Gorsko kolesarjenje: nasveti za začetnike

0

Gorsko kolesarjenje se kar precej razlikuje od tistega, ki poteka po cesti oziroma bolj ravnih poteh. Od cestnega je, če se vozite po strmih poteh in prelazih, lahko bolj tvegano in nevarno. Za gorsko obliko kolesarjenja potrebujete tudi precej kondicije. Še preden se odpravite kolesarit po neasfaltiranih poteh, dobro preučite nasvete, ki vam bodo omogočili prijetno, predvsem pa varno kolesarjenje. Še posebej pa je to pomembno za vse tiste, ki se na tak izziv odpravljate prvič.

V današnjem prispevku vam bomo podali nekaj koristnih nasvetov, kako se lahko na učinkovit način pripravite na tovrstni podvig. Upoštevajte prav vse, če želite, da se boste domov vrnili brez poškodb in z veliko dobre volje.

1. Gorsko kolo s sprednjim vzmetenjem

Če se boste s kolesom na vzpetino odpravili prvič oziroma ste v tej disciplini začetnik, vam priporočamo, da si izberete primerno gorsko kolo (preverite ponudbo gorskih koles športne trgovine Extremevital.com). Prava izbira za začetnike je gorsko kolo, ki vsebuje samo sprednje vzmetenje. Vilice na njem pa naj vam omogočajo, da amortizer lahko zaklenete. Na ta način bo kolesarjenje v hrib veliko lažje.

Gorsko kolo Scott Apect 680

Gorsko kolo Scott Apect 680 (Extremevital.com)

Preden sedete na izbrano gorsko kolo, preverite, ali je povsem izpravno. Preverite tlak v kolesih, verigo in zavore. Pravilno nastavite višino sedeža. Najbolje bo, da je v višini vaših kolkov.

2. Ustrezna oprava za gorsko kolesarjenje

Vsekakor kolo ni edino sredstvo, na katerega morate biti pozorni pri odpravi na gorsko turo. Pomembno je, kako se boste oblekli ter obuli. Naj bo vaša oprava za gorsko kolesarjenje visoko kakovostna. Številne športne trgovine vam ponujajo kose oblačil ter obutev, ki so narejeni prav za kolesarjenje po gorah.

Kolesarski čevlji Shimano SH-MT5

Kolesarski čevlji Shimano SH-MT5 (Extremevital.com)

Priskrbite si tudi primerno čelado, rokavice in čevlje. Nadenite si dolgo majico in hlače. Materiali, iz katerih so oblačila narejena, naj se ne trgajo in naj vsebujejo všite ščitnike, ki vas bodo varovali ob morebitnih padcih in drugih nezgodah.

3. Prestavljanje je ključnega pomena

Pri gorskem kolesarjenju je izjemno pomembno, da znate pravilno in pravočasno prestavljati menjalnik na svojem kolesu. Če boste predolgo vztrajali pri samo eni prestavi ali pa boste prestave prepozno menjali, vas bo to po nepotrebnem dodatno izčrpalo. Morda ravno zaradi tega ne boste dosegli zastavljenega cilja in se boste predčasno vrnili domov.

4. Za začetek ne pretiravajte z izbranim ciljem

Na žalost večina gorskih kolesarjev začetnikov pretirava s postavljanjem ciljev. Svetujemo vam, da ne pričenjate vožnje s kolesom na najvišji hrib, ki vam pade na misel. Raje se najprej lotite manj strmih poti. Če se boste že na začetku s kolesom zagrizli v zahtevne in strme steze, vam že sedaj povemo, da se to ne bo prav dobro končalo. Morda boste celo izgubili voljo in veselje do gorskega kolesarjenja.

5. Ne pozabite na tekočino in opremo

Nikar ne pozabite na pot vzeti primerno količino tekočine. Naj bo to kar voda ali nesladkani čaj. Obenem imejte za vsak slučaj s seboj še orodje za kolo in prvo pomoč.

Kolesarsko orodje Topeak Mini 6

Kolesarsko orodje Topeak Mini 6 (Extremevital.com)

Ne pozabite niti na telefon, saj vam ob morebitnih težavah na poti lahko pride še kako prav.

6. Poskrbite za gladko vožnjo

Med vožnjo se poskušajte čim bolj izogibati grbinam. V zavoje pa raje zapeljite po zunanji strani. Poskrbite, da bo vaša gorska vožnja tekla čim bolj gladko. Ko boste zavijali, se nagnite nekoliko naprej. Obenem prenehajte poganjati pedale, ko je zunanji pedal najnižji in notranji povsem dvignjen. V tem trenutku naj bo vaša zadnjica nekoliko dvignjena s sedeža. Tako boste zavoj lahko nadzorovali tudi z boki.

Tudi pri vzpenjanju se nagnite nekoliko naprej. Na ta način bo sprednje kolo zagotovo v stiku s podlago. Pri tem vam priporočamo, da ne dvigujete zadnjice s sedeža.

Ko se boste spuščali, poskrbite, da bo težišče na zadnjem delu kolesa. Najbolje je, da se postavite na pedala. To naredite tako, da se bo kolo lahko med vašimi stegni in pod zadnjico gibalo. Pri tem imejte pedala v skoraj vodoravnem položaju. Noga, ki dominira, naj bo malenkost višje.

Želimo vam veliko užitkov ob kolesarjenju po gorskih poteh!

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.