takoj po nakupu odpravite do serviserja kolesa. Ta ga bo temeljito pregledal in hitro odpravil morebitne pomanjkljivosti.

Tudi sicer naj bo otroško kolo redno pregledano, saj boste tudi s tem poskrbeli za brezskrbno in varno kolesarjenje svojega otroka.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.