9 nasvetov, kako poskrbeti za suho kožo

0

Človeška koža je kot neke vrste zaščitni plašč. Je torej zaščitni ovoj našega telesa in ima varovalno funkcijo. Zaradi sprememb v vrhnji ali globljih plasteh lahko koža postane suha. V tem primeru prihaja do večjega izhlapevanja tekočine, nezadostnega izločanja lojnic v podkožju, hkrati se poruši tudi zaščitni sloj. Ta ne zmore več dovolj učinkovito kože ščititi pred zunanjimi dejavniki.

Kožo lahko izsušijo suhi prostori, kjer je zračna vlažnost v zimskih mesecih zelo nizka. Izsušitvi so še posebej izpostavljeni dojenčki ter starejše osebe. Tudi preveliko močenje rok lahko izsuši kožo. Takšni težavi so torej še posebej izpostavljeni vrtnarji, gostinci in kuharji.

Zaradi velike vlažnosti lahko bakterije preidejo v kožo ter povzročajo vnetja ter bolezni. Eden od glavnih vzrokov izsušene kože pa so UVA sončni žarki. Ti pospešujejo proces staranja, povečujejo količino oksidantov v koži, izsušujejo kožo ter povečujejo količino prostih radikalov v celicah ter na ta način poškodujejo kožo. Za suho kožo so lahko krivi tudi trda voda, prhanje in kopanje v vroči vodi, staranje, klima in neustrezna nega kože.

Prvi korak v boju proti suhi koži

Ko se soočate z izsušeno kožo, je pomembno piti veliko vode. Ker pa koža predstavlja naš največji organ, je izjemno pomembno, da na njej uporabljate ustrezne sestavine za vlaženje. Lahko celo rečemo, da je uporaba ustrezne vlažilne nege najpomembnejši korak v boju proti suhi koži.

Vsekakor pa mora biti vlažilna nega več kot pa samo uporaba navadne kreme. Ta mora poleg vlaženja zagotoviti tudi pogoje za razvoj različnih bakterij na koži.

Kaj še lahko storite za preprečevanje suhe kože?

1. Pozimi uporabljajte vlažilec zraka

Suh zrak je še posebej značilen za zimski čas. Ta lahko zelo izsušuje našo kožo, ki začne izgubljati lastno vlago. Posledično postane srbeča in izsušena. Suh zrak prav tako draži oči, ki postajajo občutljivejše ter srbeče in se pretirano solzijo. Tovrstne tegobe lahko učinkovito preprečite tako, da zrak v ogrevanem prostoru vlažite. To storite s kakovostno izbranim vlažilcem, ki dobro poskrbi za več vlage v zraku in zrak prijetno osveži.

2. Omejite čas kopeli oziroma prhanja

Suha koža je neredko posledica predolgega kopanja oziroma prhanja. Če se le da, tovrstna opravila omejite na pet do največ deset minut na dan. Pomembno je tudi to, da uporabljate mlačno vodo, nikakor pa ne prevroče.

3. Pri kopanju se izogibajte manj kakovostnim sredstvom

Pri kopanju se izogibajte uporabi manj kakovostnih mil oziroma parfumiranim milom ter izdelkom, ki vsebujejo alkohol. Takšne sestavine namreč odstranjujejo naravna olja. Po potrebi uporabljajte dobre vlažilne pripravke.

4. Odvrzite določene pripomočke za kopanje

Čeprav med kopanjem ali prho ne zmorete brez uporabe gobice, krpice ali drugega podobnega pripomočka za še temeljitejše odstranjevanje umazanije s kože, pa takšna sredstva praviloma lahko povzročijo več škode kot koristi. Čas je, da jih odvržete in dnevno rutino nadaljujete brez takšnih pripomočkov. Če pa se od omenjenih izdelkov nikakor ne zmorete posloviti, jih na koži uporabljajte kar se da nežno. Enako pomembno je, da ste tudi pri brisanju kože z brisačo primerno nežni.

5. Po kopanju ali umivanju rok nanesite vlažilno kremo

Za učinkovitejše preprečevanje suhe kože lahko poskrbite tako, da takoj po kopanju ali pa samo po umivanju rok na kožo nanesete dovolj veliko količino kakovostne vlažilne kreme. Takšno sredstvo dobro pomaga zapolniti prostore med kožnimi celicami ter zatesniti vlago.

6. Večjo količino kreme nanesite na najobčutljivejša mesta

Nekatera mesta na vaši koži so še posebej občutljiva in zato še toliko bolj izsušena. Na takšne predele kože nanesite še več kreme. Nanesite jo toliko, da imate občutek, da je koža na tistem delu mastna.

7. Suhe in srbeče kože nikoli ne praskajte

Znano je, da izsušeni deli kože lahko zelo srbijo in nikakor ne zmoremo zdržati, da je ne bi popraskali. V resnici pa tega prav nikoli ne bi smeli početi, saj to kožo samo še bolj razdraži. Namesto praskanja raje na mesto nanesite primerna sredstva. Če ne drugega, na srbeči del namestite hladno krpo oziroma obkladek.

8. Uporabljajte ustrezen detergent in mehčalec za perilo

Morda se vam niti ne sanja, da je vaša koža suha zaradi uporabe napačnega detergenta ali mehčalca za perilo. Pri izbiri takšnih sredstev postanite zahtevnejši in ne preverjajte samo vonja. Pomembno je, da detergent in mehčalec ne vsebujeta nevarnih snovi. Sicer pa si lahko povsem zdrav mehčalec za perilo pripravite kar sami doma.

9. Izogibajte se oblačilom, ki dražijo kožo

Tudi nekatere vrste oblačil lahko poskrbijo, da je vaša koža povsem razdražena in suha. Pogosto je za izsušeno kožo lahko kriva volna, pa tudi druge vrste tkanin, ki dražijo kožo. Sami morate ugotoviti, kateri materiali vam ne ustrezajo.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.