5 napak pri nakupu sončnih očal

0

Sončna očala niso le modni dodatek, ampak igrajo pomembno vlogo pri zaščiti oči pred škodljivimi učinki ultravijoličnih (UV) žarkov. Kvalitetna sončna očala zmanjšujejo tveganje za očesne bolezni, kot sta siva mrena in degeneracija mrežnice, ki sta pogosto povezani z dolgotrajnim izpostavljanjem sončni svetlobi. Poleg tega preprečujejo nelagodje, ki ga povzroča bleščanje, kar omogoča bolj udobno in varno izkušnjo med aktivnostmi na prostem.

Pomembno je, da pri izbiri sončnih očal ne posvečamo pozornosti le modnemu vidiku, temveč tudi kakovosti in funkcionalnosti. Ustrezno izbrana sončna očala pa vendarle lahko poudarijo naš osebni stil in dopolnijo videz, pri čemer združujejo koristno s prijetnim. V nadaljevanju bomo raziskali pet napak, ki do katerih pogosto prihaja pri nakupu sončnih očal.

1. Očala ne nudijo dovolj UV zaščite

Temen odtenek stekel na očalih še ne pomeni, da ta nudijo dovolj UV zaščite vašim očem. To je pogosto napačno prepričanje in kupci menijo, da so očala za 5 evrov iz drogerije enaka tistim, ki jih lahko dobijo z optičnimi lečami v namenski trgovini, ki je specializirana za prodajo očal.

Sončna očala Oakley Frogskins Hybrid

Unisex sončna očala Oakley Frogskins Hybrid (Extremevital.com)

Da, res je, da lahko dobite poceni sončna očala za prosti čas s 100-odstotno UV-zaščito, vendar se morate prepričati, da imajo nalepko, ki potrjuje, da izpolnjujejo 100-odstotno zaščito pred UVA in UVB žarki. Če nalepke ni, ne zapravljajte denarja. Vse, kar kupite v preverjeni trgovini, ne bo imelo le 100-odstotne zaščite pred UV-žarki, temveč bo zagotavljalo tudi neprimerljivo jasnost pogleda, medtem ko boste uživali na prostem.

2. Neustrezna velikost stekel

Izbira ustrezne velikosti stekel sončnih očal igra pomembno vlogo pri zagotavljanju optimalne zaščite in udobja. Prevelika ali premajhna stekla lahko namreč omogočijo prodiranje nezaželenih svetlobnih žarkov ob straneh ali pod okvirjem, kar zmanjšuje učinkovitost zaščite pred ultravijoličnimi (UV) žarki. Pri premajhnih steklih lahko sončna svetloba prodira skozi stranske reže, kar povečuje tveganje za očesne težave in nelagodje.

Ženska sončna očala Oakley Manoburn

Ženska sončna očala Oakley Manoburn (Extremevital.com)

Pri nakupu je treba izbrati stekla, ki popolnoma prekrivajo oči in ne dopuščajo nezaželenih svetlobnih vpadov. Poleg tega ustrezna velikost stekel vpliva tudi na udobje in stabilnost nošenja sončnih očal. Če so stekla premajhna, lahko povzročijo pritisk na obrazu, kar vodi do neprijetnega občutka in celo bolečin. Nasprotno pa se prevelika stekla morda ne bodo dovolj tesno prilegala nosu, kar lahko povzroči, da ne bodo stabilno stala na mestu.

3. Izbira zrcalnih leč

V zadnjih letih so pogosta izbira sončna očala z zrcalnimi lečami, ki pa morda ne bodo najboljša rešitev. Pomislite, kaj počne ogledalo. Odbija svetlobo. Kot stranski učinek bo vaš vid v zrcalnih lečah slabši kot v običajnih sončnih očalih, saj se več svetlobe odbija od očal, manj pa je pride v oko.

Otroška sončna očala Oakley Frogskins XXS

Otroška sončna očala Oakley Frogskins XXS (Extremevital.com)

Pa še eno potencialno tveganje! Ko se svetloba odbija od zrcalnih leč, se svetlobni žarki odbijajo navzven, pri čemer se nekateri od njih odbijejo nazaj v vaš nos. Na prostem obvezno uporabljajte zaščito pred soncem, še posebej pa zaščitite področje nosu, da zmanjšate tveganje za sončne opekline ali nastanek kožnega raka.

4. Pretemne leče

Presenetljivo pogosto se zgodi, da uporabniki sončnih očal potarnajo, da jih ne morejo nositi, ker preprosto ne vidijo dovolj dobro skoznje. Zdi se jim, da je vse skupaj precej preveč temno. Temno siva sončna očala s slabo optično kakovostjo lahko popolnoma zatemnijo in zmanjšajo vid.

Sončna očala Smith Lowdown 2

Unisex sončna očala Smith Lowdown 2 (Extremevital.com)

Če pa ta ista oseba očala zamenja z rjavimi ali športno obarvanimi lečami s polarizacijo, jo bo njena raven vida naravnost osupnila. Rjava polarizirana sončna očala pridejo prav med vožnjo v dežnih nalivih ali rahlo oblačnih dneh, saj kontrast, ki ga zagotavlja ta barvni odtenek, omogoča še boljši vid, kot če ne bi nosili ničesar.

5. Neustrezna velikost okvirja

Preozek ali preširok okvir lahko povzroči pritisk na sencih, nosu ali ušesih, kar vodi v nelagodje in morebitne bolečine. Prav tako mora okvir ustrezno objemati vaš obraz, da prepreči, da bi sončna svetloba prodirala skozi stranske reže.

Ženska sončna očala Smith Somerset

Ženska sončna očala Smith Somerset (Extremevital.com)

Izbrati je treba okvir, ki se tesno prilega obrazu, vendar ne povzroča neprijetnega pritiska, da se zagotovi optimalno udobje in varnost oči. Poleg funkcionalnosti ima velikost okvirja tudi estetski pomen, saj vpliva na celoten videz sončnih očal na obrazu.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.