Kako preprečiti kruljenje v želodcu?

0

Verjetno ste vsi že večkrat občutili kruljenje v želodcu, ki se največkrat pojavi po jedi. Dejstvo je, da gre za sestavni del presnove in ga nekateri občutijo pogosteje kot drugi. Čeprav s tem ni nič narobe, pa obstaja nekaj načinov, s katerimi se lahko temu izognete.

Razkrivamo vam nekaj pomembnih informacij in nasvetov, kako se kruljenju v želodcu lahko izognete na učinkovit način.

Zakaj pride do kruljenja v želodcu?

V našem črevesju so prisotne tudi dobre bakterije. Te predstavljajo obrambni mehanizem imunskega sistema in sodelujejo pri razgradnji nekaterih spojin, ki jih najdemo v zaužiti hrani.

Med razgradnjo se ustvarjajo stranski produkti, med katerimi je tudi plin. Ta skupaj z zaužitim zrakom ustvarja odvečni zrak, ki je vzrok za kruljenje v želodcu. Ker je črevesje votlo, se gibanje ujetega plina in zraka sliši kot ropotanje oziroma kruljenje.

Kaj povzroča kruljenje v želodcu?

Ko se ujeta zrak in plin pomikata skozi črevesje, se to sliši kot neke vrste ropot oziroma grmenje – nekaj podobnega ste verjetno že srečali tudi, ko je zrak v vodovodnih ceveh. Ker je črevesje votlo, lahko skozi svoje telo to zaslišimo kot kruljenje v želodcu, katerega prostornina in intenzivnost sta odvisna od količine zraka, ki je ujeta v črevesju.

Če vas zanima, kako preprečiti kruljenje v želodcu, ki se pojavi po jedi, upoštevajte nekaj preprostih nasvetov.

Kako ustaviti kruljenje v želodcu?

Kruljenje v želodcu po jedi je normalen proces in običajen stranski produkt hrane, ki se razgradi v našem črevesju. Toda, ali ste vedeli, da vaša prehrana lahko bistveno vpliva na njegovo pogostost in intenzivnost?

1. Jejte redno in počasi. Ko jeste hitro, pri tem pogoltnete tudi veliko zraka in velike grižljaje hrane, ne da bi jih pri tem temeljito prežvečili. Posledica tega je, da bakterije v črevesju delajo močneje, kar povzroči tudi več plinov. Jejte počasi in hrano temeljito prežvečite, saj bo to vodilo do manjše proizvodnje plina.

2. Izogibajte se hrani, ki povzroča intoleranco na hrano. Če ste občutljivi na določeno vrsto hrane, kot je na primer mleko, pšenica ali jajca, teh živil enostavno ne uživajte, saj lahko to vodi v resne bolezenske težave. Skrbno pišite dnevnik svoje prehrane, da boste ugotovili, katera živila so lahko vzrok za kruljenje v želodcu.

3. Pijte dovolj vode. Hidracija je ključnega pomena za vaše zdravje, zato poskrbite za enakomeren vnos tekočine preko celega dne. Če ne pijete dovolj vode, se morata vaš želodec in črevesje močneje potruditi, da razgradita hrano, pri tem pa se ustvari dodaten plin, ki povzroča kruljenje.

4. Izogibajte se živilom, ki povzročajo napihnjenost. Določena hrana pri vseh ljudeh povzroča kopičenje plinov, zato v primeru kruljenja skušajte zmanjšati vnos živil, kot so fižol, gazirana pijača, hitra hrana ali visoko predelana hrana. Če se vam kruljenje v želodcu tudi po tem ne zmanjša, začnite pisati dnevnik prehranjevanja.

5. Zmanjšajte vnos sladkorja. Naši možgani dejansko delujejo na sladkorju, vendar ga je telesu zelo težko predelati. Če ste na sladkor preobčutljivi ali ga imate preveliko, se bo vaš želodec odzval s kruljenjem ali celo vnetjem in bolečino. Izognite se sladkim dobrotam in pijte veliko tekočine.

Stop sladkorju

Ne pretiravajte z uživanjem sladkarij in sladkanih pijač.

6. Izogibajte se kisli hrani. Živila, kot so na primer agrumi in kava, vsebujejo veliko kisline, ki lahko škoduje sluznici vašega želodca, povzroča vnetje, bolečine in kruljenje. Poskusite zmanjšati vnos kave in jo raje nadomestite s čajem, prav tako pa zmanjšajte vnos citrusov.

7. Jejte majhne porcije. Če kruljenje želodca ne preneha, razmislite tudi o količini hrane, ki jo pojeste naenkrat. Z manjšimi porcijami preko celega dne bo imel vaš želodec dovolj časa, da se spočije, bakterijam v črevesju pa ne bo potrebno delati tako močno, zato ne bodo proizvajale toliko plina.

8. Bodite aktivni po obroku. Če po obroku obsedite, so plini ujeti v stisnjenem želodcu in črevesju, kar povzroča kruljenje. Po obroku bodite rahlo aktivni, pojdite na sprehod in dajte telesu priložnost, da na ta način učinkovito in z manj hrupa prebavi hrano.

Kruljenje v želodcu je v presnovi torej nekaj povsem običajnega, če pa imate občutek, da je moteče, ali pa vas ob tem spremljajo še bolečine in prebavne težave, lahko sprejmete določene ukrepe, s katerimi kruljenje zmanjšate. Sprememba načina prehranjevanja je zagotovo eden od njih.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.