Najboljši napotki za varno kolesarjenje

0

Kolesarjenje je čudovit šport, za katerega se odloča vedno več ljudi. Je še kaj lepšega kot vožnja na kolesu, medtem ko vam veter nežno mrši lase? Da pa bi bila ta aktivnost tudi varna, morate vsi kolesarji upoštevati določena pravila. Vsi vemo, da po cesti ne vijugamo in ne divjamo. Pa je to vse?

V nadaljevanju članka smo za vas pripravili nekaj najboljših napotkov za varno kolesarjenje. Priporočamo vam, da se jih držite tudi sami. Prav tako vam svetujemo obisk AMZS-jeve strani, kjer boste deležni še nekaj dodatnih nasvetov, povezanih z varnostjo kolesarjev.

Na cesto se odpravite le s tehnično brezhibnim kolesom

To bi moralo biti že samo po sebi umevno, a večkrat žal ni tako. Kolo mora biti ustrezne velikosti za vašo postavo, saj ga boste le tako lahko popolnoma obvladovali. Višina sedeža mora biti takšna, da se pri sedenju z nogami lahko dotaknete tal.

Posebno pozornost je potrebno posvetiti še krmilu. Le-to naj bo nastavljeno tako, da imate obe roki rahlo pokrčeni. Zavore morajo biti brezhibne in takšne velikosti, da jih lahko brez težav stisnete. Pred vožnjo preverite tudi to, ali imate v gumah dovolj zraka. Priporočljivo je, da imate na kolesu blatnike ter ščitnik verige, kolo pa redno čistite in ga vzdržujte.

Upoštevajte cestno prometne predpise

 1. Upoštevajte prometna pravila, semaforje in prometne znake.
 2. Nikoli ne kolesarite v nasprotni smeri. S tem namreč ogrožate sebe in druge udeležence v prometu.
 3. Če obstaja kolesarski pas ali steza, vozite tu. V nasprotnem primeru vozite ob robu cestišča, in sicer približno 60 centimetrov od roba ceste.
 4. Vedno kolesarite po desnem robu, počasnejše kolesarje pa prehitevajte po levi.
 5. Poskrbite za varnostno čelado.
 6. Pazite na to, da boste prilagodili hitrost svoje vožnje razmeram na cesti. Posebej pozorni bodite pri vožnji na klancu ter po mokrem, spolzkem cestišču.
 7. Ne kolesarite vzporedno z drugim kolesarjem.
 8. Pri zavijanju vedno nakažite smer vožnje z roko.
 9. Z drugimi udeleženci v prometu vzpostavite očesni kontakt (npr. v krožišču).
 10. Nikoli ne kolesarite pod vplivom alkohola, psihoaktivnih snovi in različnih drog.
 11. Prtljago pospravite v košaro ali v kolesarsko torbo.
 12. Ko dežuje, si nadenite kolesarsko pelerino. Ne kolesarite z dežnikom v roki.
 13. Med vožnjo ne uporabljajte mobilnega telefona.
 14. Bodite pozorni na ostale udeležence prometa.
 15. Oblecite si kolesarska oblačila živahnih barv, po potrebi se opremite s svetlobnimi telesi.
 16. Vedno in povsod se morate zavedati svojega okolja. Bodite pozorni na to, kaj je pred vami in kaj za vami.

Pozornost namenite tudi različnim nevarnostim na cesti, kot so na primer steklo, tirnice, pesek, parkirani avtomobili, sneg in podobno. Kolo se vam lahko zatakne za rešetke za kanalizacijo, to pa vas lahko vrže s kolesa. Pri parkiranih avtomobilih bodite pozorni na ljudi, ki izstopajo iz avtomobila.

Bi sami dodali še kaj? Veseli bomo vaših komentarjev!

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.