4 napake izkušenih smučarjev: jih delate tudi vi?

0

Postati odličen smučar ni enostavna naloga, saj gre za aktivnost, ki zahteva kombinacijo dobrih tehničnih sposobnosti, okretnosti in izkušenj. In tudi če ste že izkušeni smučar, je vedno dovolj prostora za napredovanje in nikoli ni prepozno, da svojo smučarsko tehniko še nadgradite.

Zato vam v nadaljevanju predstavljamo 4 najpogostejše napake izkušenih smučarjev. Z osredotočenostjo nanje boste raven smučanja zagotovo dvignili na višjo raven, smučanje pa bo še zabavnejše in atraktivnejše.

1. Enakomeren pritisk robnikov skozi celoten zavoj

Tipična napaka izkušenih smučarjev je, da skozi celoten zavoj ohranjajo enakomeren pritisk na robnike smuči. Posledica tega je, da smučarji robnike le nastavijo, potem pa pustijo, da smuči opravijo svoje. Dober smučar v nasprotju s tem smuči vodi skozi zavoje na takšen način, da je sled za njim lepa in okrogla.

Izkušen smučar: napaka #1

Idealen zavoj je nekaj, k čemur stremijo vsi odlični smučarji. To pomeni, da je potrebno postopoma nastavljati in pritiskati na robnik od začetka zavoja do njegovega zaključka. V začetku zavoja je pritisk najmanjši in se nato stopnjuje do njegovega konca, ko je kot robnika največji, prav tako pa tudi pritisk. To je tudi točka, na kateri je potrebno sproščati pritisk in začeti z novim zavojem.

Takšen način smučanja je učinkovitejši, saj vam omogoča pospeševanje v zavojih in ohranjanje hitrosti tekom celotne aktivnosti.

2. Prekomerno iztegovanje telesa v fazi prehajanja v zavoj

Leta nazaj je veljalo, da je gibanje v smeri gor-dol ključnega pomena za idealno smučarsko tehniko, a je danes povsem drugače. Druga pomembna napaka izkušenih smučarjev je pretirano iztegovanje telesa že na začetku zavoja. To pomeni veliko nevarnost, da izgubite stik s snežno podlago in bistveno manjši pritisk na robnike kot sicer.

Izkušen smučar: napaka #2

Namesto da se v fazi prehoda pretirano iztegujete navzgor, poizkusite ostati nekoliko nižje in bolj kompaktni, pri čemer se osredotočite na izmenično prenašanje teže z ene na drugo nogo. Na ta način boste svojo zunanjo nogo v zavoju lažje iztegnili na višku zavoja, kjer bo pritisk na ta način tudi največji. Z iztegovanjem po zavoju bodite potrpežljivi in se prepričajte, da se ne boste prezgodaj iztegovali.

3. Slaba drža in ravnotežje

Dobra smučarska drža in ravnotežje sta ključnega pomena za dobro smučanje. Pogosta napaka pri začetnikih in vseh povprečnih smučarjih je, da imajo težo pretirano na zadnjem delu smuči. Pogosta napaka naprednih smučarjev pa je ta, da težo prenesejo preveč naprej. S tem izgubijo možnost natančne kontrole smuči, zato je verjetnost izgube ravnotežja toliko večja.

Za učinkovito vodenje in kontrolo smuči je pomembno, da imate težo na sredini smuči. Predstavljajte si, da je vaše stopalo kot nekakšen stativ. Na stopalu imamo tri točke, ki podpirajo celotno težo telesa. To so sprednji del stopala na palčevi strani, sprednji del stopala na mezinčevi strani in peta. Med smučanjem skušajte svojo težo osredotočiti na vse omenjene točke in s tem bo vaš ravnotežni položaj na smučeh bistveno boljši.

Izkušen smučar: napaka #3

S prekomernim nagibanjem telesa naprej tvegate dvig pete, istočasno pa boste omejeni z določenimi gibi, zaradi česar boste skozi zavoje le drseli. Namesto tega je bolje, da gibanje pete sledi gibanju prstov, s čimer boste imeli v zavoju bistveno večjo kontrolo nad smučmi.

4. Prezgodnje upogibanje kolen z namenom blaženja izboklin

Pogosta napaka vseh naprednejših smučarjev se dogaja na neravnem terenu. Na izboklinah običajno prezgodaj upognejo kolena proti prsim, da na ta način absorbirajo udarce. Vendar pa zaradi takšnega gibanja tvegajo, da jih na vrhu izbokline odbije od tal, s čimer izgubijo stik s snežno podlago.

Namesto tega bodite pri smučanju po izboklinah nekoliko potrpežljivejši. Noge iztegujte tik ob izboklino in počakajte, da izboklina samodejno potisne noge in kolena toliko, kolikor je potrebno in nič več. Z gibanjem ne pretiravajte, saj bo na ta način celotno smučanje bolj tekoče, prav tako pa boste izgubljali manj moči.

Izkušen smučar: napaka #4

Če želite svoje smučarsko znanje in tehniko dvigniti na nekoliko višji nivo, vam priporočamo, da se osredotočite na zgornje napake. Med smučanjem po pobočju navzdol bodite pozorni, da s smučmi delate lepe okrogle zavoje brez sledi zdrsavanja, med posameznimi zavoji poskrbite za stabilno in kompaktno držo, težo telesa razporedite na sredino smuči, pri smučanju po izboklinah pa bodite še posebej potrpežljivi pri gibanju v kolenih.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.