4 razlogi za vsakodnevno skakanje s kolebnico

0

Ali uganete, katera vaja vam pomaga pokuriti več kalorij kot 30-minutni tek? Verjetno ne bi kar sprva ugotovili, da gre za vajo, pri kateri je vključena povsem preprosta naprava – kolebnica. Še več: s pomočjo kolebnice lepo oblikujete telo, izboljšate kardiovaskularno kondicijo in še kaj.

Za omenjeni športni pripomoček ne boste zapravili kaj dosti denarja, prav tako ne potrebujete veliko prostora in časa. Poglejmo si štiri prepričljive razloge, zakaj se vam torej splača poseči po kolebnici.

1. Izvrsten pripomoček za izgorevanje kalorij

Do sedaj je bilo narejenih kar nekaj različnih študij, ki so dokazale, da je samo nekaj minutno preskakovanje kolebnice povsem enako učinkovito kot polurni tek – seveda v smislu porabe kalorij ter kardiovaskularnih izboljšav.

Vadba s kolebnico

Vadba s kolebnico omogoča visoko učinkovito porabo kalorij.

Ko preskakujete kolebnico, namreč izgubite kar 330 kalorij, pri teku pa 270 kalorij. Vadite lahko kjer koli in kadar koli. Slabo vreme in čas, ko je zunaj že noč, v tem primeru nista dober izgovor.

2. Cenovno ugoden in lahko prenosljiv pripomoček

Medtem ko nas nekatere naprave ter pripomočki za vadbo lahko stanejo kar nekaj denarja, čeprav učinki niso tako zadovoljivi, kolebnica velja za zelo dostopen pripomoček. Na voljo je za samo nekaj evrov.

Ključna prednost kolebnice je tudi ta, da jo lahko brez večjih pomislekov vzamete s seboj na pot. Je lahko prenosljiva in zavzame skoraj nič prostora. Če veliko potujete in se v tujini ne zmorete vedno odpraviti v telovadnico, iz potovalke lahko vedno vzamete kolebnico in vsaj nekaj minut vadite z njo kar v hotelski sobi.

3. Za učinkovito zviševanje intenzivnosti krožnih treningov

Kolebnica pripomore k učinkovitemu zviševanju krožnih treningov. Ti označujejo vrsto vadbe, pri kateri lahko v določenem zaporedju opravimo več različnih vaj, skupaj pa tvorijo en sklop oziroma en krog. Vaje si sledijo ena za drugo, brez vmesnih počitkov. Na ta način lahko v čim krajšem času porabimo maksimalni delež odvečne maščobe in izboljšamo mišični tonus.

S kolebnico lahko zapored opravljamo sklece, počepe, dvigujemo telo in poskakujemo. Poleg tega se pripomoček uporablja tudi v kombinaciji z drugimi rekviziti.

4. Za izboljšanje koordinacije

Pravilnost, pravočasnost, racionalnost, izvirnost ter stabilnost veljajo za osnovne značilnosti koordiniranega gibanja. Tovrstno gibanje vam lahko pomaga izboljševati kolebnica. Vaje za skakanje vam namreč pomagajo izboljševati koordinacijo stopal. Obenem krepite mišice, ki obkrožajo sklepe stopal ter gležnjev. Omenjeno pripomore tudi k zmanjševanju poškodb gležnjev in stopal.

Kot vidite, je kolebnica izjemno priročna, ker je majhna in z njo lahko vadite vedno in povsod. Kljub temu pa pri izbiri pazite na njeno dolžino. S stopalom stopite na sredino kolebnice. Potegnite jo k sebi. Če ročaj v tem primeru sega do pazduhe, je izbira prava. Če jo nameravajo uporabljati še drugi družinski člani, je najbolje kupiti takšno, ki se jo da prilagoditi glede na dolžino.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.