5 vaj, ki preverjeno izboljšajo vaš spomin

0

Morda se vam dozdeva, da je vaš spomin nekoliko opešal in ni vam najbolj prijetno ob misli na to. Verjetno je eden od vzrokov ta, da ste zasičeni s številnimi informacijami in skrbmi. Na spomin naj bi vplivala tudi starost. Če vas to slučajno še dodatno bremeni, naj vas potolažimo s tem, da obstajajo številne vaje za krepitev spomina, ki so izjemno učinkovite.

V kolikor boste vaje za spomin izvajali redno, natančno in dosledno, je lahko vaš spomin tudi v visoki starosti še izjemno dober. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj od najučinkovitejših vaj, ki jih lahko pričnete izvajati že danes.

1. Poskusite si zapomniti naključne besede

Pred seboj imejte, na primer, 15 naključnih besed. Dve minuti jih pozorno opazujte. Nato si vzemite dve minuti in jih ponovno napišite na drug list papirja, ne da bi jih pri tem še enkrat pogledali. Besede si morajo slediti v povsem istem zaporedju kot tiste na drugem listu.

Vam je šlo? Če ne, se ne obremenjujte preveč. Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo. Poskusite še enkrat. Tokrat vam bo šlo že bolje.

2. Enominutno naštevanje predmetov

Nekdo v vaši bližini naj ima v roki štoparico in naj vam določi naključni prostor v vašem domu ali kjer koli drugje. Vi imate natanko minuto časa, da naštejete 15 različnih predmetov, ki so prisotni v izbranem prostoru.

Vam bo uspelo? Na videz sicer dokaj enostavna vaja za urjenje oziroma izboljšanje spomina, a kaj kmalu boste ugotovili, da boste morali precej dobro napeti možgane, da se boste spomnili vseh 15 predmetov, in to samo v 60 sekundah.

3. Zaporedno pomnjenje številk

Na list naj vam nekdo napiše 20 števk. Vzemite si nekaj časa in si jih poskušajte zapomniti; prav vse in v istem zaporedju, kot so napisane.

Izboljšanje spomina

Zaporedno pomnjenje številk je zelo dobra vaja za izboljšanje spomina.

Vam je tokrat uspelo v prvo? Najverjetneje ne, kar pa še zdaleč ne pomeni, da je z vami kaj narobe. Z vsakodnevnim urjenjem te vaje si boste zagotovo izboljšali spomin.

4. Naštevanje različnih besed

Pred vami je nova naloga, ki se osredotoča na naštevanje besed na najrazličnejše možne načine. Eden od načinov je denimo ta, da poskušate v samo dveh minutah našteti 7 besed, ki se končajo na R.

Sedaj poskusite v istem času našteti še 10 različnih vrst sadja. Vam je uspelo? Nalogi in sebi dodajte še večji izziv, na primer, naštejte še 10 različnih vrst zelenjave, 10 ženskih imen na L itd.

5. Dopolnjevanje znanih pregovorov

Nekdo v vaši bližini naj na list papirja napiše čim več znanih in tudi nekoliko manj poznanih in že pozabljenih pregovorov; in to samo prvi del. Za drugi del boste namreč poskrbeli vi.

Ni tako lahko, kot se vam zdi na prvi pogled. Če pa vam je uspelo uspešno dopolniti prav vse misli, vam lahko samo čestitamo.

Za svoj spomin v največji meri torej lahko poskrbite kar sami. Poskušajte doseči, da bodo vaši možgani ves čas v odlični kondiciji. Predstavljene vaje so lahko izjemno koristne, vseeno pa je dobro, če se vključujete tudi v različne dejavnosti, ki so organizirane v vašem okolju.

Rešujte tudi križanke, naloge iz logike, sudokuje, bodite telesno dovolj aktivni, skrbite za zdravo prehrano, izogibajte se stresu, družite se in naj vas pri tem vedno spremlja dobra volja.

Vse to je odličen recept za izboljševanje oziroma krepitev vašega spomina!

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.