6 nasvetov za vzdrževanje kolesa

0

Kolesarjenje je koristna in učinkovita športna aktivnost, na katero prisega vedno več ljudi. S kolesom se lahko odpravimo do trgovine, v službo, na krajši izlet ali celo na daljše potovanje. Zavedati pa se moramo, da je ta oblika telesne aktivnosti lahko tudi nevarna, še posebej takrat, ko pri njej ne uporabljamo primerno opremljenega oziroma vzdrževanega kolesa.

Da bo vožnja na kolesu vedno prijetna in varna, smo pripravili 6 koristnih nasvetov za vzdrževanje kolesa. Svetujemo vam, da si jih skrbno preberete in v največji meri upoštevate.

1. Preverite zavore

Kolo s slabo delujočimi zavorami je lahko izjemno nevarno, sploh če kolesarite po prometnih cestah ali razgibanih terenih. Preden sedete na kolo, vedno preverite, ali so zavore na svojem mestu in če so morda obrabljene. V tem primeru jih morate nujno takoj zamenjati.

Prav tako se morajo zavore odlično prilegati platišču, ne smejo pa se drgniti po gumi. Tudi njihova površina mora biti brezhibna. Če bo nanje kaj nenamenoma prilepljeno, se bo občutno zmanjšala učinkovitost zaviranja.

2. Preverite tlak v zračnicah

Tlak v zračnicah preverite pred vsako vožnjo. Veliko kolesarjev na to pogosto kar pozabi. Sicer pa se že na otip lahko občuti, ali je zračnica premalo ali preveč napolnjena. Uporabite tlačilko, s katero boste dosegli številko za primeren tlak v zračnici.

Tlak v zračnicah kolesa

Prepričajte se, da je tlak v zračnicah kolesa ravno pravšnji.

Prav vsako kolo ima podatek o tem, koliko morata biti napolnjeni zračnici na kolesu. Če tlačilke nimate doma, se zapeljite do najbližje bencinske črpalke. V kolikor s kolesarjenjem mislite resno, pa si kakovostno tlačilko seveda čim prej priskrbite.

3. Preverite sedež in krmilo

Tako sedež kot krmilo morata biti dobro pritrjena na svoji mesti. Nikakor se ne smeta premikati. Nastavite ju na višino, ki bo povsem ustrezala vašemu telesu. Pravilna višina omogoča prijetnejšo in enostavnejšo vožnjo.

4. Očistite in naoljite verigo

Eden od ključnih delov kolesa je veriga, ki poskrbi za prenos moči s pedal na kolesa. Ravno zato je pomembno, da je veriga kar se da čista in redno vzdrževana. Če bo veriga umazana in polna zasušene maščobe, boste kolo poganjali veliko težje.

Oljenje kolesarske verige

Preden verigo na svojem kolesu naoljite, jo temeljito očistite.

Verigo lahko najbolje očistite s sprejem in posebno ščetko. Prav tako jo naoljite, pri čemer lahko uporabite posebne spreje, ki so namenjeni temu opravilu.

5. Kolo primerno očistite

Vaše kolo naj bo vedno čisto. Redno ga vzdržujte in čistite, saj boste le tako poskrbeli za njegovo dolgo življenjsko dobo. Okvir kolesa boste najlaže očistili kar z vodo in milnico. Pri čiščenju uporabljajte mehko krpo oziroma gobico. Očistite tudi vse plastične dele in sedež.

6. V nujnih primerih se odpravite k serviserju

Manjše nepravilnosti na kolesu lahko kaj hitro odpravite kar sami, za večje nepravilnosti pa se raje obrnite na serviserja. Priporočamo vam celo, da svoje kolo odpeljete k serviserju po zaključku vsake sezone. Na ta način boste zagotovo dovolj dobro pripravljeni na začetek nove kolesarske sezone.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.