Kaj vključuje curling oprema?

0

Ali obožujete balinanje? Če je odgovor pritrdilen, vam bo zagotovo všeč tudi curling, ki postaja vse bolj priljubljen in vse pogosteje prakticiran šport na ledu. Igra poteka na enostaven način, kar pomeni, da se boste hitro naučili vseh pomembnih pravil. Igrate lahko individualno ali v skupinah in ne glede na predznanje igralcev.

Igra curlinga običajno traja 2 uri. Njeno osnovno pravilo je »fair play«, ki zahteva, da igralec takoj prizna napako, če jo nehote stori. Seveda pa je za igro potrebna primerna oprema, ki jo moramo nujno imeti. Če bi se radi v naslednji zimski sezoni tudi sami pomerili v curlingu, si lahko preberete spodnje napotke, ki vam bodo natančno predstavili vse potrebno za uspešno curling igro.

1. Kamni za curling

Za curling najprej potrebujete kamne, ki so izdelani iz škotskega granita. Obseg posameznega kamna meri 30 centimetrov, tehta pa približno 20 kilogramov. Na zgornjem delu kamna je ročaj, spodnji del pa mora iti konkaven.

Površina ledu se poškropi z vodo, da se na površini tvorijo zmrznjene kapljice, ki jih v angleščini imenujemo pebble. Drseča površina kamna je lahko široka le med 6 do 12 milimetrov, kar ji omogoča, da hitreje drsi po ledeni površini.

Curling kamni

Kamni za curling z obsegom 30 cm in težo 20 kg.

Kamen se med metom najprej zavrti in šele nato začne le drseti. Če je ročaj kamna med metom obrnjen proti telesu metalca, se met imenuje in-turn, če pa je ročaj obrnjen navzven, se imenuje out-turn. Pot kamna je torej pod vplivom načina meta, saj potuje tako, kot se obrne sprednji rob.

Kamni so različno obarvani, da igralci lahko ločijo svoje in nasprotnikove. Najpogosteje lahko vidimo rdeče in rumeno obarvane ročaje. Pri vsaki igri je potrebnih osem kamnov za vsako skupino.

2. Obutev za curling

Čevlji so najpomembnejši del opreme. Čeprav so na videz podobni običajnim atletskim čevlje, je njihov podplat ustrezno prilagojen. Vsak igralec curlinga mora namreč imeti takšno obuvalo, da bo lahko med igro zaviral in drsal po ledu.

Curling obutev

Obutev za curling ima podplat enega čevlja različen od drugega.

Ravno zato je na enem od čevljev teflonski podplat, ki igralcu omogoča drsenje po ledeni plošči. Na drugem podplatu pa je mehka guma, ki igralcu omogoča trden in močan oprijem na ledu ter kvaliteten odriv. Poleg tega pa preprečuje padce.

Veliko začetnikov oziroma priložnostnih igralcev pri igranju uporablja kar športne copate, ki jih prilagodijo tako, da jim dodajo ustrezen teflonski podplat.

3. Metla za curling

Metla ali krtača mora biti izdelana iz kakovostnih ščetin iz konjske žime ali umetnih sintetičnih tkanin. Uporablja se za krtačenje ali čiščenje ledene površine, medtem ko granitni kamen drsi po ledu proti tarči, ki jo imenujemo hiša. Metla se torej uporablja za uravnavanje hitrosti in poti drsenja kamna.

Curling metla

Z metlo za curling igralec vpliva na hitrost in pot drsenja kamna.

Ročaj metle je bil včasih lesen, danes pa je plastičen, saj je plastika veliko lažja in omogoča hitrejše pometanje oziroma krtačenje površine.

Igralci, ki niso vključeni v met kamna, tako skrbno pometajo oziroma krtačijo led, da kamen lepše drsi po njem. Tudi nasprotniki lahko počnejo isto, če si želijo, da bi kamen zdrsel čez rob igrišča – toda šele od črte, ki horizontalno poteka skozi center hiše.

4. Oblačila za curling

Oblačila za curling morajo biti topla in udobna. Idealna oblačila so topla jakna, usnjene rokavice, kapa in trenirka. Poznavalci odsvetujejo kavbojke, ki lahko igralca ovirajo, če so pretesne.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.