Kako izbrati ustrezno obutev za tek?

0

Dobra tekaška obutev je zelo pomembna pri vsakem tekaškem treningu, saj nam v veliki meri pomaga zaščititi sklepe in ublažiti obremenitve pri teku. Prav tako skrbi za varen tek. To pa so tudi glavni razlogi, zakaj moramo biti pri izbiri tekaške obutve še posebej previdni.

Predstavili vam bomo, kako se lahko na najboljši način lotite izbire pravih tekaških čevljev. Ugotovili boste, da:

  • morate biti pozorni na tip svojega stopala,
  • se ženska in moška tekaška obutev med seboj bistveno razlikujeta,
  • je potrebno poskrbeti za pravo velikost in širino tekaških copat,
  • je izbira odvisna tudi od vrste terena, po katerem boste tekli.

Na koncu vam bomo zaupali še, kako pogosto bi obutev za tek morali menjati.

1. Osredotočite se na tip stopala

Pri izbiri tekaških copatov morate biti v prvi vrsti pozorni na to, kakšen tip stopala imate. Če imate doma že stare tekaške copate, si dobro oglejte, na katerem delu stopala je podplat najbolj obrabljen.

Tekaški čevlji Salomon Ultra Pro

Tekaški čevlji Salomon Ultra Pro (Extremevital.com)

Če je vaše stopalo normalno obremenjeno, je vaša stara obutev obrabljena na sredini. Za pretirano izraženo supinacijo je značilno, da je obraba na zunanjem delu večja, za pretirano pronacijo pa velja, da je obraba večja na notranji strani obutve.

In kaj to pomeni po domače? Za tekače, pri katerih je izražena pronacija, so značilna ploska stopala; za tekače, kjer je izrazita supinacija, pa je značilen visok stopalni lok.

2. Ženska in moška tekaška obutev

Če do sedaj niste vedeli, ali med žensko in moško obutvijo za tek obstajajo razlike, naj vam povemo, da obstajajo. Za ženske tekaške copate je značilno, da je petni del navadno ožji kot pri moških modelih. Njihov podplat je prav tako manj tog, blaženje pa je prilagojeno manjši teži tekačic. Modeli čevljev s povečanim blaženjem in močno stabilnostjo so torej povezani z rahlo povečano telesno težo. Za večino tekačev je primerna lahka tekaška obutev, ki tehta med 250 in 300 grami na copat.

Tekaški čevlji Salomon Wings Pro 2 GTX

Tekaški čevlji Salomon Wings Pro 2 GTX (Extremevital.com)

Če se ne morete odločiti, ali bi izbrali lažjo ali težjo obutev za tek, vam priporočamo, da posežete po težji. Takšna obutev bo zagotovo imela boljše blazinjenje in stabilnost. Prav tako bo omogočala večje uravnavanje pronacije ali supinacije, obenem pa tudi boljšo kontrolo gibanja.

3. Primerna velikost in širina tekaških copatov

Ko boste kupovali tekaške copate, jih morate nujno preizkusiti kar na prodajnem mestu. Nato v njih hodite kar nekaj časa. Copata je namreč zaradi boljšega oprijema in udobja dodatno oblazinjena, zato se bo med hojo že nekoliko prilagodila vašemu stopalu. Pazite, da boste imeli med prsti in koncem čevlja še vedno malo prostora.

Tekaški čevlji Hoka One One Mach

Tekaški čevlji Hoka One One Mach (Extremevital.com)

Pomembna je tudi širina tekaške obutve. Ustrezno izbrana širina copata vam bo omogočala pravilno prilagajanje stopalu. To bo povečalo varnost teka in zmanjšalo verjetnost nastanka žuljev.

4. Izbira copat za tek je odvisna od terena

Modeli obutve za tek, med katerimi lahko izbirate na trgu, so prilagojeni različnim tekaškim terenom. Obremenitev stopala na atletskem stadionu se vsekakor razlikuje od tistega na brezpotju, kjer se obremenitev poveča na sprednjem delu stopala.

Tekaški čevlji Salomon Speedcross Vario 2

Tekaški čevlji Salomon Speedcross Vario 2 (Extremevital.com)

Tekaška obutev za takšen teren mora vsebovati več materialov, ki bodo med tekom poskrbeli za stabilizacijo in preprečevanje zvračanja stopala navznoter oziroma navzven. Pred nakupom se posvetujte s prodajalcem, ki vam bo najbolje znal svetovati, za kakšen teren je primeren določen model.

5. Tekaško obutev je potrebno zamenjati vsako sezono ali dve

Priporočamo vam, da svojo obutev za tek zamenjate vsako sezono ali vsaj na dve sezoni. Vsekakor je pogostost menjave odvisna od tega, kako zagnani tekač ste in ali obutev uporabljate še za druge namene.

Tekaški čevlji Newton Running Fate 2

Tekaški čevlji Newton Running Fate 2 (Extremevital.com)

Zagotovo se zavedate, da se sčasoma tudi vrhunski materiali obrabijo. Posledično izgubijo prožnost in učinkovitost blaženja. Če pa se s tekom ukvarjate zelo pogosto, vam celo priporočamo, da imate pri sebi dva para tekaških copat; težjega in lažjega.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.